Πολεμικό Ναυτικό: Παράνομη η νέα NAVTEX για το Oruc Reis - Αντι-NAVTEX της υδρογραφικής υπηρεσίας ακυρώνει την τουρκική

Πολεμικό Ναυτικό: Παράνομη η νέα NAVTEX για το Oruc Reis – Αντι-NAVTEX της υδρογραφικής υπηρεσίας ακυρώνει την τουρκική

Το βράδυ της Δευτέρας η Τουρκία εξέδωσε νέα Navtex για έρευνες του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, προκαλώντας την αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Αντί-Navtex εξέδωσε το Πολεμικό Ναυτικό μέσω του σταθμού Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας  με αφορμή τη νέα οδηγία που εξέδωσε χθες Δευτέρα η Τουρκία για το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis.

Όπως τονίζεται από το Πολεμικό Ναυτιό, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, είναι άκυρη η τουρκική Navtex, έχει εκδοθεί από μη εξουσιοδοτημένη υπηρεσία και η τουρκική δραστηριότητα είναι παράνομη καθόσον αφορά σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σημειώνεται ότι το σημείο που δέσμευσε η Άγκυρα χθες το βράδυ είναι λίγο πιο βόρεια και πιο κοντά στο Καστελόριζο σε σχέση με αυτά που είχε δηλώσει με τις προηγούμενες Navtex. Και η νέα ναυτική αγγελία εκδόθηκε από τον σταθμό της Αττάλειας.

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά ανανέωση της Navtex για το σεισμογραφικό σκάφος και σύμφωνα με τη νέα οδηγία θα παραμείνει στην περιοχή έως την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου.

Oruc Reis: Η Τουρκική πρεσβεία στις ΗΠΑ λέει ότι ξεκίνησε έρευνες - Το ερευνητικό σύμφωνα με το MarineTraffic παραμένει ακίονητο στην Αττάλεια
Πολεμικό Ναυτικό: Παράνομη η νέα NAVTEX για το Oruc Reis

ΥΠΕΞ: Η Τουρκία συνεχίζει τον ρόλο του ταραξία

Άμεση ήταν η αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών στην κίνηση της Άγκυρας και σε ανακοίνωσή του κατηγορούσε την Τουρκία ότι συνεχίζει να εκπληρώνει πιστά τον ρόλο του ταραξία και προειδοποιούσε ότι η Ελλάδα δεν εκβιάζεται.

Καλούσε επίσης την Τουρκία να αποστεί από τα καθημερινά παραληρήματα στα οποία επιδίδεται και να συνεργαστεί για την ασφάλεια της περιοχής.

Υπενθυμίζεται ότι, χθες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «η Ε.Ε. αναμένει από την Τουρκία να βρει μια ειρηνική λύση στις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς οι ενέργειες της Άγκυρας προκαλούν ανησυχία σε ολόκληρη την Ε.Ε.».