Συμβούλιο Άμυνας: Αυτά είναι τα σενάρια για θητεία και προσλήψεις ΕΠΟΠ Ελλάδα - Τουρκία: Γιατί δεν συγκαλείται το ΚΥΣΕΑ

Αυτά είναι τα σενάρια για θητεία και προσλήψεις ΕΠΟΠ που προετοιμάζονται για συζήτηση στο Συμβούλιο Άμυνας αύριο Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου

Ρεπορτάζ Ιωάννα Ηλιάδη

Αύριο Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου συγκαλείται το Συμβούλιο Άμυνας στη λεωφόρο Μεσογείων, προκειμένου να εξετάσει τα εξοπλιστικά υπό το πρίσμα των εξαγγελιών που έκανε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ.

Το Συμβούλιο Άμυνας (ΣΑΜ) αποτελεί το ανώτατο συμβουλευτικό όργανο του Υπουργού Εθνικής Άμυνας σε θέματα δομής δυνάμεων, εξοπλιστικών και ερευνητικών προγραμμάτων, προϋπολογισμού και προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και εκτίμησης καταστάσεων που, ενδεχομένως, επηρεάσουν την ασφάλεια ή τις σχέσεις της Χώρας με άλλα κράτη.

Συγκροτείται από τον ΥΕΘΑ, τους Αρχηγούς Γενικών Επιτελείων Εθνικής Άμυνας, Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας και τυχόν άλλα πρόσωπα που μπορεί να κληθούν από τον ΥΕΘΑ.

Συμβούλιο Άμυνας: Τα σενάρια για τη θητεία

Σύμφωνα με πληροφορίες του Armyvoice.gr έχει γίνει παράλληλα μια προετοιμασία για εισήγηση σχετικά με τη θητεία αλλά και τις προσλήψεις ΕΠΟΠ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Αναφορικά με την αύξηση της θητείας για τον Στρατό Ξηράς στους 12 μήνες, προτείνεται η παραμονή των οπλιτών θητείας στις παραμεθόριες περιοχές αυστηρά οκτώ μήνες, και στη συνέχεια μετάθεση στην ενδοχώρα εφόσον το επιθυμούν.

Βεβαίως όπως πάντα θα υπάρχουν και περιπτώσεις που θα δικαιούνται κατ’ εξαίρεση μετάθεση, όπως και ορισμένοι με -συνήθως- κοινωνικά κριτήρια και άτομα με ικανότητα Ι3- Ι4.

Το ΓΕΣ εκτιμά ότι με μια τέτοια κίνηση θα μπορέσει να ενισχύει με μερικές χιλιάδες κόσμο τις παραμεθόριες περιοχές, χωρίς ουσιαστικά να προχωρεί στην εφαρμογή της νέας δομής δυνάμεων. Το όφελος για την παραμεθόριο εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης περίπου 5% – 15%.

«Η επιμήκυνση του χρόνου της θητείας από μόνη της δεν λύνει προβλήατα}, υποστήριξε σήμερα το πρωί μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Focus της Θεσσαλονίκης ο αντιναύαρχος ε.α. Σπύρος Κονιδάρης. «Αν το πρόβλημά μας είναι ότι χρειαζόμαστε για παράδειγμα 25% περισσότερους φαντάτους για να κάνουν σκοπιές, τότε είμαστε σε λάθος δρόμο» εκτίμησε και πρόσθεσε:

«θα πρέπει να αρθούν οι ανισότητες. Όχι τα ‘δικά μας παιδιά’ στην Αθήνα και τα παιδιά των φτωχών στα σύνορα», είπε αφήνοντας σαφείς αιχμές για το τι μπορεί να σημαίνει κατ’ εξαίρεση μετάθεση.

Ο κ. Κονιδάρης υποστήριξε πως θα πρέπει να υπάρξουν κίνητρα σε στρατιώτες που θέλουν να παραμείνουν και να σταδιοδρομήσουν στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Κορονοϊός: Ύποπτο κρούσμα σε στρατιώτη θητείας - Είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Ιταλία και εμφάνισε τα συμπτώματα - Μπήκε σε καραντίνα από το νοσοκομείο
Αυτά είναι τα σενάρια για θητεία και προσλήψεις ΕΠΟΠ που προετοιμάζονται για συζήτηση στο Συμβούλιο Άμυνας αύριο Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου

Τι ακούγεται για τις προσλήψεις ΕΠΟΠ

Σύμφωνα με πληροφορίες του Armyvoice.gr οι πρώτες προσλήψεις από τους 15.000 ΕΠΟΠ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ  αναμένεται να προκηρυχθούν το 2021.