Η Νέα Δημοκρατία, η στρατιωτική θητεία και η κλαδική αποστράτων

Η Νέα Δημοκρατία, η στρατιωτική θητεία και η κλαδική αποστράτων – Ο Κ. Καραμανλής μείωσε τη θητεία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο πρώτος που θα την αυξήσει;

 

Ρεπορτάζ Ιωάννα Ηλιάδη

Αλλαγές στη στρατιωτική θητεία στην Ελλάδα προανήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με όσα είπε, η κυβέρνηση εξετάζει την υποχρεωτική στράτευση στα 18, ενώ άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για την αύξηση της στρατιωτικής θητείας στον στρατό Ξηράς από τους εννέα στους 12 μήνες.

Διαβάζουμε μάλιστα ότι τις τελικές αποφάσεις αναφορικά με την αύξηση της θητείας στον Στρατό Ξηράς από τους 9 στους 12 μήνες, ώστε να εξισωθεί με αυτή του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τον ΣΚΑΪ, για όσους κατατάχθηκαν στον στρατό στις αρχές Σεπτεμβρίου, είναι πιθανό το ενδεχόμενο να αυξηθεί η θητεία κατά 1,5 μήνα ώστε να γίνει ομαλά η μετάβαση, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος του μήνα.

Αναζητήσαμε από τις πηγές μας στο ΓΕΣ κάποια σχετική προετοιμασία, κάποιες έστω εισηγήσεις με το σκεπτικό αυτής της αιφνιδιαστικής απόφασης που έχει αναστατώσει χιλιάδες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα, πλην όμως δεν βρήκαμε να υπάρχει κάτι σχετικό.

Μόνο κάποια προσπάθεια να καταγράψουν τις ανάγκες σε ειδικότητες ΕΠΟΠ εντοπίσαμε και προφανώς αυτό αφορά στις επικείμενες προσλήψεις.

Πιέσεις για αύξηση θητείας από την «κλαδική αποστράτων»

Το μόνο σχετικό είναι τα επαναλαμβανόμενα δημοσιεύματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα περίπου 3-4 μηνών, τα οποία έχουν κυρίως δυο κέντρα που τα εκπέμπουν.

Το ένα κέντρο είναι το περιβάλλον του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, από την εποχή μάλιστα που ήταν αρχηγός, και το άλλο κέντρο είναι ο διάφοροι -τηλεοπτικοί κυρίως- απόστρατοι αναλυτές που έχουν κοινό σημείο την κλαδική αποστράτων της Νέας Δημοκρατίας.

Μάλιστα ο σημερινός υπουργός Εθνικής Άμυνας, όπως και οι προκάτοχοί του έμπαιναν στον κόπο να διαψεύδουν τα δημοσιεύματα για την αύξηση της θητείας, όταν φούντωναν και προκαλούσαν ανησυχία στον κόσμο.

OBA: 255 καλούνται να παρουσιαστούν ΟΛΑ τα ΟΝΟΜΑΤΑ ΟΒΑ 2020: Προσλήψεις στις Ειδικές Δυνάμεις έως 15 Ιουνίου VIDEO
Η Νέα Δημοκρατία, η στρατιωτική θητεία και η κλαδική αποστράτων

Ο Καραμανλής μείωσε τη στρατιωτική Θητεία – Ο Μητσοτάκης θα την αυξήσει;

Είναι γεγονός ότι από την μεταπολίτευση έως και σήμερα, η στρατιωτική θητεία ποτέ δεν αυξήθηκε. Αντίθετα, μειωνόταν τμηματικά κάθε φορά που προσλαμβάνονταν υπαξιωματικοί της κατώτατης βαθμίας (είτε αυτοί λέγονταν ΕΠΥ, ΕΠΟΠ, ΟΒΑ κλπ).

Ο Στρατός άρχισε να γίνεται πιο επαγγελματικός και οι οπλίτες θητείας άρχισαν να μειώνονται. Στα τέλη του 20ού αιώνα η στρατιωτική θητεία κυμαινόταν σε 2 χρόνια ή και περισσότερο, μέχρι την περίοδο 2000-2004 όπου παρατηρείται μια μεγάλη μείωση από 24 σε 18 και τελικά 12 μήνες.

Η τάση μείωσης συνεχίστηκε μέχρι το 2009, όταν επί κυβερνήσεως Καραμανλή και υπουργού Βαγγέλη Μεϊμαράκη η θητεία έφτασε τους 9 μήνες.

Ειδικά για τον Στρατό Ξηράς, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Μεϊμαράκη, από τις 22 Ιουνίου 2009 η πλήρης θητεία είναι 9μηνη, ενώ η μειωμένη 9μηνη είναι 8μηνη. Η μειωμένη 6μηνη παρέμεινε ως είχε.

Ο νόμος του 2005 διατήρησε ως αρχική διάρκεια πλήρους θητείας τους 24 μήνες (της μειωμένης 9 και 6 αντίστοιχα), δίνοντας τη δυνατότητα στον εκάστοτε Υπουργό Εθνικής Άμυνας να τη μεταβάλει κατόπιν απόφασής του, με ελάχιστο όριο τους 6 μήνες πλήρους θητείας και τους 3 μήνες μειωμένης.

Παρά τη μείωση το 2009, ήδη από το 2012 ο κυβερνητικός Τύπος προωθούσε δημοσιεύματα σχετικά με την επικείμενη αύξηση της θητείας.

Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» την πρωτοχρονιά του 2012, το οποίο υποστήριζε ότι μέσα σε 15 ημέρες θα έχει γίνει η αύξηση της θητείας. Πιο συγκεκριμένα, όπως χαρακτηριστικά έγραφε το επίσης φιλοκυβερνητικό iefimerida:

«Για την αύξηση της θητείας είναι ενήμερος και ο Πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος προσφάτως επισκέφθηκε το Πεντάγωνο, ενώ την απόφαση φέρονται να στηρίζουν και τα τρία κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Το Βήμα ηγεσία του υπουργείου θα ενημερώσει για την αναγκαιότητα της αύξησης τη θητείας την αρμόδια Διακομματική Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας η οποία θα συνέλθει εντός 15 ημερών, ώστε να ετοιμαστούν εν συνεχεία οι σχετικές αποφάσεις. Η νέα διάρκεια της θητείας θα ισχύει για τις σειρές που θα καταταγούν μετά την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης και όχι για τους ήδη υπηρετούντες».

Έκτομε μέχρι και σήμερα, πολλές φορές ο Τύπος έχει ανακοινώσει την επικείμενη αύξηση της θητείας, πλήν όμως καμία πολιτική ηγεσία δεν προχώρησε σε αύξηση παρά μόνο σε μειώσεις.

Εάν η σημερινή κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αποφασίσει να προχωρήσει σε αύξηση της στρατιωτικής θητείας, θα είναι η πρώτη και φυσικά θα πρέπει να έχει μετρήσει και το πολιτικό κόστος.

Πολεμική Αεροπορία: Αυτό είναι το νέο ΑΑΣ 2020 Τακτικές Κρίσεις Ταξιάρχων 2020 - ΑΑΣ Πολεμική Αεροπορία - Το Ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο Κρίσεων, έκρινε τους παρακάτω Ταξιάρχους, ως εξής:Γιορτή Αεροπορίας - Αεροπορική Ακαδημία: Εκδήλωση 6 Νοεμβρίου ΛΑΕΔ Συνέδριο Στρατηγικής και Τεχνολογίας στην Αθήνα Βέλγος κατάσκοπος (;) σε μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας Νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ Πολεμική Αεροπορία: Τοποθετήσεις σμηνάρχων
Η Νέα Δημοκρατία, η στρατιωτική θητεία και η κλαδική αποστράτων

Υψηλό το κόστος εκπαίδευσης εφέδρων

Ένα ενδιαφέρον πάντως σημείο το οποίο επισημαίνουν στρατιωτικοί που δεν πείθονται από κυβερνητικά πυροτεχνήματα, είναι ο υπολογισμός του κόστους της θητείας. Λέγεται μάλιστα ότι πλέον είναι ασύμφορο να εκπαιδέυσεις έναν οπλίτη ο οποίος μετά από ένα χρόνο θα φύγει, από το να «επενδύσεις» σε επαγγελματίες οπλίτες οι οποίοι θα μείνουν και θα ενισχύσουν το στράτευμα.

Μάλιστα, δεδομένου ότι η πολιτεία πλέον ελάχιστη σημασία και χρήματα δίνει στην μετεκπαίδευση των εφέδρων, ο στρατιώτης που θα εκαιδευτεί ένα χρόνο θα κοστίσει πολλαπλάσια χρήματα από έναν επαγγελματία οπλίτη ο οποίος θα σταδιοδρομήσει στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η στρατιωτική θητεία μειώθηκε με την πρόσληψη ΕΠΟΠ

Αυτό ήταν περίπου και το σκεπτικό της κυβέρνησης Καραμανλή το 2009. Χαρακτηριστικά, ο τότε υπουργός άμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Άδωνι Γεωργιάδη, σημείωνε τα ακόλουθα:

«Σας υπενθυμίζουμε ότι η μείωση της θητείας αποτελούσε προγραμματική δέσμευση της παρούσης Κυβερνήσεως και, σε αντίθεση με το παρελθόν, επήλθε ως αποτέλεσμα σοβαρής μελέτης και προγραμματισμού.

Πιο συγκεκριμένα, μετά την ψήφιση του Ν.3648/2008, στον οποίο προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η αύξηση της οροφής των Επαγγελματιών Οπλιτών στις 40.000 για όλους τους κλάδους των Ενόπων Δυνάμεων (στο Στρατό Ξηράς έχουν κατανεμηθεί 28.700).

Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των ΕΠ.ΟΠ κατά δεκαπέντε χιλιάδες (15.000). Ήδη, βρίσκονται σε εξέλιξη προκηρύξεις πρόσληψης ΕΠ.ΟΠ και των τριών Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Επιπρόσθετα, βάσει σχετικών υπολογισμών η μείωση της θητείας θα έχει ως συνέπεια τη δημιουργία ελλείμματος στην οροφή του Στρατού Ξηράς, το οποίο θα μειωθεί κατά το ήμισυ περίπου μέσω της καταργήσεως των μετατάξεων από το Στρατό Ξηράς στους άλλους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Το έλλειμμα πρόκειται να καλυφθεί πλήρως με την πρόσληψη Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ) και Οπλιτών Βραχείας Ανακατατάξεως, όπως εκτέθηκε ανωτέρω.

Εάν η κυβερνητική εξαγγελία του 2020 προχωρήσει, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο πρώτος στη μεταπολίτευση που θα κάνει αύξηση θητείας, έχοντας μάλιστα προσλάβει και ΕΠΟΠ στις Ένοπλες Δυνάμεις. Θα πρέπει λογικά να δώσει σαφείς εξηγήσεις για την αναγκαιότητα της επιλογής του.

Η Νέα Δημοκρατία, η στρατιωτική θητεία και η κλαδική αποστράτων