Η Ελλάδα «άδειασε» την Κύπρο - Τι προσπαθεί να κρύψει η κυβέρνηση Οι επιλογές της Ελλάδας στις Τουρκικές απειλές και η Κύπρος Σκληρή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για Ελλάδα και Κύπρο

Η Ελλάδα «άδειασε» την Κύπρο – Τι προσπαθεί να κρύψει η κυβέρνηση από τους Έλληνες πολίτες, αλλά είναι ήδη γνωστό σε φίλους και συμμάχους

Πηγή: omegapress.gr

Δύσκολα θα βρούμε στην ελληνική διπλωματική ιστορία, ελληνική κυβέρνηση που να εκφράζεται με τόσο …ιδανική αποστασιοποίηση από την Κύπρο και το Κυπριακό, όπως η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η υπόθεση των κυρώσεων που καλούνται να πάρουν οι ευρωπαίοι κατά της Τουρκίας όχι μόνο για την ένταση με την Ελλάδα αλλά για την καταπάτηση όλων των δικαιωμάτων (και της κυριαρχίας) της Κύπρου.

Και ενώ η Λευκωσία βάζει βέτο στις αποφάσεις για την Λευκορωσία (ίσως και άλλες) λόγω της άρνησης των Ευρωπαίων, η Αθήνα συμπεριφέρεται ως ..φίλος.

Ο Ν. Δένδιας αμέσως μετά την άκαρπη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ –όπου δεν πάρθηκε καμία απόφαση για την Τουρκίαστις δηλώσεις δεν έκανε ΚΑΜΙΑ αναφορά στην Κύπρο και στα όσα πράττει η Τουρκία στην Κύπρο.

Για να επιβεβαιώσει αυτό που είχε διαφανεί από την πρώτη στιγμή από τον Ιούλιο του 2019, ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη προτιμά τον διαχωρισμό των ελληνοτουρκικών από το Κυπριακό.

Η δήλωση Δένδια θα μπορούσε άνετα να είναι δήλωση του Λουξεμβούργιου υπουργού Εξωτερικών: «Καταρχήν, αυτό που αφορά κυρίως εμάς είναι το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Το ζήτημα συζητήθηκε, το Συμβούλιο αναγνώρισε ότι η αποχώρηση του «Oruc Reis» είναι ένα θετικό δείγμα, αλλά ένα πρώτο δείγμα.

Θα πρέπει η Τουρκία να δώσει πολλά άλλα απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Το ζήτημα θα συζητηθεί πάλι στο συμβούλιο αρχηγών [κρατών και κυβερνήσεων], ώστε να καταλήξουμε τελικά σε κατευθύνσεις για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις.

Ελπίζουμε ότι μέχρι τότε η Τουρκία θα έχει δώσει, επαναλαμβάνω, απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου.

Από εκεί και πέρα, συζητήθηκε μια πολύ μεγάλη γκάμα θεμάτων: η Λευκορωσία, η ανάγκη επιβολής κυρώσεων κατά του καθεστώτος Lukashenko, η σχέση της ΕΕ με την Κίνα, η σχέση της Ευρώπης με τις χώρες νότια της Μεσογείου, ώστε να μπορέσουμε να κατευθύνουμε αναπτυξιακούς πόρους για να λύσουμε προβλήματα όπως η ανεργία και η μετανάστευση.

Γενικά έγινε μια ευρύτερη συζήτηση για τις γεωπολιτικές προκλήσεις που αφορούν την Ένωση».

Οι δηλώσεις γίνονται για την κοινή γνώμη, εν προκειμένω και της Ευρώπης. Καμία πίεση προς τους Ευρωπαίους για τα ελληνοτουρκικά, καμία αναφορά στην Κύπρο, καμία συμπαράσταση στην στάση της Κύπρου. Ξεχνώντας προφανώς ότι η Ελλάδα είναι εγγυήτρια δύναμη για την Κύπρο.

Η μισή δήλωση είναι περιγραφική «της μεγάλης γκάμας θεμάτων» που συζητήθηκαν. Και αυτό την ώρα που ο Μπορέλ αισθάνθηκε την ανάγκη να απολογηθεί για την στάση των ευρωπαίων προς την Κύπρο.

«Δεν κατηγόρησα την Κύπρο για τίποτα» έσπευσε να πει. «Απλά είπα ότι δεν έχουμε ομοφωνία γιατί δεν συμφωνεί μια χώρα. Δεν μπορώ να πω πως θα λυθεί το θέμα από τους ηγέτες».

Επικοινωνία Μητσοτάκη -Μέρκελ για προσφυγικό και Ανατολική Μεσόγειο
Η Ελλάδα «άδειασε» την Κύπρο – Τι προσπαθεί να κρύψει η κυβέρνηση

Αρχίζει και γίνεται ενοχλητικά ορατό και στην κοινή γνώμη της χώρας, ότι η κυβέρνηση έχει μπλέξει ειδικά από την ώρα που έσκασε το τουρκολιβυκό σύμφωνο.

Το αποτέλεσμα ήταν να κάτσει σε μια συζήτηση στο Βερολίνο με διαμεσολαβητή την γερμανική καγκελαρία, όπου ανέλαβε δεσμεύσεις , από τις οποίες τώρα προσπαθεί να απεμπλακεί.

Πάμε λοιπόν σε διάλογο με αδιευκρίνιστη ατζέντα ενώ στο ΝΑΤΟ διεξάγεται ήδη διάλογος με θέματα απαράδεκτα για την Ελλάδα, για τα δικαιώματα κυριαρχίας (άμυνας δηλαδή). Εξ ου και η επιμονή των τούρκων στο θέμα της αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών, κλπ, κλπ.

Γι αυτό και η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει από τους Έλληνες πολίτες και μόνο τα όσα συμβαίνουν. Διότι εχθροί και σύμμαχοι τα ξέρουν.

Διαβάστε τη συνέχεια στο omegapress.gr