Κορονοϊός: Δεσμεύουν στρατιωτικά νοσοκομεία χωρίς υπογραφή ΥΕΘΑ - Δίνει ο υπουργός υγείας εντολή στους διοικητές να μεταφέρουν στρατιωτικούς σε άλλα νοσοκομεία;

Ρεπορτάζ Ιωάννα Ηλιάδη

Η απόφαση της κυβέρνησης να διατεθούν εγκαταστάσεις, χώροι και κλίνες και από τα στρατιωτικά νοσοκομεία στο ΕΣΥ αποκλειστικά για νοσηλεία προσώπων που νοσούν από κορονοϊό, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ με τις υπογραφές του υπουργού υγείας Βασίλη Κικίλια και του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών Θ. Σκυλακάκη.

Το εντυπωσιακό είναι ότι δεν υπογράφεται από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, παρά το γεγονός ότι αφορά τα στρατιωτικά νοσοκομεία και μάλιστα παραχωρεί το δικαίωμα στους διοικητές των νοσοκομείων να μεταφέρουν ασθενείς που δεν πάσχουν από κορονοϊό σε άλλα νοσοκομεία, προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις για ασθενείς με κορονοϊό. 

Δεν απαιτείται άραγε η υπογραφή του υπουργού άμυνας για τα θέματα των στρατιωτικών νοσοκομείων ή για εξουσιοδοτήσεις των διοικητών τους να ενεργούν μεταφέροντας ασνθενείς στρατιωτικούς σε άλλα νοσοκομεία;

Κορονοϊός: Δεσμεύουν στρατιωτικά νοσοκομεία χωρίς υπογραφή ΥΕΘΑ
Κορονοϊός: Δεσμεύουν στρατιωτικά νοσοκομεία χωρίς υπογραφή ΥΕΘΑ

Ή μήπως δεν υπολογίζουν καθόλου τον υπουργό Εθνικής Άμυνας σε σημείο που να μην θεωρήθηκε αναγκαίο κι έτσι ο υπουργός υγείας δίνει απ' ευθείας διαταγή στους διοικητές των στρατιωτικών νοσοκομείων;

Διαβάστε ολόκληρη την ΚΥΑ ΕΔΩ

Πάντως το θέμα δεν έγινε υπό την πίεση χρόνου, καθώς όπως είχαμε δημοσιεύσει και πριν από ένα μήνα, είχε γίνει σχετική προετοιμασία, για να διατεθούν τα στρατιωτικά νοσοκομεία στο ΕΣΥ, από τον υφυπουργό Αλκιβιάδη Στεφανή.

Κορονοϊός: Τι γύρευε ο Αλ. Στεφανής στο 414 στρατιωτικό νοσοκομείο
Κορονοϊός: Δεσμεύουν στρατιωτικά νοσοκομεία χωρίς υπογραφή ΥΕΘΑ

 

Τι γύρευε ο Αλ. Στεφανής στο 414 στρατιωτικό νοσοκομείο

Ήταν μόλις πριν από ένα μήνα που το Armyvoice.gr είχε θέσει το ερώτημα «Τι γύρευε ο Αλ. Στεφανής στο 414 στρατιωτικό νοσοκομείο», με αφορμή την ξενάγφηση που έκανε στην υφυπουργό υγείας.

Σύμφωνα με τη λακωνική ανακοίνωση του υπουργείου: «ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, την Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020, επισκέφθηκε με την Υφυπουργό Υγείας κ. Ζωή Ράπτη το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ειδικών Νοσημάτων (ΣΝΕΝ), στο πλαίσιο επικείμενης συνεργασίας των Υπουργείων σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος».

Τότε δημοσιεύσαμε τις πληροφορίες που είχαμε ακούσει ότι το 414 στρατιωτικό νοσοκομείο πρόκειται να διατεθεί στο ΕΣΥ για να φιλοξενούνται περιστατικά με κορονοϊό εφόσον απαιτηθεί, αλλά και να νοσηλεύονται εκεί οι στρατιώτες που ενδεχομένως νοσήσουν από τον κορονοϊό. Φυσικά κανένας δεν μας διέψευσε, κάτι που δείχνει πως οι πληροφορίες ήταν αληθινές.

Μάλιστα επισημαίναμε ότι θέμα είναι αρκετά σοβαρό, καθώς όπως πληροφορείται το Armyvoice.gr το νοσοκομείο σήμερα δεν διαθέτει ούτε το απαραίτητο προσωπικό, ούτε τις υποδομές για να μετατραπεί σε νοσοκομείο αναφοράς.

Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το υπουργείο υγείας έχει ζητήσει αυτή τη φορά από το ΝΙΜΤΣ να διαθέσει 30 κλίνες για ασθενείς με κορονοϊό.