Ελλάδα - Τουρκία: Σενάριο ακραίας κλιμάκωσης από την Άγκυρα: Στέλνει και το «Γιαβούζ» σε απόσταση αναπνοής από το Καστελόριζο ο Ερντογάν

ΕλλάδαΤουρκία: Σενάριο ακραίας κλιμάκωσης από την Άγκυρα: Στέλνει και το «Γιαβούζ» σε απόσταση αναπνοής από το Καστελόριζο ο Ερντογάν

Σύμφωνα με πληροφορίες της “Καθημερινής”, η ανάλυση των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας οδηγεί στο συμπέρασμα πως ίσως ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρήσει να φέρει στην περιοχή του Καστελορίζου, όπου βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό, και το γεωτρύπανο “Γιαβούζ” για πραγματικές ή εικονικές γεωτρήσεις. Θα πρόκειται αναμφίβολα για μια ακραία κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας που θα αναγκάσει την Ελλάδα να απαντήσει επιχειρησιακά.

Ελλάδα-Τουρκία: Σενάριο κλιμάκωσης Στέλνει και το «Γιαβούζ» ο Ερντογάν

Η επόμενη περίοδος αξιολογείται ως πολύ σοβαρή από το Μέγαρο Μαξίμου καθώς ο Τούρκος πρόεδρος “ενθαρρύνεται” από την ολιγωρία του Βερολίνου και την αναποφασιστικότητα των ΗΠΑ που παραμένουν εγκλωβισμένες στην προεκλογική περίοδο και είναι δύσκολο να αντιδράσουν πριν την εγκατάσταση της νέας διοίκησης που θα προκύψει από τις εκλογές (τέλη Ιανουαρίου).

Εν τω μεταξύ δεν έχει διευκρινιστεί τι ακριβώς θα πράξει η Ελλάδα στην περίπτωση που το τουρκικό ερευνητικό επιχειρήσει να “σπάσει” το όριο των 12 ναυτικών μιλίων της δυνητικής ελληνικής κυριαρχίας και να εξαντλήσει τα όρια της Navtex, μέχρι την προσεχή Πέμπτη, που είναι στα 6,5 μίλια.

non paper Τουρκίας: Η Ελλάδα ΧΑΡΤΗΣ Πού βρίσκεται τώρα το Oruc Reis Ελλάδα - Τουρκία: «Αγκυροβολεί» στη Μεσόγειο το Oruc Reis Νέα τουρκική NAVTEX για το Oruc Reis Ελλάδα - Τουρκία: Από το Oruc Reis σε διαπραγμάτευση
ΕλλάδαΤουρκία: Σενάριο κλιμάκωσης Στέλνει και το «Γιαβούζ» ο Ερντογάν

Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι προφανές πως πρέπει να δημιουργήσουν φράγμα αποτροπής, αν και οι πρόσφατες δηλώσεις σχετικά με την “κόκκινη” γραμμή (Γεραπετρίτης) που τοποθετήθηκαν στα 6 μίλια προκάλεσαν σύγχυση.

Εκτιμάται άλλωστε ότι ενδεχομένως αυτός να είναι και ο στόχος της Τουρκίας, να δημιουργήσει δηλαδή τετελεσμένα στην περιοχή του Καστελόριζου, τα οποία θα χρησιμοποιήσει σε μελλοντικό διάλογο με την Ελλάδα.

Επομένως η στρατηγική της Αθήνας είναι να διατηρήσει την ψυχραιμία της σε αυτή την παρτίδα γεωστρατηγικού πόκερ για γερά νεύρα, καθώς στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει από το καλοκαίρι είναι επί της ουσίας ένας πόλεμος χωρίς πυρά αλλά με κανονικές επιχειρήσεις.