Κορονοϊός: Έκτακτα μέτρα στην Αττική - Μάσκες παντού και στις λαϊκές αγορές Αλλάζει και το Ωράριο των μαγαζιών - 50 άτομα σε κοινωνικές εκδηλώσεις

Κορονοϊός: Έκτακτα μέτρα στην Αττική – Μάσκες παντού και στις λαϊκές αγορές Αλλάζει και το Ωράριο των μαγαζιών – 50 άτομα σε κοινωνικές εκδηλώσεις

 

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση την καθιερωμένη ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού από το υπουργείο Υγείας όπου θα ανακοινωθούν και τα έκτακτα μέτρα που θα ισχύσουν για την Αττική.

Συγκεκριμένα ανακοινώθηκαν τα εξής περιοριστικά μέτρα μετά την έκρηξη των νέων κρουσμάτων στην Αττική και την δραματική αύξηση των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ:

-Σε καραντίνα τίθεται η περιφερειακή ενότητα Τρικάλων για τις επόμενες 14 ημέρες.

Η εφαρμογή μέτρων παίζει αποφασιστικό ρόλο, τόνισε γι ‘αυτό και ανακοίνωσε ότι διεξάγονται χιλιάδες έλεγχοι στη χώρα.

Με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα, ανακοίνωσε περιοριστικά μέτρα στην περιφερειακή ενότητα Τρικάλων.

Κορονοϊός: Έκτακτα μέτρα στην Αττική – Μάσκες παντού Ωράριο μαγαζιών

Η Αττική μετά την αύξηση των κρουσμάτων βρίσκεται σε μέτριο έως υψηλό επίπεδο κινδύνου, καθώς και αύξηση στις νοσηλείες στις ΜΕΘ. Τα νέα μέτρα κρίνονται αναγκαία, τόνισε.

  • 1. Σε συναυλίες σε ανοιχτούς χώρους όριο ατόμων 50%, με μάσκα. Απαγορεύεται το κάπνισμα.
  • 2. Σε κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική αναστέλλεται η λειτουργία για 14 μέρες.
  • 3. Σινεμά, λειτουργία με πληρότητα 60% από 75% που ίσχυε.
  • 4. Έναρξη του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων στο λιανεμπόριο στις 10:00.
  • 5. Υποχρεωτική η μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας και τους ανοιχτούς σε συναθροίσεις όταν δεν τηρείται απόσταση 1,5 μέτρου (στάσεις κλπ)
  • 6. Λειτουργία των λαϊκών αγορών με το 50% των παραγωγών, με χρήση μάσκας και με τους πάγκους σε απόσταση τριών μέτρων.
  • 7. Αυστηρά μέχρι 6 άτομα σε τραπέζια σε καταστήματα εστίασης.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι: «Oι συνθήκες είναι δύσκολες. Όταν και όπου εντοπίζουμε αύξηση των κρουσμάτων γίνονται οι κατάλληλες ενέργειες. Μέχρι και την Κυριακή είχαμε 13.240 κρούσματα συνολικά από τα οποία τα  4.089 είναι ενεργά. Από την 1η Ιουλίου μέχρι τις 134 Σεπτεμβρίου έχουν γίνει 230.538 έλεγχοι».

Για τα νέα έκτακτα μέτρα είπε: «Πρέπει να περιορίσουμε τη διασπορά τις επόμενες 14 ημέρες. Το lockdown είναι σε επίπεδα δήμων- δεν επιτρέπεται η λήψη κάθετων μέτρων, η έννοια των τοπικών μέτρων έχει εφαρμοστεί σε επίπεδο περιφέρειας».

Η επιδημία της Covid-19 στην Ελλάδα δείχνει σημεία ανησυχητικής αντοχής στα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης που έχουν ληφθεί κι εφαρμόζονται μέχρι τώρα,

σημείωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας, της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων του ΕΟΔΥ, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, τα μεγάλα αστικά κέντρα αποτελούν μακροπρόθεσμα εκκολαπτήρια της επιδημίας τα αστικά κέντρα.

Στο μέτωπο των εμβολίων είπε ότι οι εθελοντικοί εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Οξφόρδης συνεχίζονται κανονικά αφού οι έρευνες έδειξαν ότι οι παρενέργειες που παρουσιάστηκαν δεν είχαν σχέση με το εμβόλιο.