ΝΑΤΟ: Πιέσεις σε Ελλάδα Τουρκία για πλαίσιο διαλόγου στις 10/9

ΝΑΤΟ: Πιέσεις σε Ελλάδα Τουρκία για να μπει πλαίσιο διαλόγου την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 10/9, με συνάντηση των στρατιωτικών αντιπροσώπων, όπως δήλωνε ο ΓΓ

Γράφει η Ιωάννα Ηλιάδη

Κρίσιμη συνάντηση η οποία θα καθορίσει το πλαίσιο του διαλόγου ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, διοργανώνεται από το ΝΑΤΟ για τις 10 Σεπτεμβρίου, όπως άλλωστε είχε αποκαλύψει ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, παρά την κυβερνητική προσπάθεια να περάσει διαφορετική εικόνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Armyvoice.gr την ερχόμενη Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου έχει προταθεί σε Ελλάδα και Τουρκία να συναντηθούν στις Βρυξέλλες ο Έλληνας στρατιωτικός αντιπρόσωπος στο ΝΑΤΟ ναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος με τον Τούρκο στρατιωτικό αντιπρόσωπο στο ΝΑΤΟ πτέραρχο Ismail Uner.

Της συνάντησης από πλευράς ΝΑΤΟ προγραμματίζεται να προεδερεύσει ο αναπληρωτής πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής αμερικανός αντιπτέραρχος Scott A. Kindsvater.

Η ελληνική πλευρά πάντως μέχρι σήμερα το μεσημέρι, δεν είχε απαντήσει εάν αποδέχεται, την ώρα που πηγές του τουρκικού υπουργείου άμυνας διέρρεαν στον Τύπο ότι η συνάντηση έχει κλείσει για τις 10 Σεπτεμβρίου.

ΝΑΤΟ: Πιέσεις σε Ελλάδα Τουρκία για πλαίσιο διαλόγου στις 10/9
ΝΑΤΟ: Πιέσεις σε Ελλάδα Τουρκία για πλαίσιο διαλόγου στις 10/9

Το κλίμα μετά την δήθεν διάψευση Στόλτενμπεργκ από την ελληνική πλευρά, είναι βεβαρυμένο, αλλά και ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς σε αυτή την συνάντηση αναμένεται να τεθούν οι όροι της συζήτησης των δυο πλευρών, κάτω από ένα όχι καλό για την Ελλάδα κλίμα.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει το δίλημμα της απόρριψης του διαλόγου, εφόσον ξεκινήσει με το Oruc Reis και τα πολεμικά σκάφη της Τουρκίας μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ωστόσο το κόστος σε αυτή την περίπτωση θα είναι μεγάλο, καθώς θα χρεωθεί ότι αυτή είναι που δυναμιτίζει τον διάλογο. Ήδη στον γερμανικό Τύπο ξεκίνησαν τα πρώτα δημοσιεύματα ότι «η Ελλάδα εξοπλίζεται παρά τις εκκλήσεις αποκλιμάκωσης».

Από την άλλη, μπορεί να ξεκινήσει ο διάλογος με όρους που δεν επιθυμεί η Ελλάδα; «Το δίλημμα υπαρκτό και κρίσιμο», σχολίαζαν πηγές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο η συνάντηση των στρατιωτικών αντιπροσώπων από Ελλάδα και Τουρκία (τους ονομάζουν τεχνικά κλιμάκια) επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα, αλλά αναβλήθηκε με απόφαση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας για την Πέμπτη.