Πώς η Τουρκία κατάφερε να αποκόψει πλήρως την Ελλάδα από την Κύπρο Ελληνοτουρκικός διάλογος: Ελλάδα-Τουρκία στο ναρκοπέδιο του Κυπριακού - Η απαίτηση για απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο Ελλάδα - Τουρκία: Εθνικό αδιέξοδο στην εξωτερική πολιτική Ελλάδα - Τουρκία: Πιέσεις για αποστρατιωτικοποίηση με ανταλλάγματα Η θεωρία του πρώτου πλήγματος στα ελληνοτουρκικά

ΕλλάδαΤουρκία: Πιέσεις από το Βερολίνο για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου με ανταλλάγματα – Ξεκινούν οι διερευνητικές

Του Νίκου Λακόπουλου

Με τον Ερντογάν έτοιμο να δώσει ‘χώρο στην διπλωματία» και να μην έχει αντίρρηση για συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, αλλά με την δική του ατζέντα ο «διάλογος» άρχισε ήδη αφού το Ορούτς Ρέις αποσύρθηκε για …επισκευή -αν και θα ξανάρθει.

Στα επόμενα 24ωρα, πριν τη Σύνοδο Κορυφής θα ανακοινωθεί ο 61ος γύρος συνομιλιών, ενώ διαπιστώθηκε πρόοδος στις συζητήσεις για τη θέσπιση μηχανισμού αποκλιμάκωσης της έντασης στο ΝΑΤΟ. Ίσως τις επόμενες ώρες -λένε οι πληροφορίες- θα ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές.

Η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συζητήσει για το «ένα και μοναδικό θέμα». Δηλαδή, την οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία θα συζητήσει όλα τα θέματα και δεν δέχεται διάλογο με «προϋποθέσεις».

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Ότι, εάν δε φτάσουμε σε συμφωνία, είμαστε διατεθειμένοι να φέρουμε το ζήτημα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Και θα σεβαστούμε την απόφαση, η οποία θα βασίζεται σε συνυποσχετικό, το οποίο θα υπογράψουμε με την Τουρκία. Θα ζητάμε από το Δικαστήριο να λάβει απόφαση επάνω στο ζήτημα που θα έχουμε θέσει» έχει δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Για να προσθέσει:

» Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, όταν δύο χώρες διεκδικούν δικαιώματα σε μια θαλάσσια περιοχή, δεν επιτρέπονται οι μονομερείς ενέργειες. Είναι απολύτως καθαρό. Όταν έχουμε μία διαφωνία, δεν επιτρέπεται να γίνονται μονομερείς ενέργειες. Νομίζω ότι αυτό το σαφές μήνυμα έχει σταλεί στην Τουρκία.

Είναι σαφές ότι η Ελλάδα πλέον δεν μιλάει για κυριαρχικά δικαιώματα στην εν λόγω περιοχή, αλλά ούτε τα διεκδικεί και παραπέμπει στην Χάγη το πρόβλημα με τρία σημαντικά δεδομένα πριν τον «διάλογο»:

-δεν μιλά για δώδεκα μίλια στο Αιγαίο -κι έτσι όπως είπε πολύ καθαρά ο υπουργός Γεωργίας Μάκης Βορίδης «παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν έχουμε διαπιστώσει και αν -το Oruc Reis- δεν κάνει έρευνες, δεν παραβιάζει την ελληνική υφαλοκρηπίδα, καθώς ένα πλοίο μπορεί να πλέει σε διεθνή ύδατα»!

ελλάδα τουρκία Oruc Reis: Ποια περιοχή δεσμεύει η τουρκική NAVTEX - ΧΑΡΤΗΣ -Συνεδριάζει σήμερα το ΚΥΣΕΑ - Πού βρίσκεται ο τουρκικός στόλος - Πάμε για θερμό επεισόδιο; Oruc Reis NAVTEX Συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις - Tουρκική NAVTEX για έρευνες Oruc Reis: Εκτέλεσε έρευνα στην ελληνική υφαλοκρηπρίδα, λέει ναύαρχος
ΕλλάδαΤουρκία: Πιέσεις για αποστρατιωτικοποίηση με ανταλλάγματα

H Tουρκία όμως υποστηρίζει πως κάνει έρευνες και μάλιστα όχι σε διεθνή ύδατα, αλλά σε «τουρκική υφαλοκρηπίδα και το ερώτημα είναι γιατί η ελληνική κυβέρνηση κατεβάζει τον μισό στόλο της και διαμαρτύρεται αφού το Oruc Reis δεν παραβιάζει την ελληνική υφαλοκρηπίδα;

Το δεύτερο δεδομένο είναι ότι η Ελλάδα όχι μόνο δεν οριοθετεί ΑΟΖ με την Κύπρο, αλλά όπως διαφαίνεται από την Συμφωνία με την Αίγυπτο δεν πρόκειται να το κάνει.

Τέλος με τις δυο συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο που χαιρέτησε ο …Τσαβούσογλου η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται μειωμένη επήρεια των ελληνικών νησιών ή και καθόλου- αν πρόκειται για το Καστελλόριζο- όπως υπαινίσσεται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας όταν μιλάει για το «ορθό ποσοστό επήρειας».

Η Ελλάδα πάει σε «διάλογο» με αυτά τα δεδομένα ενώ όπως έγραψε η εφημερίδα «Εστία» «το Βερολίνο πιέζει την Αθήνα για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών» με αντάλλαγμα την παράλληλη απόσυρση της τρίτης τουρκικής στρατιάς που εδρεύει στην Σμύρνη.

Ίσως αυτός είναι ο λόγος που στην Τουρκία δεν μιλάνε μόνο για το Καστελλόριζο, αλλά κυκλοφορούν χάρτες με την Λέσβο να τους ανήκει ή να ζητάνε τα …Δωδεκάνησα.

Διαβάστε τη συνέχεια στο www.anoixtoparathyro.gr