ΝΑΤΟ: Νέες προτάσεις έφθασαν στο ΥΠΕΞ νατο ΝΑΤΟ Αθήνα Στόλτενμπεργκ ΝΑΤΟ S-400: ΗΠΑ-Γαλλία-Ιταλία συζητούν εναλλακτική πρόταση με Άγκυρα

ΝΑΤΟ: Νέες προτάσεις έφθασαν σήμερα στο ΥΠΕΞ από Βρυξέλλες, σύμφωνα με πληροφορίες του Armyvoice.gr – Οι Βρυξέλλες πιέζουν για συμβιβασμό

Ρεπορτάζ Ιωάννα Ηλιάδη

Με το Oruc Reis και τα πολεμικά της Τουρκίας να αλωνίζουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, οι Βρυξέλλες προσπαθούν να πιέσουν την Ελλάδα να συμβιβαστεί με την Τουρκία.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Armyvoice.gr, μετά την επίδοση των ελληνικών θέσεων από τα «τεχνικά κλιμάκια», ένα νέο κείμενο έφθασε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο σύμφωνα με διπλωματικές πηγές επιχειρεί να συμβιβάσει τις προτάσεις των δυο πλευρών.

Δεν είναι σαφές εάν πρόκειται για την επίσημη νέα πρόταση του ΝΑΤΟ ή για κάποιο “draft” και αναμένεται να ακολουθήσουν οι επίσημες προτάσεις.

Η αμεσότητα της ετοιμασίας ενός κειμένου μέσα σε ελάχιστες ώρες πάντως, δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη πίεση για συμβιβασμό, κυρίως ενόψει της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου με αντικείμενο τις κυρώσεις στην Τουρκία.

Η Τουρκία ζητάει μια σανίδα σωτηρίας για να επικαλεστεί ότι έχει ξεκινήσιε κάποιος διάλογος για να αποτρέψει την επιβολή κυρώσεων.

Αυτό άλλωστε φαίνεται και από το γεγονός ότι επιχειρεί πολλές φορές να παρουσιάσει την κατάθεση των θέσεων των δυο πλευρών στο ΝΑΤΟ σε εππίπεδο στρατιωτικών αντιπροσώπων ως «διάλογο» μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας, κάτι που στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει.

Το ίδιο επιχείρησε χθες μετά την κατάθεση των προτάσεων των δυο πλευρών στην Συμμαχία, όταν από επίσημες τουρκικές πηγές ανακοινώθηκε ότι έγινε διάλογος.

Η Ελλάδα μέσω διπλωματικών πηγών, διέψευσε τα περί διαλόγου. Όπως έγραψε το Armyvoice.gr ο Έλληνας στρατιωτικός αντιπρόσωπος στο ΝΑΤΟ αντιναύαρχος Ι. Παυλόπουλος ΠΝ, στις 14:30 που ήταν η προκαθορισμένη ώρα συνάντησης πήγε και κατέθεσε τις ελληνικές προτάσεις πάνω στο κείμενο που είχε τεθεί από το ΝΑΤΟ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τουρκική πλευρά επεδίωξε να γίνει διάλογος, ωστόσο η ελληνική πλευρά είχε οδηγίες να μην μπει σε κάποιο διάλογο, κάτι που τελικώς και έγινε.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ αναμένεται να επεξεργαστεί το νέο κείμενο και να συνεχιστεί η επίδοση υπομνημάτων όπως όλα δείχνουν, στα τεχνικά κλιμάκια της στρατιωτικής επιτροπής.