Μόσχα επίθεση κατά Ουκρανίας Ρωσικά οπλικά συστήματα

Θελουμε τη Ρωσία κοντά μας ή… απέναντι μας; Η γνωστή ρήση με ερωτηματικό: Επιτέλους ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο, είναι σήμερα επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε!

Του Αλέξανδρου Δημητρίου

Διότι τι «εθνική υπηρεσία» προσφέρουν όλοι εκείνοι που επί 24ωρο βυσσοδομούσαν κατά της Ρωσίας, η οποία -όπως το έφερναν ως δεδομένο- πάει σε κοινά ναυτικά γυμνάσια με την Τουρκία στα ανοικτά της Κύπρου «και μάλιστα με πραγματικά πυρά»;

Άρα, ενισχύει τον τουρκικό επεκτατισμό…

Άρα, δείχνει άλλη μια φορά ότι «οι κοινές θρησκευτικές και ιστορικές ρίζες» αποτελούν προπέτασμα καπνού για ενίσχυση της ρωσοτουρκικής, αντιΝΑΤΟικής πολιτικής του Κρεμλίνου…

Άρα, ο Πούτιν χρησιμοποιεί τον Ερντογάν σε βάρος μας… Άρα…. Άρα….!

Θελουμε τη Ρωσία κοντά μας ή… απέναντι μας;

Πόσο, όμως, επικίνδυνα απλουστευτική μπορεί να είναι η ελαφρότητα κάποιων που επιμένουν να παίζουν με τα εθνικά θέματα;

Και πόσο συμφέρει την εθνική υπόθεση η … ανέξοδη αντιρωσική φλυαρία που μας σερβίρουν κάθε λίγο εξωγενείς παράγοντες;

Η Ρωσία σε επίσημο επίπεδο αναγκάζεται να τονίζει για πολλοστή φορά ότι δεν επιδιώκει να επωφεληθεί από διασυνοριακές διαφωνίες. Το ίδιο ισχύει και για την «εκρηκτική» περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Ρωσία τάσσεται υπέρ της επίλυσης των όποιων διαφωνιών μόνο μέσω του πολιτικού διαλόγου, είναι η σαφής δήλωση της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρίας Ζαχάροβα.

Και, επίσης, η Ρωσίδα αξιωματούχος, χαρακτήρισε «προκλητικούς τους ισχυρισμούς ότι οι επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας οφείλονται τάχα στη στήριξη της Μόσχας…»!

Οι Navtex

Για όσους παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τα στρατιωτικά θέματα, και κυρίως για τους ανθρώπους των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι γνωστό ότι η Ρωσία στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Συρίας, όπου βρίσκεται η ναυτική της βάση στην Ταρτούς, κάνει τακτικά θαλάσσια γυμνάσια χωρίς την προσέλκυση κανενός και επιδιώκοντας να κρατά ίσες αποστάσεις σε μια περιοχή που έτσι και αλλοιώς είναι «καυτή».

Η Ρωσία, όπως και κάθε άλλη χώρα, εξηγεί Έλληνας στρατιωτικός, υποχρεούται να ειδοποιεί την παγκόσμια Υπηρεσία Προειδοποίησης Πλοήγησης (WWNWS), για ναυτικές ασκήσεις σε διεθνή ύδατα στη Μεσόγειο!

Αυτό έκανε και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Και μάλιστα πριν από αρκετό χρονικό διάστημα.

Όλοι εκείνοι που έσπευσαν να «ενημερώσουν» περί ρωσοτουρκικών ναυτικών γυμνασίων με σαφή ανθελληνική κατεύθυνση, μιλούν για τις δυο NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα, ωσάν αυτό να είναι «ατράνταχτο» στοιχείο μιας … «δόλιας» ρωσοτουρκικής πλεκτάνης κατά της Ελλάδας.

Και όμως, αν έμπαινε κανείς στον κόπο να δει τι αναφέρεται στο τουρκικό κείμενο των NAVTEX, θα είχε από εκεί απάντηση: Η τουρκική πλευρά, ούτε λίγο ούτε πολύ, ζητάει από τη ρωσική να μη μπουν τα καράβια της στη ζώνη ερευνών και επιχειρήσεων που έχει δεσμεύσει εκείνη για τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη.

Οι Ρώσοι, με τους οποίους έχουμε μια καλύτερη και πιο στενή συνεργασία σε θέματα ελλιμενισμού πολεμικών καραβιών τους σε ελληνικά και κυπριακά λιμάνια από ότι έχουν με την Τουρκία, σύμφωνα πάντα με τις δικές τους εκτιμήσεις, εκφράζουν δυσφορία γιατί κάθε φορά αναγκάζονται να αποδείξουν ότι δεν είναι … ελέφαντες.

Σεργκέι Λαβρόφ: Το Κουρδικό «βόμβα» για τη Μέση Ανατολή ΟΗΕ Ρωσία: Η Συμφωνία των Πρεσπών
Θελουμε τη Ρωσία κοντά μας ή… απέναντι μας;

Δυναμιτίζουν την επίσκεψη Λαβρόφ;

Προκαλεί δυσάρεστη εντύπωση η προσπάθεια ορισμένων ΜΜΕ να αποσιωπούν τη ρωσική καταγγελία της fake είδησης για δήθεν ρωσικές «πλάτες» στην Τουρκία, διαβάζουμε σε ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα!

Αλλά και από τη Λευκωσία, υπεύθυνοι ανώνυμοι παράγοντες μας αναγνώριζαν ότι η fake προσέγγιση περί ρωσοτουρκικής … κολλεγιάς, έχει στόχο «την αμαύρωση της χώρας που μας στηρίζει διαχρονικά» και κάτι τέτοιο δεν συμφέρει τα κυπριακά δίκαια.

Ποιος ξέρει, μήπως στο πολυεπίπεδο παιγνίδι μεγάλων παικτών που αυτοδιαφημιζονται ως … προστάτες μας και παράγοντες σταθερότητας στην περιοχή, περιλαμβανόταν και το σενάριο πρόκλησης αναβολής της επίσκεψης του ρώσου ΥΠΕΞ, Λαβρόφ, στη Λευκωσία την ερχόμενη εβδομάδα; Μιας σημαντικής επίσκεψης που συμπίπτει με τα 60χρονα ανεξαρτησίας της Κύπρου, αναγνώρισης της από την τότε ΕΣΣΔ και άμεσης σύναψης διπλωματικών σχέσεων!

Πάντως, άσχετα με τη όποια συγκυρία, και στην Αθήνα και τη Λευκωσία, θεωρούν, όχι ανοικτά, δημόσια (γιατί άραγε;), ότι τα τακτικά ρωσικά ναυτικά γυμνάσια με την κωδική επωνυμία, «Ασπίδα του Ωκεανού» αποτελούν θετική κίνηση για τη σταθερότητα και την ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο και ποτέ μέχρι τώρα δεν υπήρξε κάποια αντίδραση.