Επίσκεψη Πομπέο: Φέρνει εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Επίσκεψη Πομπέο: Φέρνει εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά λίγο πριν την αναβληθείσα σύνοδο κορυφής της ΕΕ και μετά την επίσκεψή του στην Κύπρο

Με τον ομόλογό του των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Μάικ Πομπέο,  συναντάται σήμερα στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, οι συνομιλίες θα εστιασθούν σε ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στο στρατηγικό διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ, την αμυντική και ενεργειακή συνεργασία και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Εκτός από το θέμα των σχέσεων με την Τουρκία, η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να συζητήσει με τον Πομπέο και το νέο εξοπλιστικό σχέδιο που επεξεργάζεται το Μαξίμου.

Σε κάθε περίπτωση, η επίσκεψη στην Ελλάδα του Πομπέο –ο οποίος πρόσφατα μετέβη και στην Κύπρο–, έχει ξεχωριστή σημασία, αφενός γιατί γίνεται την εβδομάδα που θα διεξαχθεί η κρίσιμη ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής (1-2 Οκτωβρίου) στην οποία θα τεθεί το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, αφετέρου επειδή ο Αμερικάνος αξιωματούχος δεν πρόκειται να επισκεφτεί και την Άγκυρα, παρά το γεγονός ότι είναι στην «ίδια γειτονιά».

Επίσης, η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται ενώ ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές Αθήνας – Άγκυρας, αν και η Τουρκία και ο πρόεδρός της, Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζουν τις λεκτικές προκλήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία στη σύνοδο κορυφής επιδιώκει όχι μόνο να γίνουν σεβαστές ενέργειες όπως το μνημόνιο για ΑΟΖ με τη Λιβύη και οι γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου (τις οποίες έχει χαρακτηρίσει έκνομες η Ε.Ε.), αλλά και να υποχωρήσουν οι Ευρωπαίοι στις αξιώσεις που προβάλει η Άγκυρα σε βάρος της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, όπως είναι το ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών.

Σημειώνεται ότι η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, επιδιώκει να υπάρξει μια κοινή δήλωση ή τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη -Ερντογάν πριν από την έναρξη της συνόδου, ώστε να δοθεί ένα σήμα εξομάλυνσης των σχέσεων της Ε.Ε. με την Τουρκία. Ωστόσο, οι συνεχείς παρεμβάσεις Ερντογάν δυσκολεύουν το έργο της Μέρκελ.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι αν και δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας, εντούτοις οι διερευνητικές επαφές που δρομολογήθηκαν, φαίνεται να έχουν απομακρύνει αυτή την πιθανότητα.

Πηγή: efysn.gr