Τουρκία Κορονοϊός covid-19 κατεχόμενα

Κορονοϊός: Η Τουρκία πηγή μετάδοσης covid-19 στα Κατεχόμενα – Διεκόπησαν οι συγκοινωνίες – Η απόφαση προκαλεί πολιτικούς κραδασμούς

Πισωγύρισμα στα δεδομένα του Μαρτίου αποτελεί η ανοδική πορεία των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες στα κατεχόμενα με τις αρμόδιες «υπηρεσίες» να βρίσκονται σε συναγερμό και να θέτουν σε ισχύ δραστικά μέτρα προς αποφυγή ενός χειρότερου σεναρίου.

Ειδικοί κάνουν λόγο για εγχώρια μετάδοση του ιού, ενώ κρίνεται ικανοποιητικός ο αριθμός των 1.500 με 2.000 περίπου τεστ που γίνονται καθημερινά.

Χθες εντοπίστηκαν 19 νέα κρούσματα από σύνολο 1.214 τεστ. Μεταξύ των μέτρων που λήφθηκαν χθες επειγόντως είναι και η διακοπή της αεροπορικής και ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την Τουρκία,

εξαιρουμένων των έκτακτων αναγκών, που συνιστά ουσιαστικά νέα αποκοπή των κατεχομένων από την Τουρκία, η οποία θεωρείται και η βασική πηγή της νέας έξαρσης κρουσμάτων.

Η απόφαση του «υπουργείου συγκοινωνιών και μεταφορών» για τερματισμό των εισερχόμενων πτήσεων από την Τουρκία προς το παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου, προσωρινώς μέχρι την ερχόμενη Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου, δημιούργησε χαώδη κατάσταση στην αίθουσα αφίξεων.

Εκατοντάδες επιβάτες εγκλωβίστηκαν στο αεροδρόμιο λόγω της επιβολής υποχρεωτικής καραντίνας επτά ημερών. Ωστόσο, όπως μεταδίδουν τ/κ Μέσα, δεν υπήρχαν διαθέσιμες κλίνες στα ξενοδοχεία καραντίνας.

Αναμενόμενα, εκφράστηκαν έντονες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες από τους αφιχθέντες, καθώς όπως αναφέρουν δεν ενημερώθηκαν και δεν έλαβαν σαφείς οδηγίες για το τι θα γίνει στην περίπτωσή τους.

Επιπλέον, στα πλοία με αφετηρία την Τουρκία και προορισμό τα κατεχόμενα δεν θα επιβιβάζονται πολίτες αλλά μόνο στρατιωτικό προσωπικό σύμφωνα με την «Κίμπρις Ποστασί».

Διάσκεψη Βερολίνου: Θετικά αλλά και αρνητικά βλέπει η Λευκωσία Κύπρος Τουρκικές παραβιάσεις: Η Κύπρος καταγγέλει την Άγκυρα στον ΟΗΕ Κυπριακή ΑΟΖ: Τι μπορεί να κάνει η Λευκωσία απέναντι στην Τουρκία ΗΠΑ: Καταργείται το εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο
Κορονοϊός: Η Τουρκία πηγή μετάδοσης covid-19 στα Κατεχόμενα

Έτοιμη για βοήθεια η Κυπριακή Δημοκρατία στα Κατεχόμενα

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Πολίτης» Κύπρου μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο αίτημα βοήθειας από τις «αρχές» των κατεχομένων προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το Υπ. Υγείας παρακολουθεί την κατάσταση και έχει ζητήσει ενημέρωση από την Τεχνική Επιτροπή για την Υγεία ούτως ώστε να μελετηθεί και να αξιολογηθεί από την ομάδα των ειδικών.

Επιπλέον, δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο παροχής βοήθειας σε περίπτωση που ζητηθεί, και εφόσον γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες σε πολιτικό επίπεδο.

Ο «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ, πάντως, δήλωσε ότι από σήμερα ασθενείς με κορωνοϊό θα μεταφέρονται για νοσηλεία στην Τουρκία.