Τουρκία κυρώσεις εμπάργκο Rafale: Πότε έρχονται Ελλάδα, πότε πέφτουν υπογραφές - 2 δισ κόστος Rafale ελληνοτουρκικά

Rafale: Πότε έρχονται Ελλάδα, πότε πέφτουν υπογραφές – 2 δισ κόστος, μαζί με τα πυρομαχικά, σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα Latribune

Rafale: Πότε έρχονται Ελλάδα, πότε πέφτουν υπογραφές – 2 δισ κόστος

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Latribune.fr , η Ελλάδα θα πληρώσει 18 Rafale (6 νέα και 12 χρησιμοποιημένα) για 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Δηλαδή 1,7 δισεκατομμύρια για μαχητικά αεροσκάφη και 300 εκατομμύρια για τον εξοπλισμό που παρέχεται από την ευρωπαϊκή πυραυλική εταιρεία MBDA (Airbus, BAE Systems και Leonardo).

Η συμφωνία αναμένεται να υπογραφείο τον Νοέμβριο και η σύμβαση τον Δεκέμβριο.  Η πρώτη παράδοση του Rafale θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του καλοκαιριού 2021 μετά την εκπαίδευση των Ελλήνων πιλότων, όπως ανακοίνωσε στις 13 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον ελληνικό Τύπο, τον οποίο και επικαλείται το γαλλικό δημοσίευμα, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα αποκτήσει 14 μονοθέσια Rafale (τέσσερα νέα, 10 μεταχειρισμένα) και 4 διθέσια (δύο νέα, δύο μεταχειρισμένα) στην έκδοση F3R.

«Η πρόβλεψή μας και η ελπίδα μας – και νομίζω ότι είναι πολύ πιθανό – είναι ότι τα πρώτα αεροπλάνα θα φτάσουν στην Ελλάδα στα μέσα του 2021 και η αγορά θα ολοκληρωθεί το αργότερο στις αρχές του 2022, δήλωσε  ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου σε συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την ελληνική έκδοση του Defense Review, η τιμή του Rafale περιλαμβάνει την αγορά του αεροσκάφους καθώς και την εκπαίδευση, την αγορά ενός προσομοιωτή και την τεχνική υποστήριξη για τα πρώτα χρόνια.

Όσον αφορά τον εξοπλισμό, τα ελληνικά Rafale θα οπλιστούν με τον πύραυλο αέρα προς αέρα μεγάλου βεληνεκούς Meteor, τον πύραυλο αέρα προς αέρα Mica EM / IR και NG (Νέα Γενιά), τον πύραυλο Scalp EG cruise και, τέλος, τον αντιπυραυλικό. Exocet AM39 πλοίο. Μια πραγματική απειλή για την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία, και ιδίως τα F-16 της.