Πυροτέχνημα η Θητεία στα 18 για να επεκταθεί η διάρκεια στους 12 μήνες ΟΒΑ 2020: Καλούνται για εξέταση 355 ΟΝΟΜΑΤΑ στο Στρατό Ξηράς

Πυροτέχνημα η Θητεία στα 18 για να επεκταθεί η διάρκεια στους 12 μήνες – Τι προκύπτει από την ενημέρωση της επιτροπής εξωτερικών και άμυνας

Ρεπορτάζ Ιωάννα Ηλιάδη

Τη γνωστή λογική «το μη χείρον, βέλτιστον» ή αλλιώς την «απειλή» της στράτευσης στα 18, επιστράτευσε η κυβέρνηση δια μέσω του πρωθυπουργού για να προχωρήσει στην επέκταση της θητείας στους 12 μήνες για τον στρατό ξηράς.

Θα είναι η πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση που κυβέρνηση προχωρά σε αύξηση θητείας αντί σε μείωση και μάλιστα την ώρα που θα προσλάβει επαγγελματίες οπλίτες.

Πυροτέχνημα η Θητεία στα 18

Αυτό που αποδείχθηκε χθες είναι ότι τα όσα ειπώθηκαν για στράτευση στα 18 και για επέκταση της θητείας στους 12 μήνες δεν προκύπτουν από κάποια μελέτη, αλλά είναι μάλλον ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα ώστε η κοινωνία να δεχθεί με ανακούφιση την επέκταση της θητείας στους 12 μήνες.

«Κοιτάμε όλες τις πτυχές της θητείας. Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας πως δεν πρόκειται να αυξηθεί πέραν των 12 μηνών», είπε χαρακτηριστικά στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας υποστήριξε ότι ΘΑ κάνει κάποια μελέτη πριν τις τελικές αποφάσεις. Συνεπώς όσοι προκάλεσαν αναστάτωση λέγοντας μάλιστα ότι θα μέτρα θα πιάσουν ακόμα και αυτούς που ξεκίνησαν την θητεία τους το προηγύμενο διάστημα, είτε το έκαναν εσκεμμένα για να προωθήσουν την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης ώστε να μετρήσει αντιδράσεις, είτε έγραφαν χωρίς να υπάρχει κάποια πραγματική βάση.

OBA: 255 καλούνται να παρουσιαστούν ΟΛΑ τα ΟΝΟΜΑΤΑ ΟΒΑ 2020: Προσλήψεις στις Ειδικές Δυνάμεις έως 15 Ιουνίου VIDEO
Πυροτέχνημα η Θητεία στα 18 για να επεκταθεί η διάρκεια στους 12 μήνες

Τα σενάρια για 12 μήνες

Θητεία: Το κρίσιμο ερώτημα βέβαια το οποίο έχουμε θέσει και τέθηκε και από τους βουλευτές είναι το εάν συμφέρει να εκπαιδεύσουν στρατιώτες για 12 μήνες ή να προσλάβουν άμεσα επαγγελματίες οπλίτες οι οποίοι και θα έχουν κάποια μεγαλύτερη εκπαίδευση και θα παραμείνουν στο στράτευμα.

Εν τω μεταξύ τα σενάρια για την θητεία συνεχίζονται – χωρίς μελέτη- και τα πλέον πρόσφατα επαναφέρουν μεθόδους δοκιμασμένες και απορριφθείσες, όπως η εφαρμογή «διζωνικού σηστήματος», δηλαδή 9 μήνες για όσους υπηρετήσουν στα σύνορα και 12 μήνες για όσους υπηρετήσουν στην ενδοχώρα.

Το σύστημα αυτό είχε εφαρμοστεί και την δεκαετία του ’90 και απορρίφθηκε καθώς διαπιστώθηκε πως επικράτησε η λογική του ρουσφετιού και των «δικών μας παιδιών». Θα ήταν καλό οι κυβερνώντες βουλευτές να ρωτήσουν τους παλαιότερους εξ’ αυτών γιατί καταργήθηκε το «διζωνικό» σύστημα που επανέρχεται δριμύτερο σήμερα ως σενάριο.

Πυροτέχνημα η Θητεία στα 18 για να επεκταθεί η διάρκεια στους 12 μήνες