Ελλάδα - Ρωσία: Κλειστό το μέγαρο Μαξίμου για τον Ρώσο πρωθυπουργό

Ελλάδα – Ρωσία: Ανοικτές οι πόρτες της κυβέρνησης για τον αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, κλειστό το μέγαρο Μαξίμου για τον Ρώσο πρωθυπουργό

Ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι δεν υπήρξε συνάντηση μεταξύ του Ελληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του Ρώσου ομολόγου του, Μιχαήλ Μισούστιν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του δεύτερου στην Ελλάδα.

Ελλάδα – Ρωσία: Διπλωματικό παρόν και παρελθόν

Οταν το 2016, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμήρ Πούτιν, πραγματοποιούσε -όχι επίσημη, αλλά ιδιωτική- επίσκεψη στο Αγιον Ορος, εκεί έσπευσε να τον υποδεχτεί ο Ελληνας ομόλογός του. Ο υπ’ αριθμόν ένα Πολιτειακός παράγων της χώρας, ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Τώρα, που ο Ρώσος πρωθυπουργός, Μ. Μισούστιν, έκανε, επίσης ιδιωτική επίσκεψη στο Αγιον Ορος, όχι μόνον δεν παρέστη ο Ελληνας ομόλογός του, πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά το ελληνικό κράτος δεν είχε την παραμικρή παρουσία σε υψηλό επίπεδο.

Ακόμα πιο ενδιαφέρουσα είναι η περιρρέουσα -πλην όμως, εντονότατη- φημολογία, σύμφωνα με την οποία η ρωσική πλευρά, ήδη κατά την προετοιμασία της επίσκεψης Μισούστιν στην Ελλάδα, είχε θέσει ζήτημα συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητικούς και διπλωματικούς κύκλους, η ελληνική πλευρά απέφυγε να δεσμευτεί, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί συνάντηση.

Εκτιμάται ότι η άρνηση που φέρεται να εξέφρασε η ελληνική πλευρά οφείλεται στο γεγονός ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός θα συναντιόταν αμέσως μετά με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάϊκ Πομπέο, και, προκειμενου να μην σταλούν “λανθασμένα” μηνύματα στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, θεωρήθηκε προτιμώτερο να μην γίνει συνάντηση με τον Ρώσο πρωθυπουργό.

Αντίθετα, όπως είναι γνωστό, ο Ελληνας πρωθυπουργός μετά της συζύγου του, υποδέχθηκε χθες τη νύκτα τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ και τη σύζυγό του, Σούζαν Πομπέο, στο πατρικό σπίτι του, στα Χανιά.

Η εικόνα που διοχέτευαν “κυβερνητικές πηγές”, μάλιστα, είναι ότι συζήτησαν για λίγο στη βεράντα του σπιτιού με θέα το λιμάνι της Σούδας. Πολύ πιθανώς, ο Κ. Μητσοτάκης έδειχνε στον Αμερικανό ΥΠΕΞ τα έργα αναβάθμισης στη βάση της Σούδας και τα επιπλέον μεγαλεπίβολα σχέδια που πρόκειται να γίνουν εκεί.

Κλειστό το μέγαρο Μαξίμου για τον Ρώσο πρωθυπουργό

Να σημειωθεί, πάντως, πως ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν χάνει ευκαιρία να συναντάται με κάθε έναν ξένο αξιωματούχο ή μεγάλο επιχειρηματία που έρχεται στη χώρα μας.

Κι’ αυτό, παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αναγκαίο, δεδομένου ότι οι περισσότεροι εξ’ αυτών είναι υπουργοί Εξωτερικών, και, ως εκ τούτου, βάσει του πρωτοκόλλου, κατώτεροι σε αξίωμα από αυτόν.

Βεβαίως, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις υπουργών Εξωτερικών μεγάλων δυνάμεων ή υψηλόβαθμων εκπροσώπων χωρών, με τις οποίες η Ελλάδα επιθυμεί να διατηρεί στενή σχέση και συμμαχία, ως έναν βαθμό, είναι συνηθισμένο να συναντάται ο πρωθυπουργός μαζί τους.

Ωστόσο, εδώ και πολλούς μήνες, δεν υπάρχει υπουργός Εξωτερικών χώρας, τον οποίο να μην έχει δεχτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο μέγαρο Μαξίμου.

Κάτι που αποδίδεται στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να προβάλλει στην κοινή γνώμη, στο εσωτερικό, την εικόνα ότι η χώρα δεν είναι απομονωμένη και ότι, αντίθετα, κινείται διεθνώς. Μια εικόνα που είναι άκρως αμφίβολο εάν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Οπως και να’ χει, πάντως, εάν πράγματι, υπήρξε -έστω και κομψή- άρνηση της ελληνικής πλευράς, τότε αυξάνονται οι υποψίες ότι οι ελληνο-ρωσικές σχέσεις, αν δεν πισωγυρίζουν, σίγουρα κινούνται σε ρυθμούς σημειωτόν.

Κι’ αυτό, παρά την εικόνα που φροντίζει να καλλιεργεί ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος δεν χάνει την ευκαιρία να διαφημίζει τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που έχει με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέϊ Λαβρόφ.

Αγιον Ορος – Κωνσταντινούπολη

Η επίσκεψη του Μ. Μισούστιν στο Αγιον Όρος ολοκληρώθηκε το Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2020. Δηλαδή, δύο ημέρες προτού έλθει ο Μάϊκ Πομπέο στην Ελλάδα.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός έφτασε στην περιοχή την Πέμπτη, 24-9-2020, όπου έμεινε για δύο νύκτες στη μονή Φιλοθέου, ενώ επισκέφθηκε τη μονή του Αγίου Παντελεήμονος και την Ουρανούπολη. Πριν το Άγιον Όρος, ο ίδιος μαζί με τη σύζυγό του, επισκέφθηκαν τη γυναικεία μονή, σε μετόχι της μονής Φιλοθέου, στη Θάσο.

Ως γνωστόν, η Μόσχα ρίχνει ιδιαίτερο βάρος στο Αγιον Ορος, όχι μόνον για θρησκευτικούς, αλλά και για γεωπολιτικούς και πολιτικούς λόγους.

Πόσο μάλλον, αφού η περιοχή βρίσκεται στην δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης, με το οποία τα τελευταία χρόνια η Ρωσική Εκκλησία βρίσκεται σε ανοικτή “κόντρα”, εξαιτίας της απόφασης του κ.Βαρθολομαίου να αποδώσει το αυτοκέφαλο στην Εκκλησία της Ουκρανίας.

Επιπλέον, στο Αγιον Ορος υπάρχει ρωσική Μονή, η οποία, κατά την περίοδο της Σοβιετικής Ενωσης, ήταν σε μεγάλο βαθμό εγκαταλελειμμένη από τη Μόσχα, αλλά, εδώ και χρόνια, η Ρωσία ρίχνει μεγάλο βάρος σε αυτήν.

Κατά την επίσκεψη Μισούστιν, πάντως, δεν έλειψαν και φήμες που διοχέτευαν κυρίως εκκλησιαστικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες επιχειρήθηκε να σαμποταριστεί -ακόμα και να ματαιωθεί- η επίσκεψη του Ρώσου πρωθυπουργού, με προσχημα τον κορονοϊό.

Κατά τις επίσημες ανακοινώσεις των ελληνικών κρατικών Αρχών, πάντως, κρούσματα βρέθηκαν στην Αθωνική Πολιτεία.