ΝΑΤΟ: Ελλάδα & Τουρκία συζητούν σε στρατιωτικό επίπεδο δήλωσε εκ νέου σήμερα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ υπογραμμίζοντας το αυτονόητο της επικοινωνίας

Ελλάδα και Τουρκία συναντήθηκαν ήδη σε στρατιωτικό επίπεδο και συζήτησαν ήδη για να αναζητήσουν μέσω τεχνικών συνομιλιών τρόπους μείωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ, ερωτηθείς σχετικά μετά την συνεδρίαση του βορειοατλαντικού συμβουλίου.

Συγκεκριμένα ο Γενικός Γραμματέας ανακοίνωσε ότι οι δυο πλευρές, οι οποίες ανήκουν στην ίδια Συμμαχία, έπραξαν το αυτονόητο: Συναντήθηκαν ήδη μέσω των στρατιωτικών τους ακολούθων και συνομίλησαν επί της δημιουργίας μηχανισμού αποκλιμάκωσης για την αποφυγή ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, λόγω της συγκέντρωσης πλοίων των δύο συμμάχων στην περιοχή.

Ο Γενικός Γραμματέας ανακοίνωσε ότι η συνάντηση έγινε σε συνέχεια των συζητήσεών που είχε με τους ηγέτες Τουρκίας και Ελλάδας.

 

«Σκοπός των συζητήσεων είναι να διαμορφώσουν μηχανισμούς για μη σύγκρουση σε στρατιωτικό επίπεδο, προκειμένου να μειωθεί η πιθανότητα περιστατικού ή ατυχήματος στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμη στον μηχανισμό, αλλά οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει», είπε.

«Αυτές είναι τεχνικές συζητήσεις περισσότερο, παρά διαπραγματεύσεις στην υπάρχουσα διαφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Συνεπώς, προορίζονται να συμπληρώσουν, όχι να αντικαταστήσουν τις προσπάθειες της Γερμανίας για πολιτική διαμεσολάβηση για αποκλιμάκωση», τόνισε.

«Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι σημαντικοί σύμμαχοι και το ΝΑΤΟ είναι σημαντική πλατφόρμα για συμβουλές σε όλα τα θέματα που αφορούν την κοινή μας ασφάλεια».

Φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ μεταδίδουν ήδη πως πρόκειται περί “αναδίπλωσης” Στόλτενμπεργκ, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν προκύπτει εάν συγκρίνει κανείς όσα είπε σήμερα με την χθεσινή αναφορά του : Following my discussions with Greek & Turkish leaders, the two Allies have agreed to enter into technical talks at #NATO to establish deconfliction mechanisms and reduce the risk of incidents & accidents in the #EastMed.

Δεν είχε κάνει λόγο περί συμφωνίας αλλά ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ξεκινήσουν  σε τεχνικές συζητήσεις, κάτι στο οποίο επιμένει και σήμερα, αποκαλύπτοντας, μάλιστα, πως η πρώτη τέτοια συνάντηση έχει ήδη γίνει.