Φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ vs Kemal Reis: Τι συμφώνησαν Ελλάδα - Τουρκία - Τι αποκαλύπτει επιστολή Μητσοτάκη στον ΟΗΕ για το επεισόδιο

Αποκαλύψεις για το επεισόδιο με την φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ και το «Kemal Reis» στο Αιγαίο από επιστολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΟΗΕ

Η επιστολή, την οποία έφερε στη δημοσιότητα ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στις ΗΠΑ, Θανάσης Τσίτσας, διαβιβάστηκε από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, προς τον Γενικό Γραμματέα την περασμένη εβδομάδα, με την παράκληση να την προωθήσει στα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας.

Σε αυτήν αποκαλύπτεται για πρώτη φορά και με επίσημο τρόπο από τον πρωθυπουργό το ναυτικό επεισόδιο με την σύγκρουση των δύο φρεγατών, όπου ο πρωθυπουργός μιλά για παραβίαση των κανόνων ναυτιλίας.

Ο πρωθυπουργός αποκαλύπτει ότι οι δύο πλευρές συμφωνήσαν να μην κλιμακωθεί η κατάσταση. 

Η ελληνική πλευρά, όπως γράφει, κράτησε το περιστατικό εμπιστευτικό, παρά το γεγονός ότι το είχε αποκαλύψει το Armyvoice.gr την επόμενη ημέρα. Ωστόσο, παρουσιάστηκε από τα τούρκικα μέσα και τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο με παραμορφωμένο τρόπο ενώ η Άγκυρα εξέδωσε την επομένη δυο ακόμα ΝAVTEX.

O Κυριάκος Μητσοτάκης στην επιστολή δηλώνει ότι δεν μπορεί η διεθνής κοινότητα να ανέχεται την παραβατικότητα της Τουρκίας, που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια και δηλώνει προσηλωμένος στην συνέχιση του διαλόγου με την Τουρκία.

Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες συναντήθηκε την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου, με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική παραβατικότητα να βρίσκονται στην ατζέντα των συζητήσεων.

Φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ vs Kemal Reis: Τι συμφώνησαν Ελλάδα - Τουρκία

Φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ vs Kemal Reis: Τι συμφώνησαν Ελλάδα - Τουρκία

Η επιστολή του Ελληνας πρωθυπουργού προς τον Γ.Γ του ΟΗΕ και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας μεταξύ άλλων αναφέρει για το περιστατικό:

Η Τουρκία γνωρίζει καλά ότι η ανάπτυξη μεγάλου αριθμού στρατιωτικών πλοίων κινδυνεύει να προκαλέσει στρατιωτικό επιεσόδιο όπως αυτό που συνέβη στις 12 Αυγούστου 2020.

Πράγματι, κατά τη διάρκεια αυτού του περιστατικού, δύο φρεγάτες, η ελληνική φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ και η τουρκική “Kemal Reis”, συγκρούστηκαν στην περιοχή στην οποία υπήρχε το Oruc Reis, λόγω ότι το τουρκικό πλοίο παραβίασε τους σχετικούς ναυτιλιακούς κανονισμούς.

Το Kemal Reis υπέστη σοβαρές ζημιές, αλλά οι δύο πλευρές συμφώνησαν να μην κλιμακωθεί η κατάσταση.