ΗΝΙΟΧΟΣ 2020 με Rafale - Η EURAC στην Ελλάδα - Πολεμική Αεροπορία

Rafale: Ποιος θα πληρώσει το κόστος των αεροσκαφών που παρουσιάζονται ως μαγική λύση στην ελληνοτουρκική κρίση; Μήπως ξεχάσαμε και τα F-35;

Γράφει η Ιωάννα Ηλιάδη

Στις αρχές του χρόνου ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωνε ότι ότι η Ελλάδα θα μπει στο πρόγραμμα των F-35, το μοναδικό επιχειρησιακό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς σήμερα.

Σύμφωνα με τη δήλωση του Κ.Μηστοτάκη, ξεκινάει σύντομα η διαπραγμάτευση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35 με στόχο την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών νέας τεχνολογίας.

Στόχος είναι με βάση και τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αναβάθμισης των F-16, να προχωρήσουμε στην προμήθεια των F-35. Αυτό αναμένεται να γίνει με βάση και τις δυνατότητες παραγωγής των F-35 από το 2024 και μετά.

Τις τελευταίες ημέρες, έχουμε ξεχάσει τα F-35 και αρχίσαμε να μιλάμε γαλλικά. Εκεί που ψελίζαμε κάτι για φρεγάτες και ενίσχυση του Στόλου ο οποίος το έχει ανάγκη, αίφνης παρουσιάστηκαν υπέρλαμπρα τα αεροσκάφη Rafale να πετούν πάνω κάτω στις τηλεοπτικές οθόνες και όχι μόνο.

Έρχεται το αεροσπλανοφόρο Charles De Gaulle, θα περάσει μια βόλτα και από την Ελλάδα για κάτι φωτογραφίες και αναμένεται  εν τω μεταξύ να πουλήσει και κανένα Rafale, πριν συνεχίσει το ταξίδι του για την Κύπρο και τη Συρία.

Προφανώς τα μαχητικά δεν θα υποκαταστήσουν το στόλο. Αλλά αφού δεν υπάρχει μια για καράβια είπαμε να αγοράσουμε μερικά μαχητικά για να κερδίσουμε την ευμένεια του Μακρόν. Ζήτω η Γαλλία ζήτω τα γαλλικά μαχητικά, φωνάζουμε ως έθνος.

Ας πάμε τώρα να προσπαθήσουμε να αναβαθμίσουμε με ψίχουλα τις ΜΕΚΟ γιατί φως φρεγατών στον ορίζοντα δεν φαίνεται. Η επιστροφή του Ψαρά από το Αιγαίο σχετίζεται άραγε με τα δύσκολα οικονομικά και δεν μπορεί ο Στόλος να τα βγάλει πέρα με όσα έχει να αντιμετωπίσει;

Ας πάρουμε Rafale για τον πονοκέφαλο…

Rafale: Ποιος θα πληρώσει το κόστος;

Όπως ορθά παρατηρεί ο Γιάννης Αλμπάνης, στην Καθημερινή της περασμένης Κυριακής, ο Αλέξης Παπαχελάς έγραψε ένα άρθρο για την ανάγκη αύξησης των στρατιωτικών δαπανών.

Στο άρθρο αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η χώρα χρειάζεται επειγόντως ένα πρόγραμμα αναβάθμισης των αμυντικών δυνατοτήτων της, χωρίς μεσάζοντες, χωρίς όμως και ηλίθιους φραγμούς που βάζουν τρικλοποδιά.

Είμαστε σε ένα σημείο όπου ακόμη και η αναβολή άμεσης καταβολής των αναδρομικών συντάξεων θα έπρεπε να βρίσκεται στο τραπέζι, όσο βαρύ και αν είναι το πρόβλημα για μια μερίδα της κοινωνίας

Όπως καταλαβαίνουμε, τα πολεμικά παιχνίδια στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι τζάμπα -από καμία πλευρά. Καταλαβαίνουμε επίσης ότι τα ποστ στα ελληνικά του Μακρόν θα μας στοιχίσουν κάμποσα δισεκατομμύρια.

Αυτό όμως που με ενδιαφέρει πιο πολύ στην άποψη του διευθυντή της Καθημερινής (το οποίο το βλέπω και σε άλλα άρθρα το τελευταίο διάστημα) είναι το ποιοι θα έπρεπε να κάνουν τις θυσίες που ενδεχομένως θα χρειαστούν για την εθνική άμυνα.

Δεν λέει, ας πούμε, να μαζευτούν οι Έλληνες εφοπλιστές που εξαιρούνται από τους φόρους, να κάνουν μια έκτακτη εισφορά για εθνικούς λόγους ώστε να καλύψουν το κόστος κανενός Rafale από αυτά που θα μας πουλήσει ο Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία Μακρόν.

Ούτε προτείνει να ανασταλεί, ας πούμε, η μείωση του ΕΝΦΙΑ στη μεγάλη ακίνητη περιουσία ή να επιβληθεί, ας πούμε, έκτακτη εισφορά στα μεγάλα εισοδήματα για να καλυφθεί μέρος της αύξησης των στρατιωτικών δαπανών.

Τις θυσίες πρέπει να τις κάνουν οι συνταξιούχοι που δύσκολα θα έλεγες ότι τρώνε με χρυσά κουτάλια. Επιπλέον, αν βρισκόταν αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο οι συνταξιούχοι μάλλον θα ήταν λιγότερο κερδισμένοι από τους ιδιοκτήτες τάνκερ, ας πούμε.

Μικρότερη συμμετοχή στα κέρδη, μεγαλύτερη στις θυσίες. Παράξενα πράγματα μου φαίνονται αυτά.

Στην Καθημερινή της περασμένης Κυριακής, ο Αλέξης Παπαχελάς έγραψε ένα άρθρο για την ανάγκη αύξησης των στρατιωτικών…

Posted by Yannis Almpanis on Tuesday, September 1, 2020