Προσλήψεις ΕΠΟΠ ΟΒΑ στρατιωτική θητεία

Προσλήψεις ΕΠΟΠ: Τι θα γίνει με τους ΟΒΑ και τη στρατιωτική θητεία – Αναταραχή σε αυτούς που επιθυμούν να σταδιοδρομήσουν στις Ένοπλες Δυνάμεις

Αναστάτωση στους οπλίτες βραχείας ανακατάταξης ΟΒΑ που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις έχει φέρει η εξαγγελία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ για 15.000 προσλήψεις σε βάθος 5ετίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι προσλήψεις αυτές αφορούν ΕΠΟΠ και για πρώτη φορά στα χρονικά εκτιμάται ότι η πρόσληψη ΕΠΟΠ δεν θα οδηγήσει στην μείωση της στρατιωτικής θητείας, αλλά αντίθετα, σύμφωνα με τις διαρροές αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση στον Στρατό Ξηράς.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει δημοσιεύσει κατ’ αποκλειστικότητα το Armyvoice.gr η πρόταση του ΓΕΣ είναι στη 12μηνη θητεία να καταστεί υποχρεωτική η 8μηνη παραμονή στις παραμεθόριες περιοχές. 

Το ενδεχόμενο πρόσληψης ΕΠΟΠ, ενός θεσμού που έχει σταματήσει τις προσλήψεις για πολλά χρόνια, προκαλεί ανησυχία στις τάξεις των ΟΒΑ, καθώς δεν γνωρίζουν εάν θα έχουν τη δυνατότητα να σταδιοδρομήσουν στις Ένοπλες Δυνάμνεις εφόσον το επιθυμούν.

Οι ΟΒΑ δεν αντιμετωπίζονται ως υπαξιωματικοί κατώτερης βαθμίδας, αν και μισθολογικά ανήκουν σε αυτήν. Συνήθως αντιμετωπίζονται ως στρατιώτες και όχι ως επαγγελματίες, με αποτέλεσμα πολλές φορές να μένουν και εκτός επιδομάτων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι δια νόμου έχουν αποκλειστεί από το επίδομα παραμεθορίου, κάτι το οποίο σαφώς είναι άδικο και αντισυνταγματικό και θα πρέπει να το προσβάλλουν δικαστικά και να το διεκδικήσουν.

Πολλές φορές μάλιστα, τους «ξεχνούν» σε έκτακτα επιδόματα όπως κάποια δώρα με μορφή ΗΕΕ που δίνονται Χριστούγεννα και Πάσχα, και χρειάζεται η παρέμβαση της ηγεσίας για να περιληφθούν και αυτοί σε ευεργατήματα.

Έχοντας υποστεί αυτή τη μεταχείριση, είναι φυσιολογικό τώρα να νιώθουν ανασφάλεια για το μέλλον τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επιστολή που λάβαμε από έναν ΟΒΑ:

OBA: 255 καλούνται να παρουσιαστούν ΟΛΑ τα ΟΝΟΜΑΤΑ ΟΒΑ 2020: Προσλήψεις στις Ειδικές Δυνάμεις έως 15 Ιουνίου VIDEO
Προσλήψεις ΕΠΟΠ: Τι θα γίνει με τους ΟΒΑ και τη στρατιωτική θητεία

«Θα ήθελα να κάνω ερώτηση αν γνωρίζετε κιόλας φυσικά με όλο το θάρρος και τον σεβασμό μου!

Είμαι οπλίτης βραχείας ανακαταταξης,και επιθυμώ να γίνω ΕΠΟΠ όπως οι περισσότεροι ΟΒΑ που μπήκαμε,ελπίζαμε σε αυτό,σε κάτι μόνιμο!

Θα έχουμε το δικαίωμα σαν εν ενεργεία προσωπικό να κάνουμε αίτηση για να γίνουμε ΕΠΟΠ;
Εχω ρωτήσει εχω ψάξει στα social media αλλά δεν με έχει βοηθήσει κατι! Είμαι κοντά σε όλους τους ΟΒΑ όλοι έχουμε ξεκινήσει δυσκολα», τονίζει και ρωτάει εάν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες.

Είναι γεγονός πάντως ότι οι διαρροές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας γίνονται με το σταγονόμετρο και μάλλον σε κατευθύνσεις που εξυμνούν την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ.

Έτσι όμως γίνεται προσπάθεια να κρυφτεί η πραγματική κατάσταση, η οποία κάποια στιγμή εμφανίζεται μάλλον εκρηκτικά. Πριν βρεθούμε λοιπόν μπροστά σε τέτοια στιμή, καλό θα ήταν να υπάρξει κάποια ενημέρωση για τα σχέσια που απεργάζονται, καθώς οι πληροφορίες τοποθετούν χρονικά τις πρώτες προσλήψεις το 2021.

Το πρόβλημα ανασφάλεια των ΟΒΑ είναι μεγάλο και θα πρέπει η αγωνία τους να γίνει σεβαστή από την υπηρεσία.