Αμερικανικές φρεγάτες για να εξαγοραστούν από επενδυτές των ΗΠΑ τα ελληνικά ναυπηγεία, πρότεινε Τζέφρι Πάιατ – Τον Οκτώβριο κλείνει η συμφωνία

Πολύ κοντά στην αποδοχή της αμερικανικής πρότασης να αγοράσει τις αμερικανικές φρεγάτες φαίνεται ότι βρίσκεται η χώρα μας, καθώς ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, σχεδόν ανακοίνωσε το πρόγραμμα, συνδυάζοντάς το με την εξαγορά των ναυπηγείων.

Πάιατ: Αμερικανικές φρεγάτες στα ελληνικά ναυπηγεία

Σε διαδικτυακή συζήτηση που διοαργάνωσε το ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο στο πλαίσιο της έκθεσης AUSA 202, ο αμερικανός πρέσβης χαρακτήρισε «μοναδική » την αμερικανική πρόταση για συμπαραγωγή των 3 από τις 4 φρεγάτες εδώ στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας πλήρως το Armyvoice.gr το οποίο πρώτο από όλους έγραψε ότι η πρόταση συν΄δεεται με την εξαγορά των ελληνικών ναυπηγείων.

«Η πρόταση για συμπαραγωγή και βασίζεται στις προσπάθειες του κ. Γεωργιάδη να αγοράσει η αμερικανική εταιρία ONEX τα ναυπηγεία Ελευσίνας. Είναι σημαντικό που η ONEX στηρίζεται από την αμερικανική  DFC (International Development Finance Corporation)», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πάιατ, και πρόσθεσε:

Οκτώβριο το Deal για τα ναυπηγεία

Ελπίζουμε ότι το σχέδιο θα ολοκληρωθεί στο τέλος του Οκτωβρίου και θα καταλήξει στην εξαγορά. Το βλέπουμε ως ένα μέσο για την ενίσχυση της Ελλάδας και την παροχή υποστήριξης ειδικά στον τομέα της βιομηχανίας ενέργειας. Η ONEX είναι ήδη πιστοποιημένη απο το αμερικανικό Ναυτικό για να παρέχει υπηρεσίες στα ναυπηγεία της Σύρου.

Μάλιστα αποκάλυψε ότι το τελευταίο διάστημα έχει έρθει στην Ελλάδα και ομάδα ειδικών του αμερικανικού ναυτικού και επισκέφθηκε τα ναυπηγεία.

Εάν η ελληνική κυβέρνηση επιλέξει την αμερικανική πρόταση για φρεγάτες το Αμερικανικό ναυτικό θα κάνει πράξη την συμπαραγωγή σε αυτό το στρατηγικής σημασίας πρόγραμμα.

Με αυτό τον τρόπο και η Ελλάδα θα διασφαλίσει την άμυνά της, αλλά και οι ΗΠΑ θα έχουν ενισχύσει την Ελλάδα ώστε να γίνει ένας ισχυρός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και στην πολύπλοκη πολιτικά γειτονιά του Αιγαίου, κατέληξε ο κ. Πάιατ.

Γεωστρατηγικό το αμερικανικό ενδιαφέρον για τα ναυπηγεία

Το αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις, είναι υπαρκτό και έχει λάβει και το «πράσινο φως» από το Κογκρέσο, σύμφωνα με τον κ. Adam Boehler,  Διευθύνοντα σύμβουλο του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού οργανισμού DFC (International Development Finance Corporation), ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι συνδέεται με τη γεωστρατηγική που αφορά την Κίνα (εμπόριο και διείσδυση στην Ευρώπη) και τη Ρωσία (ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ).

Απαντώντας σε ερώτηση του Armyvoice.gr αναφορικά με το αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στα ελληνικά ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά και εάν αυτό συνδέεται με την αμερικανική πρόταση για ναυπήγηση φρεγατών, ο κ. Boehler επιβεβαίωσε ότι:

Οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται τόσο για τα ναυπηγεία Ελευσίνας όσο και για τον Σκαραμαγκά, διαψεύδοντας τις διαρροές εντός της Ελλάδας περί του αντιθέτου.

Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι η επένδυση θα εξαρτηθεί από το εάν θα είναι βιώσιμη σε όλα τα επίπεδα. «Τhe deal’s not done till it’s done», είπε χαρακτηριστικά.