Τουρκία κυρώσεις εμπάργκο Rafale: Πότε έρχονται Ελλάδα, πότε πέφτουν υπογραφές - 2 δισ κόστος Rafale ελληνοτουρκικά

Ελληνοτουρκικά – Rafale: Οι εξοπλισμοί δεν εξαγοράζουν τις συμμαχίες – H αμυντική ικανότητα μιας χώρας είναι αποτέλεσμα μιας ισχυρής κοινωνίας

Παρέμβαση στη δημόσια συζήτηση που έχει ανοίξει στα ελληνοτουρκικά αναφορικά με τους εξοπλισμούς και την αγορά γαλλικών φρεγατών ή Rafale ως μέσο για να εξασφαλιστεί η υποστήριξη της Γαλλίας, κάνει ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Σωτήρης Ρούσσος.

Ο κ. Ρούσσος παραθέτει τέσσερα σημεία για τα εξοπλιστικά μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook.

 

Γράφει ο Σωτήρης Ρούσσος,

αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Τέσσερα σημεία για τα εξοπλιστικά προγράμματα:

Το δίλημμα κανόνια ή βούτυρο είναι ψευδές

Αν οι εξοπλισμοί σημαίνουν απλή αγορά όπλων και ανταλλακτικών με μεγάλες μίζες χωρίς μεταφορά τεχνολογίας και πρόβλεψη για εγχώρια ανάπτυξη τότε ναι είναι ληστρικό και νεοαποικιακό φαινόμενο, που τελικά δεν ωφελεί ούτε την άμυνα.

Αν όμως σημαίνουν Ειδικη Επιτροπή της Βουλής που (με απόρρητη διαδικασία) ελέγχει τις εξοπλιστικές δαπάνες και τις “αγορές του αιώνα” και αν επίσης σημαίνουν μεταφορά τεχνολογίας,

σύνδεση με τα ΑΕΙ (οι Πολυτεχνικές Σχολές είναι στην αιχμή των τεχνολογικών επιστημών) και εγχώρια έρευνα και βιομηχανία για την άμυνα τότε μπορούν να φέρουν πολύ βούτυρο (αν και προτιμώ πάντα το ελαιόλαδο…).

Και τελικά δεν μπορώ να θυμηθώ χώρα που να είχε “βούτυρο” όταν η εθνική κυριαρχία της τραυματίστηκε σοβαρά.

Το κόστος των εξοπλισμών δεν μπορούν να πληρώσουν οι ασθενέστεροι

Το κόστος των εξοπλισμών δεν μπορούν να πληρώσουν οι ασθενέστεροι που είναι και οι περισσότεροι και να την βγάλουν καθαρή οι έχοντες και κατέχοντες.

Ακόμη και από αμυντική άποψη κάτι τέτοιο ρίχνει το ηθικό αυτών που πάνε φαντάροι αφού βλέπουν πως η μητέρα-πατρίδα αφαιμάζει τους ίδιους ή τους συνταξιούχους γονείς τους και αφήνει για μια ακόμη φορά στο απυρόβλητο τους πλουσίους.

Επίσης αν αντί για παγουρίνια κάποιοι εφοπλιστές και άλλοι πολυεκατομμυριούχοι έφτιαχναν ένα κοινό fund και αγόραζαν καμιά φρεγάτα θα συνέβαλλαν τα μέγιστα στην χαλύβδωση της εθνικής ομοψυχίας.

Οι εξοπλισμοί δεν σημαίνουν εξαγορά συμμαχιών

Μπορούν να διευκολύνουν συμμαχίες αλλά δεν μπορούν να τις εξαγοράσουν. Γι’ αυτό κανένα εξοπλιστικό πρόγραμμα δεν μπορεί να έχει γνώμονα τον προσεταιρισμό μιας ισχυρής δύναμης.

Οι πραγματικές συμμαχίες γίνονται στη βάση συγκλινόντων στρατηγικών συμφερόντων και όχι αγοραπωλησιών.

Αμυντική ικανότητα: δεν χτίζεται με Rafale αλλά με την κοινωνία

Οι εξοπλισμοί και γενικότερα η αμυντική ικανότητα μιας χώρας είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων (γεωγραφικών, οικονομικών κλπ) και κυρίως ισχυρής κοινωνίας.

Κοινωνίες όπου η ανεργία των νέων κυμαίνεται στο 50%, που οι νέοι ζουν στην επισφάλεια, με τις αξίες της αλληλεγγύης και της προσφοράς στην κοιλάρα τον νεοφιλεύθερου κανιβαλισμού και με ορίζοντα του μέλλοντος τους που δεν ξεπερνά το εξάμηνο είναι ανίσχυρες ακόμη κι αν πάρουν 100 Rafale…