Γαλλικές φρεγάτες FREMM με δάνειο & αγορά Rafale Γαλλοκυπριακή ναυτική άσκηση ανοιχτά της Κύπρου - Μήνυμα σε Τουρκία

Γαλλικές φρεγάτες FREMM με δάνειο & αγορά Rafale για γαλλική προστασία – Το σενάριο αυτό φαίνεται να προωθεί η Αθήνα στο Παρίσι

Γαλλικές φρεγάτες FREMM με δανεισμό, αποχαιρετισμός στις Belharra και αγορά 18 Rafale και τορπιλών για να βάλει η Γαλλία υπογραφή σε σύμφωνο αμυντικής συνεργασίας το οποίο σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές θα προβλέπει στρατιωτική υποστήριξη της μιας χώρας στην άλλη σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής.

Κάπως ακριβά φαίνεται να μας βγαίνει το «Ελλάς Γαλλία Συμμαχία», το οποίο μάλλον πλέον μετατρέπεται σε «Ελλάς Γαλία Συμφωνία για εξοπλισμούς», έναντι στήριξης, γιατί όπως είναι γνωστό οι συναισθηματισμοί δεν χωράνε στα πολιτικά και γεωπολιτικά συμφέροντα.

Εάν το σενάριο προχωρήσει η Γαλλία εξασφαλίζει ότι θα έχει δυο γαλλικές φρεγάτες στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, οι οποίες δυνητικά θα μπορούσαν να συνδράμουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στην Λιβύη, όπου και όποτε γίνει εκεί η «μοιρασιά».

Η Ελλάδα αντί φρεγατών, που έχει ανάγκη ο στόλος για την Ανατολική Μεσόγειο, θα παραλάβει άμεσα μερικά μεταχειρισμένα Rafale και θα περιμένει να παραλάβει αργότερα και μερικά καινούργια.

Εάν προχωρήσει αυτό το σχέδιο, φαίνεται ότι υπάρχει αρκετός «χώρος» για τις αμερικανικές φρεγάτες με συμπαραγωγή στα ελληνικά ναυπηγεία, εφόσον βέβαια δοθεί μια λύση στην Ελευσίνα, κάτι που είχε θέσει και ανοιχτά με δηλώσεις του ο αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ.

Άλλωστε από την αρχή τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης των Belharra και των αμερικανικών φρεγατών ήταν περίπου τα ίδια.

Οι διαπραγματέυσεις με τη Γαλλία συνεχίζονται, προκειμένου να έχουν συμφωνηθεί όλα λίγο πριν την συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν την Πέμπτη, οπότε και θα πέσουν οι υπογραφές.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος έχει καθημερινή επικοινωνία με την Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί.

Στη λίστα που θα θα έχει μαζί του ο Μητσοτάκης σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ περιλαμβάνονται 2 άξονες:

Ο πρώτος αφορά την συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των mirage 2000 ώστε και τα 44 που διαθέτει η πολεμική αεροπορία να είναι σε πτητική κατάσταση.

Από εκεί και πέρα την πιστοποίηση των γαλλικών όπλων που διαθέτει το ελληνικό οπλοστάσιο δηλαδή τους πυραύλους Scalp και Exocet, την παραλαβή άλλων 6 ελικοπτέρων ΝΗ-90 καθώς βέβαια και το ενδιαφέρον της Αθήνας για την προμήθεια μιας μοίρας μαχητικών αεροσκαφών Rafale ενώ δεν έχουν τελειώσει οι συζητήσεις για τις γαλλικές φρεγάτες όμως υπάρχει απόσταση λόγω του υψηλού κόστους. Αναμένεται νέα πρόταση από τους Γάλλους.

Ο δεύτερος άξονας  περιλαμβάνει την άμεση προμήθεια τορπιλών βαρέως τύπου για τα υποβρύχια 214. Την αναβάθμιση των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ 200. Τον εκσυγχρονισμό των ελικοπτέρων Apache του στρατού ξηράς. Την υποστήριξη των εκτοξευτών MLRS αλλά και αγορά φρεγατών.