Αττική: Έρχονται καραντίνα, sms 13033, περιπολικά με ντουντούκες Πρωτομαγιά με μπλόκα Forma gov gr ΕΔΩ η φόρμα κυκλοφορίας για εκτύπωση
eurokinissi

Αττική: Έρχονται καραντίνα, sms στο 13033, κωδικοί μετακίνησης, απαγόρευση μετακίνησης ηλικιωμένων και περιπολικά με ντουντούκες στους δρόμους

Συναγερμός έχει σημάνει μετά και την χτεσινή έκρηξη κρουσμάτων στη χώρα μας με την κυβέρνηση να επεξεργάζεται νέα μέτρα για τον κορονοϊό και τις υγειονομικές αρχές να σκέφτονται ως τελευταίο μέτρο τον περιορισμό μετακινήσεων ανθρώπων άνω των 65.

Η Αττική εδώ και λίγες μέρες βρίσκεται στο κόκκινο με το 80% των κρουσμάτων να βρίσκονται εντός της πόλης, οι ΜΕΘ σιγά σιγά γεμίζουν και η κατάσταση είναι πέρα για πέρα κρίσιμη.

Στόχος των υγειονομικών αρχών είναι να προστατευτούν δύο ομάδες του πληθυσμού, οι ηλικιωμένοι και οι μετανάστες, γι αυτό οι αρχές επεξεργάζονται την εφαρμογή ενός μοντέλου στην Αττική που τέθηκε σε ισχύ στην Ισπανία και συγκεκριμένα στη Μαδρίτη.

Πρόκειται για ένα light μοντέλο καραντίνας, με το οποίο οι Ισπανοί -που το εφάρμοσαν πρόσφατα- επιχειρούν να οριοθετήσουν τις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές και να περιορίσουν την κυκλοφορία των κατοίκων εντός αυτών των περιοχών ώστε να περιοριστούν και τα κρούσματα.

Το συγκεκριμένο μοντέλο, μαζί με τον περιορισμό των μετακινήσεων στην ηλικιακή ομάδα των ατόμων 65 χρόνων και άνω, βρίσκονται στο τραπέζι των επιχειρησιακών σχεδιασμών των ελληνικών αρχών πριν το ύστατο μέτρο του γενικού lockdown στην Αττική.

Σύψας: Ένα βήμα πριν την καραντίνα η Αττική

Είμαστε ένα βήμα πριν την απαγόρευση κυκλοφορίας, υποστήριξε σήμερα μιλώντας στον σκάι ο ο γνωστός λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας .

«Η πραγματική διάσταση είναι ότι στη σκάλα του συναγερμού είμαστε στο πορτοκαλί. Αυτό σημαίνει απαγόρευση κυκλοφορίας. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκτραπεί η κατάσταση.»

Ωστόσο, επεσήμανε ότι «δεν χρειάζεται πανικός, χρειάζεται σωστή ενημέρωση».

Για τα κρούσματα του τελευταίου 24ωρου ο λοιμωξιολόγος είπε ότι δεν ανησυχεί γιατί από τα 453 τα 184 είναι γνωστή συρροή από μετανάστες.

«Πρέπει να δράσουμε προκαταβολικά και προληπτικά.», είπε και συμπλήρωσε ότι θα κάνουν ό,τι χρειαστεί για να περιορίσουν τη διασπορά του ιού ακόμα και lockdown.

Στη συνέχεια εξήγησε πως ακριβώς σχεδιάζουν το lockdown. «Θα κάνουμε lockdown περιοδικά, θα γίνει για 2 βδομάδες μέχρι να πέσει η καμπύλη της επιδημίας, μετά αν ξαναχρειαστεί θα ξαναγίνει για άλλες δυο βδομάδες.» Επίσης, θα κλείσουν και τα σχολεία.

Τόνισε, δε, ότι μπορεί να γείρουμε προς την πλευρά του κόκκινου ανά πάσα στιγμή.

Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή, όπως είπε ο κ. Σύψας, είναι στο κέντρο της Αθήνας επειδή η ιχνηλάτηση είναι δύσκολη, καθώς υπάρχει μεγάλη συρροή μεταναστών.

Αττική: Έρχονται καραντίνα, sms 13033

«Το πιο αποτελεσματικό όπλο που έχουμε είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας. Ελπίζουμε το 10 ήμερο αυτό, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα δούμε την επίδραση των μέτρων. Αν χρειαστεί θα πάρουμε μέτρα και νωρίτερα.», είπε.

Επίσης, μαζί με την απαγόρευση κυκλοφορίας επιστρέφουν και τα SMS στο 13033.

«Αλίμονο αν με την κατάσταση αυτή μπούμε Οκτώβρη-Νοέμβρη».

Τέλος , είπε ότι μέχρι στιγμής ο δείκτης (R) μεταδοτικότητας στην Αττική είναι πάνω από 1, ενώ όπως εκτιμά το καλοκαίρι του 2021 το φαινόμενο θα αρχίσει να ξεθυμαίνει και θα εξαφανιστεί.

Για το εμβόλιο της Astra Zeneca είπε ότι στην τρίτη παρενέργεια που θα εμφανιστεί το εμβόλιο αποσύρεται.

Περιπολικά στους δρόμους με… ντουντούκα

Περιπολικά με ηχητικά μηνύματα επιστρατεύει για ακόμα μια φορά η Ελληνική Αστυνομία στο επιχειρησιακό της σχέδιο. Η δύσκολη εξίσωση είναι οι πλατείες και ο κόσμος που συγκεντρώνεται εκεί μετά τις 12 το βράδυ.

Από τη Δευτέρα, που τέθηκαν σε ισχύ τα νέα μέτρα, υπάρχει περιορισμός 9 ατόμων στις συναθροίσεις. Όπως και χθες στην πλατεία Συντάγματος, έτσι και σε άλλες πλατείες μετά τα μεσάνυχτα που κλείνουν τα μαγαζιά, οι νέοι συγκεντρώνονται εκεί χωρίς μέτρα προστασίας για τον κοροναϊό.

Έχει γίνει ήδη μια χαρτογράφηση των πλατειών που παρατηρείται το φαινόμενο. Αυξάνονται οι περιπολίες από τις πλατείες, ώστε αρχικά με συστάσεις και μετά το επιχειρησιακό σχέδιο να τονίζεται ότι δεν επιτρέπεται να βρίσκονται εκεί.