ΝΑΤΟ: Συζητούν για την Τουρκία σε επίπεδο πρέσβεων δίχως να μπορούν να λάβουν αποφάσεις – Περιορισμένα τα ωφέλη που μπορεί να αποκομίσει η Ελλάδα

Ρεπορτάζ Ιωάννα Ηλιάδη

Συζήτηση για την τουρκική προκλητικότητα σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων στο ΝΑΤΟ προκάλεσε η Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να μπορεί να αποκομίσει κάποια ωφέλη από αυτήν, πλήν του να επιδείξει κάποια δραστηριότητα στο εσωτερικό μέτωπο, δεδομένης και της πρόσκλησης που έλαβε για αύριο με σκοπό να μπει το πλαίσιο του διαλόγου των δυο χωρών σε επίπεδο στρατιωτικών αντιπροσώπων.

Στη σύνοδο των 30 πρέσβεων του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (NAC) θα προεδρεύσει ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Ωστόσο δεδομένου ότι οι αποφάσεις εκεί λαμβάνονται με ομοφωνία, η Ελλάδα πρακτικά δεν έχει να κερδίσει κάτι από τη συζήτηση, εκτός του να εκφράσει για μια ακόμα φορά τη διαφωνία της με την τουρκική στάση.

Η ελληνική αντιπροσωπεία διά του μονίμου αντιπροσώπου πρέσβη Σπύρου Λαμπρίδη πρόκειται να ζητήσει να αποσυρθεί το ερευνητικό πλοίο Ορουτς Ρέις καθώς και όλα τα πολεμικά πλοία της Τουρκίας από την περιοχή που βρίσκονται εδώ και ένα μήνα καθώς και από την Κυπριακή ΑΟΖ.

Μάλιστα αρκετές χώρες έχουν ήδη εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για την πολιτική αυτή συζήτηση, καθώς είναι θέματα τα οποία έχουν ήδη τεθεί και είναι γνωστά.

Συνεπώς η πρακτική αξία της συγκεκριμένης συνεδρίασης, είναι μάλλον να επισκιάσει στο εσωτερικό της Ελλάδας την αυριανή κρίσιμη συνάντηση μεταξύ των δυο στρατιωτικών αντιπροσώπων Ελλάδας – Τουρκίας που προγραμματίζεται να γίνει με προεδρεύοντα τον αναπληρωτή πρόεδρο της στρατιωτικής επιτροπής αμερικανό αντιπτέραρχο Scott A. Kindsvater.

Το κρίσιμο ζήτημα σε αυτή τη συνάντηση, την οποία διοργανώνει το ΝΑΤΟ για να μπει το παλίσιο του διαλόγου σε επίπεδο στρατιωτικών αντιπροσώπων ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, είναι εάν θα αποδεχθεί ή όχι η Ελλάδα να ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση με το Oruc Reis να κάνει έρευνες μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Εαν δεν πάει κινδυνεύει να κατηγορηθεί ότι δυναμιτίζει τον διάλογο. Εάν πάει δείχνει υποχωρητικότητα. Η κατάσταση είναι αρκετά κρίσιμη και στην πραγματικότητα η Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση σε διπλωματικό επίπεδο.

Εάν ο στρατιωτικός αντιπρόσωπος της Ελλάδας αντιναύαρχος Παυλόπουλος πάει στην συνάντηση μόνο για να καταθέσει τις ελληνικές θέσεις και δεν μπει σε διάλογο για να καθοριστεί το πλαίσιο του διαλόγου ανάμεσα στις δυο αντιπροσωπιείες, ουσιαστικά σημαίνει ότι η χώρα μας δεν μπαίνει σε διάλογο.

Ωστόσο στις 12 Σεπτεμβρίου που αναμένεται η επόμενη τουρκική NAVTEX να εκδοθεί σε απόσταση αναπνοής από το Καστελόριζο, η Τουρκία θα μπορεί να επικαλεστεί ότι δεν υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι με ευθύνη της Ελλάδας.

«Το δίλημμα υπαρκτό και κρίσιμο», σχολίαζαν πηγές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.