Θοδωρής Δρίτσας: Η Βουλή να καθορίσει τα εξοπλιστικά - Απαραίτητη προϋπόθεση για προσλήψεις στις Ένοπλες Δυνάμεις η νέα Δομή Δυνάμεων

Θοδωρής Δρίτσας: Η Βουλή να καθορίσει τα εξοπλιστικά – Απαραίτητη προϋπόθεση για προσλήψεις στις Ένοπλες Δυνάμεις η νέα Δομή Δυνάμεων

Να αποφασίσει η Βουλή το σοβαρό θέμα των εξοπλισμών, κάλεσε για μια ακόμα φορά την κυβέρνηση ο υπεύθυνος του τομέα άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο νομοσχέδιο του υπουργείου υγείας.

Αφορμή στάθηκαν οι 15.000 προσλήψεις ΕΠΟΠ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός σε βάθμος πενταετίας. Σύμφωνα με υπολογισμούς, αυτές οι προσλήψεις θα ανεβάσουν στο τέλος της πενταετίας το μισθολογικό κόστος κατά 500 εκατομμύρια.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει πολύ καλός προγραμματισμός για να μπορέσουν πράγματι τα στελέχη που θα προσληφθούν να αξιοποιηθούν εκεί που υπάρχουν ανάγκες.

Δρίτσας για εξοπλιστικά και προσλήψεις ΕΠΟΠ

Αναφορικά με το θέμα, ο κ. Δρίτσας είπε στην Βουλή:

Ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη εξήγγειλε δεκαπέντε χιλιάδες προσλήψεις στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων. Πώς τις υπολόγισε ο Πρωθυπουργός;

Εμείς αφήσαμε δρομολογημένο το σχέδιο νέας δομής του στρατεύματος και ενάμιση χρόνο τώρα το ζητάμε να έρθει στην αρμόδια Επιτροπή και να τύχει της απαραίτητης επεξεργασίας και επικαιροποίησης, για να καταλάβουμε ότι υπάρχουν πολλές λύσεις για να εξοικονομηθούν χρήματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις, αυξάνοντας ταυτόχρονα την αποδοτικότητά τους, την απόδοσή τους και τη θωράκιση της χώρας με λιγότερα χρήματα.

Θοδωρής Δρίτσας: Η Βουλή να καθορίσει τα εξοπλιστικά – Απαραίτητη προϋπόθεση για προσλήψεις στις Ένοπλες Δυνάμεις η νέα Δομή Δυνάμεων

Δρίτσας: Η Βουλή να καθορίσει τα εξοπλιστικά – Όρος η νέα Δομή Δυνάμεων

Η νέα δομή δυνάμεων, λοιπόν, είναι απαραίτητος όρος για να συζητήσουμε για το αν θα χρειαστούν νέες προσλήψεις και ποιες και πού και πώς και πότε.

Και ο κ. Μητσοτάκης με τη μεγαλύτερη δημαγωγική αφέλεια το εξαγγέλλει στη Θεσσαλονίκη. Πολύ ωραίο ακούγεται. Και για τα «δικά μας» παιδιά μάλιστα πάρα πολύ ωραιότερο! 

Προς Θεού, όμως, είναι αυτό ευθύνη απέναντι στην άμυνα της χώρας; Είναι αυτό σοβαρή αντιμετώπιση τόσο κρίσιμων και σοβαρών ζητημάτων;

Και προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να υπάρχει και μία απάντηση, πώς, δηλαδή, προκύπτει, ενώ είχαμε διαβεβαιώσεις πάλι στις αρμόδιες Επιτροπές, που κάποιες από αυτές δεν λειτουργούν δημόσια, αλλά με προστασία από τη δημοσιότητα είχαν απορριφθεί οι ιδέες για τη στράτευση στα δεκαοκτώ και για όλα αυτά.

Πώς το εξαγγέλλει ο κ. Μητσοτάκης αυτό; Όταν ακριβώς η νεολαία βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στον ανταγωνισμό να τελειώσει το λύκειο, να βρει δουλειά, να βρει τη σειρά της, τι θα σπουδάσει και μέσα από αυτήν την αγωνιώδη προσπάθεια να ενταχθεί στην παραγωγή με τη μεγαλύτερη αναίδεια απέναντι στη νεολαία ο Πρωθυπουργός το εξαγγέλλει.

Λέει βέβαια «θα το μελετήσουμε και θα διαβουλευτούμε». Το εξαγγέλλει όμως. Στράτευση στα δεκαοκτώ. Από πού κι ως πού; Και τι σχέση έχει αυτό με την ενίσχυση της Εθνικής Άμυνας;

Το φαινόμενο του εθνοφύλακα στη Λέσβο, που έγραψε αυτά τα «περίφημα», ότι είναι έτοιμος να πυροβολήσει κινούμενους στόχους σε αυτό το πεδίο βολής όπου εγκαθίστανται οι πρόσφυγες, είναι φαινόμενο της Νέας Δημοκρατίας. Και βέβαια απελύθη. Ορθώς. Είναι πράξη δικαιοσύνης και σύνεσης.  Εν πάση περιπτώσει, όμως, προφυλαχτείτε.

Η συζήτηση για τους εξοπλισμούς που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης ελαφρά τη καρδία, χωρίς σχέδιο, χωρίς προγραμματισμό, χωρίς τη γνώμη των υπευθύνων οργάνων του Στρατεύματος, είναι ένα μεγάλο θέμα, που πρέπει να απασχολήσει την Ελληνική Βουλή.

Το Ελληνικό Κοινοβούλιο πρέπει κυρίως να είναι αυτό που θα καθορίσει τις εξελίξεις στο θέμα των εξοπλισμών, που είναι επίσης πάρα πολύ σοβαρό και κρίσιμο ζήτημα για την άμυνα της χώρας, αλλά και για την κοινωνική συνοχή.