Τσίπρας: Μια η διαφορά με την Τουρκία – Να πει ο πρωθυπουργός τι εννοεί για τις ελάσσονες διαφορές – Θετικές οι διερευνητικές επαφές

Ιδιαίτερα αιχμηρός εμφανίστηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσάπτοντας ερασιτεχνισμό και διγλωσσία στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση αναφορικά με τα εθνικά θέματα, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στην ΔΕΘ.

Ο Αλέξης Τσίπρας δέχθηκε αρκετές ερωτήσεις για τα ελληνοτουρκικά και επισήμανε ότι και η δική του κυβέρνηση αντιμετώπισε δύσκολες στιγμές με την Τουρκία, όμως είχε κανάλια επικοινωνίας με την Άγκυρα.

«Ούτε απρόβλεπτος είναι ούτε απομονωμένος. Η τακτική του είναι προβλέψιμη. Διεκδικεί να καταλαμβάνει συνέχεια χώρο, δημιουργεί τετελεσμένα. Παραβιάζει δικαιώματα τα οποία είναι λυμένα με τις διεθνείς συνθήκες» ανέφερε για τον Ταγίπ Ερντογάν, συμπληρώνοντας ότι «έχουμε μια διαφορά με την Τουρκία που είναι η υφαλοκρηπίδα που ταυτίζεται με την ΑΟΖ την οποία πιστεύουμε ότι πρέπει να λυθεί μέσα από τον διάλογο».

Χαιρέτισε ως θετική εξέλιξη τις πληροφορίες για επανέναρξη διευρενητικών επαφών και την επανεκκίνηση του διαλόγου για να ζητήσει, όμως από την κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις για τα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό.

«Το Oruc Reis αποσύρθηκε και ξεκινούν διερευνητικές επαφές. Υπήρξαν ανταλλάγματα για αυτό; Ρωτάω. Υπήρξε κάποια συμφωνία στο Βερολίνο που επανενεργοποιήθηκε; Θα μας πουν τελικά τι ήταν αυτή η γραπτή συμφωνία; Ποιο ήταν το περιεχόμενο;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για να υπογραμμίσει ότι «όταν ένας πρωθυπουργός αναφέρεται στα εθνικά θέματα σε γραπτή ομιλία, σε γραπτό άρθρο δεν κάνει λάθη.

Στο άρθρο μίλησε για διαφορές με την Τουρκία και στην ομιλία του στη ΔΕΘ μίλησε για μείζονα διαφορά. Υπάρχουν ελάσσονες διαφορές;».