ΝΑΤΟ: Υποβλήθηκαν οι ελληνικές προτάσεις – Τι «καίει» την Τουρκία και επιχειρεί με κάθε τρόπο να πείσει ότι έγινε κάποιος διάλογος μεταξύ των στρατιωτικών αντιπροσώπων

Ρεπορτάζ Ιωάννα Ηλιάδη

Παιχνίδια εντυπώσεων επιχειρεί να παίξει η Άγκυρα, πιέζοντας να φανεί ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν μπει σε κάποιο διάλογο με το Oruc Reis να κάνει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Βλέποντας να περνούν οι μέρες και στην πραγματικότητα να μην εξελίσσονται τα πράγματα όπως ίσως θα το επιθυμούσε στα λεγόμενα «τεχνικά κλιμάκια », δηλαδή στους στρατιωτικούς αντιπροσώπους στο ΝΑΤΟ, αυξάνει την πίεση με ανακοινώσεις που υποστηρίζουν ότι υπήρξε κάποιος διάλογος μεταξύ των δυο πλευρών.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με πληροφορίες του Armyvoice.gr δεν υπήρξε κανένας διάλογος. Αντίθετα, ο Έλληνας στρατιωτικός αντιπρόσωπος στο ΝΑΤΟ αντιναύαρχος Ι. Παυλόπουλος ΠΝ, στις 14:30 που ήταν η προκαθορισμένη ώρα συνάντησης πήγε και κατέθεσε τις ελληνικές προτάσεις πάνω στο κείμενο που είχε τεθεί από το ΝΑΤΟ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τουρκική πλευρά επεδίωξε να γίνει διάλογος, ωστόσο η ελληνική πλευρά είχε οδηγίες να μην μπει σε κάποιο διάλογο, κάτι που τελικώς και έγινε.

Ο λόγος που η Τουρκία πιέζει για να ξεκινήσει κάποιος διάλογος είναι για να προβάλει τα μέτρα κατά της χώρας που υποτίθεται ότι θα συζητηθούν στις Βρυξέλλες στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες του Armyvoice.gr οι ελληνικές θέσεις που κατατέθηκαν εξηγούν τις ελληνικές θέσεις με βάση το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και με βάση τις πρακτικές που εφαρμόζουν οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία εφόσον τις απορρίψει, θα είναι δύσκολο να εξηγήσει το γιατί στις συμμαχικές χώρες.