Ελλάς Γαλλία Αμυντική Συμφωνία; Πάμε για αμερικανικές φρεγάτες; Παρατηρήσεις από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τα εξοπλιστικά από την ΔΕΘ

Μπορεί οι κυβερνητικές διαρροές το προηγούμενο διάστημα να έλεγαν ότι προκειμένου να καταλήξουμε σε μια αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία με ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής σε περίπτωση που θα δεχόμασταν επίθεση από την Τουρκία, θα έπρεπε να αγοράσουμε Rafale και να δανειστούμε φρεγάτες Fremm μέχρι να είμαστε σε θέση να αγοράσουμε και Belharra, όμως τελικά, παρά τις λεπτομερείς ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό το μόνο που ανακοίνωσε ήταν 18 Rafale.

Ελλάς Γαλλία Αμυντική Συμφωνία;

Ο πρωθυπουργός δεν είπε κουβέντα για την αμυντική συμφωνία, παρά το γεγονός ότι πριν λίγες ημέρες στη συνάντηση στην Κορσική, οι κυβερνητικές διαρροές επέμεναν ότι θα κάνιε σχετικές ανακοινώσεις στην Θεσσαλονίκη.

Ούτε αμυντική συμφωνία με ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής, ούτε γαλλικές φρεγάτες.

Αντίθετα, στο εξοπλιστικό πρόγραμμα μαμούθ που ανακοίνωσε, αναφέρθηκε σε αγορά 4 φρεγατών πολλαπλού ρόλου, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Πάμε για αμερικανικές φρεγάτες;

Οι διαρροές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αναφέρουν τώρα πως η επιλογή θα γίνει από τις προτάσεις που έχουν καταθέσει η Γαλλία, η Ολλανδία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ.

Χωρίς να αποκλείεται να επιλέξει δυο από μια χώρα και δυο από άλλη, όλα δείχνουν ότι η πρωθυπουργική εξαγγελία προκρίνει τις αμερικανικές φρεγάτες MMSC, καθώς έγινε και σαφής αναφορά στα αμερικανικά κεφάλαια που θα επενδυθούν στα ναυπηγεία Ελευσίνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ένα από τα σενάρια της πρότασης για ναυπήγηση 4 φρεγατών MMSC στην Ελλάδα, προέβλεπε την ανάπτυξη μιας φρεγάτας στο Ουισκόνσιν των ΗΠΑ, εκεί όπου υπάρχει η εμπειρία ναυπήγησης πλοίων του συγκεκριμένου τύπου και μεταφορά τεχνοιγνωσίας στα ελληνικά ναυπηγεία όπου θα ναυπηγηθούν άλλες τρεις.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ένα μέρος των χρημάτων που θα επενδυθούν, θα επιστρέψει στην χώρα με την μορφή τεχνιγνωσίας αλλά -κυρίως- με την προσφορά απασχόλησης εργατικού δυναμικού στα ναυπηγεία.

Μάλιστα από την αμερικανική πελυρά διέρρεαν ότι εάν ξεκαθαρίσει το θέμα με τα ναυπηγεία Ελευσίνας (και Σκαραμαγκά) η πρώτη φρεγάτα MMSC είναι πολύ πιθανό να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό το 2023.

Λέγεται μάλιστα ότι η αναφορά του πρωθυπουργού και στα ελικόπτερα MH-60 Romeo συνηγορεί σε αυτό το σενάριο, καθώς οι αμερικανικές φρεγάτες επιχειρούν με αυτά για τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο.

Στον αντίποδα, πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να καταλήξει σε γαλλικές φρεγάτες και αναμένουν να βελτιωθεί η πρόταση για τις Belharra.

Πάντως οι προτάσεις από Γαλλία, Ολλανδία και Γερμανία, δεν περιλαμβάνουν εργασίες σε ελληνικά ναυπηγεία. Επιπλέον η νέα βελτιωμένη γαλλική πρόταση για τις Belharra, δεν περιλάμβανε το scalp naval, που είναι κρίσιμο εφόδιο για την επιλογή της γαλλικής πρότασης.

Κορβέτα «Θεμιστοκλής» γιοκ

Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι ενώ το προηγούμενο διάστημα είχαν κάνει την εμφάνισή τους δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα ετοιμαζόταν να ναυπηγήσει κορβέτες ισραηλινής σχεδιάσης και αμερικανικών συμφερόντων στα ελληνικά ναυπηγεία, ο πρωθυπουργός δεν έκανε καμία αναφορά.

Το θέμα είχε προκύψει μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ, όπου σύμφωνα με της πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν υπέγραψε συμφωνία για τη ναυπήγηση ισραηλινής σχεδίασης κορβέτας στην Ελλάδα.

Πρόκειται για την κορβέτα «Θεμιστοκλής», που θα αναλάμβανε τη ναυπήγηση η ΟΝΕΧ Shipyards στα ναυπηγεία Σύρου. Δεν γνωρίζουμε εάν πρόκειται στο μέλλον να προχωρήσει το σχέδιο, πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι στα άμεσα σχέδια και προφανώς γι αυτό δεν περιλήφθηκε στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.