Δρίτσας - Εξοπλισμοί: Άμυνες για την Αμυνα της χώρας υπάρχουν; Η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να βασίζεται σε σχολαστική μελέτη

Άρθρο του Θοδωρή Δρίτσα στα ΝΕΑ*

Η ενίσχυση του εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι πάντα – ή πρέπει να είναι – μία πολύ προσεκτική και σχολαστικά μελετημένη επιλογή.

Ακόμα και οι πανίσχυρες υπερδυνάμεις συνυπολογίζουν πάρα πολλές παραμέτρους τεχνικές, τεχνολογικές, οικονομικές, γεωπολιτικές, γεωστρατηγικές και άλλες.

Συνυπολογίζουν επίσης την επιταχυνόμενη εξέλιξη της τεχνολογίας, σε συνδυασμό με τον χρόνο ζωής των οπλικών συστημάτων, ζητήματα άμεσα συνδεδεμένα με τη συντήρηση αλλά και με τη μελλοντική αναβάθμιση, όπως και με τη διαθεσιμότητα ανταλλακτικών και πυρομαχικών.

Αυτά αν ισχύουν μία φορά για ισχυρές και πλούσιες χώρες, πρέπει να ισχύουν δέκα φορές για χώρες όπως η Ελλάδα. Δύο μεγάλα εμπόδια, όμως, συχνά αναιρούν την τήρηση των παραπάνω, παρόλο που τα στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων έχουν την επιτελική επάρκεια για να ανταποκριθούν.

Το ένα εμπόδιο είναι η περίφημη «διπλωματία των εξοπλισμών», με βάση την οποία πολύ συχνά οι ελληνικές κυβερνήσεις προχωρούν σε εξοπλιστικά προγράμματα, με κριτήριο την εξασφάλιση αμφίβολης σταθερότητας συμμαχιών.

Το άλλο εμπόδιο που οδηγεί σε χειρότερο αποτέλεσμα, δηλαδή στη συναλλαγή και στην αδιαφάνεια, είναι οι επιρροές πανίσχυρων και ταυτόχρονα ανταγωνιστικών επιχειρηματικών συμφερόντων.

Απέναντι σε αυτά, υπάρχουν άραγε άμυνες για χώρες σαν τη δική μας; Η απάντηση δεν είναι – και δεν πρέπει να είναι – ότι υπάρχουν ή δεν υπάρχουν. Η απάντηση είναι ότι πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να υπάρχουν.

Δυστυχώς, τίποτα απ’ όλα αυτά δεν φαίνεται να απασχολεί σοβαρά την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Για τούτο, οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για νέους εξοπλισμούς κόστους 10 δισ. τουλάχιστον, όχι μόνο δεν γεννούν αίσθημα εθνικής αυτοπεποίθησης αλλά αντίθετα, γεννούν πολλαπλές ανησυχίες.

Καμία από τις ανησυχίες και τα ερωτήματα για το αν υπάρχει σοβαρός σχεδιασμός δεν καλύφθηκαν ούτε από την κεντρική ομιλία ούτε από τις απαντήσεις στη συνέντευξη Τύπου. Κοντολογίς, δεν πάμε καλά ούτε και στην Αμυνα.

Θ α περιμένουμε την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς στη Βουλή. Εκεί θα ζητήσουμε πλήρεις απαντήσεις και θα τοποθετηθούμε με την ευθύνη που μας αναλογεί και για το παρόν και για το μέλλον των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αμυνας.

Ενδεικτικά, όμως, δεν μας επιτρέπεται να μην επισημάνουμε:

  • ότι, πριν από δύο μήνες μας είχαν πει ότι το κόστος των γαλ- λικών φρεγατών τύπου Belharra, περίπου 3 δισ., «είναι απαγορευτικό»,
  • ότι, σε καμία από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, δεν υπάρχει πρωτεύουσα αναφορά στην επιτάχυνση της δρομολογημένης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναβάθμισης των F16, των Mirage, των φρεγατών και άλλων οπλικών συστημάτων,
  • ότι, στην εξαγγελία του Πρωθυπουργού για πρόσληψη στις Ενοπλες Δυνάμεις 15.000 ανδρών και γυναικών, δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στον επίσης δρομολογημένο σχεδιασμό της νέας δομής των Ενόπλων Δυνάμεων,
  • ότι, όταν εξαγγέλλει την ενίσχυση της Αμυντικής Βιομηχανί- ας, δεν έχει τίποτα άλλο να πει, παρά μόνο... ιδιωτικοποιήσεις,
  • ότι, τέλος, δεν είχε να πει καμία κουβέντα για την επιτακτική ανάγκη ταυτόχρονης ενίσχυσης του Κοινωνικού Κράτους, και για τη στήριξη της κοινωνικής συνοχής, η οποία αποτελεί παράγο ντα αναντικατάστατο και για την αμυντική θωράκιση της χώρας

*Ο Θοδωρής Δρίτσας είναι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α ́ Πειραιά & Νησιών, τομεάρχης Εθνικής Αμυνας, πρώην υπουργός