ΕλλάδαΤουρκία: Αυτό είναι το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας που επετεύχθη στο ΝΑΤΟ σε επίπεδο στρατιωτικών αντιπροσώπων των δυο πλευρών

Το ΝΑΤΟϊκό κείμενο αποκαλύπτει η “Βραδυνή της Κυριακής”. ‘Οπως αναφέρει η εφημερίδα, και οι δύο πλευρές το αποδέχθηκαν, αλλά δεν φέρει καμία ελληνική υπογραφή, αφού έγινε αποδεκτό με τη διαδικασία της σιωπηρής αποδοχής.

Στο κείμενο φαίνεται με σαφήνεια ότι η γραμμή επικοινωνίας των δυο πλευρών δεν είναι απ’ ευθείας, αλλά μέσω του ΝΑΤΟ, θέτοντάς το ουσιαστικά ως πολιτικό ρυθμιστή ανάμεσα στις δυο χώρες. 

Ελλάδα – Τουρκία: Αυτό είναι το κείμενο της συμφωνίας στο ΝΑΤΟ

Στο κείμενο αναφέρονται τα εξής:

“Τεχνικές ρυθμίσεις μεταξύ των Στρατιωτικών Δυνάμεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και των Στρατιωτικών Δυνάμεων της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

Θέμα: Πρόληψη στρατιωτικών ατυχημάτων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο

Ως μέλη του NATO από τις 18 Φεβρουαρίου 1952, αναγνωρίζουμε τις υποχρεώσεις μας βάσει της Συνθήκης της Ουάσινγκτον τονίζοντας το άρθρο 1 αυτής και επιβεβαιώνουμε τη δέσμευση για τη συνεχή ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας.

Αυτό το έγγραφο εκκινεί μηχανισμούς στρατιωτικής αποσυμπίεσης για τη μείωση του κινδύνου για περιστατικά και ατυχήματα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επαναβεβαιώνουμε τον πλήρη σεβασμό μας για το Διεθνές Δίκαιο συμπεριλαμβανομένης της αρχής της ειρηνικής επίλυσης διεθνών διαφορών, όπως περιγράφεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για την ασφάλεια των δυνάμεών μας και των δυνάμεων της Συμμαχίας , καθώς και την προθυμία μας να αποφύγουμε συγκρούσεις.

Για να διασφαλίσουμε ότι τα έθνη μας έχουν το πλεονέκτημα της στρατιωτικής καθοδήγησης και ηγεσίας στο υψηλότερο επίπεδο , δεσμευόμαστε για άμεση διαθεσιμότητα 24ωρης γραμμής άμεσης και ασφαλούς επαφής μέσω του NATO και διμερών δικτύων επικοινωνίας, ώστε να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε για να αποφύγουμε παρεξήγηση παρερμηνεία ή λανθασμένη εκτίμηση.

Να ξεκινήσουμε την αποκλιμάκωση, όποτε είναι απαραίτητο και να συζητήσουμε αναδυόμενα ζητήματα ανησυχίας που προκύπτουν από τις στρατιωτικές μας δραστηριότητες και ελιγμούς.

Κοιτώντας μπροστά, συμφωνούμε, επίσης, ότι στο μέλλον οι συναντήσεις στο NATO θα πρέπει να κρατηθούν σε παρόμοια μορφή , όπως είναι απαραίτητο, και κατόπιν συγκατάθεσής μας, για στρατιωτικά μέτρα αποφυγής διένεξης”.

ΌΠως σημειώνει ο δημοσιογράφοw Θανάσης Αργυράκης στο lawandorder.gr , σε κείμενο που διαμόρφωσε η ηγεσία του ΝΑΤΟ με στόχο την αποκλιμάκωση της πρόσφατης ελληνοτουρκικής έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, και ανοίγει το δρόμο για τις διερευνητικές επαφές -με τις γερμανικές ευλογίες- και τις διαπραγματεύσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), φέρεται να έχει συμφωνήσει η ελληνική πλευρά.

Στο κείμενο, στο οποίο, πάντως, δεν υπάρχει η παραμικρή αιχμή για την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία, Αθήνα και Άγκυρα, συμφωνώντας να μπουν τα ελληνοτουρκικά υπό ΝΑΤΟϊκό “φέσι”, δέχονται ότι υπάρχει ανάγκη να συζητούν και να επιλύουν τα προβλήματα που προκύπτουν ” από τις στρατιωτικές μας δραστηριότητες και ελιγμούς”.

Ουσιαστικά, δηλαδή, μέσω του κειμένου, όπου εμφανώς το ΝΑΤΟ κρατάει ίσες αποστάσεις από την Ελλάδα και την Τουρκία, η Αθήνα, εμμέσως πλην σαφώς, παραδέχεται ότι και οι στρατιωτικές δραστηριότητες της Ελλάδας είναι πηγή πρόκλησης προβλημάτων (!). Κοντολογίς, αποδέχεται την συνυπευθυνότητα (!).

Και αυτό τη στιγμή που το ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας, Oruc Reis, συνοδεία πολεμικών πλοίων της γείτονος, μπαινοέβγαιναν επί πολλές εβδομάδες στην ελληνική και την κυπριακή ΑΟΖ, εξαιτίας αυτής της επιθετικής τακτικής, σημειώθηκαν επεισόδια ανάμεσα σε ελληνικά και τουρκικά πολεμικά πλοία, και, τώρα, η Τουρκία “εισβάλλει” στην Αμμόχωστο, καταπατώντας κάθε απόφαση του ΟΗΕ.

Διαβάστε περισσότερα στο lawandorder.gr