Πώς ξεπουλήθηκαν οι ΑΣΣΥ καταταγέντες το 1990 – Αποκαλυπτικό έγγραφο – ερώτηση βουλευτή του ΚΙΝΑΛ για την κυβερνητική απραξία

Χόρτασαν υποσχέσεις, ενδιαφέρθηκαν όλες οι πτέρυγες της Βουλής να επιλύσουν το πρόβλημά τους, θέλησαν να πιστέψουν και τον υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο που έλεγε πως θα επιλύσει το πρόβλημα των στελεχών από ΑΣΣΥ που είναι καταταγέντες το 1990, αλλά μάταια.

Λένε πως ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις. Πλην όμως δεν υλοποιούνται και ταιριάζει γάντι στην περίπτωση. Οι ΑΣΣΥ καταταγέντες το 1990 συμπλήρωσαν τα 30 έτη που προβλέπει ο νόμος 2439/96 στις 4 Σεπτεμβρίου και δεν έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες προαγωγής τους στον βαθμό του πλωτάρχη, γιατί παρά τις καλές προθέσεις δεν έγινε κάποια νομοθετική ρύθμιση.

Στον Στρατό Ξηράς, οι ΑΣΣΥ καταταγέντες το 1990, συμπληρώνουν τα 30 χρόνια στις 29 Οκτωβρίου και εάν δεν συμβεί κάποιο θαύμα, θα βρεθούν στην ίδια θέση με τους συναδέλφους τους του ναυτικού.

Άρα οι «καλές προθέσεις» είναι μάλλον δούλεμα, αφού δεν έχουν υλοποιηθεί.

Αυτό επισημαίνει ουσιαστικά και ο βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου, στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή και καλέι τον υπουργό να απαντήσει τίμια τι πρόκειται να κάνει. Μάλιστα του υπενθυμίζει ότι όπως ο ίδιος ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε στις στις 04-06-2020, γινόταν νομοτεχνική επεξεργασία για πρόταση νομοθετικής ρύθμισης.

Η ρύθμιση αυτή δεν ήρθε, με τα πράγματα να παίρνουν πλέον δυσάρεστη τροπή και να καταλαβαίνουν τα στελέχη ότι υφίστανται δούλεμα από την ηγεσία.

Τι αναφέρει η ερώτηση του ΚΙΝΑΛ για τους ΑΣΣΥ καταταγέντες το 1990

Η Εθνική Άμυνα, πέραν των βεβαίως απαραίτητων υψηλών τεχνολογικών οπλικών
συστημάτων σε κατάλληλους αριθμούς, στηρίζεται πρωτίστως στο έμψυχο δυναμικό της.
Με το άρθρο 37 του Ν.4494/2017 ρυθμίστηκαν ζητήματα σταδιοδρομίας, μεταξύ των οποίων και η  βαθμολογική αποκατάσταση αποφοίτων των Ανωτάτων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) Τάξεως 1992 (καταταγέντων 1990).

Σύμφωνα μάλιστα με την πρόθεση του νομοθέτη, όπως συνάγεται από την αιτιολογική έκθεση, σκοπός της ρύθμισης ήταν η εναρμόνιση της βαθμολογικής τους εξέλιξης, σε πλήρη αντιστοιχία με τα όσα είχαν κατά καιρούς προβλεφθεί για Αξιωματικούς προερχόμενους από τον ίδιο θεσμό παλαιότερων τάξεων.

Ο τρόπος διατύπωσης ωστόσο των διατάξεων του ανωτέρω νόμου φαίνεται να δημιουργεί
ορισμένα προβλήματα, κατά τη διενέργεια των τακτικών ετησίων κρίσεων του τρέχοντος έτους.

  • Επειδή σε μια ευνομούμενη Πολιτεία δεν επιτρέπεται το ζήτημα της εξέλιξης των στελεχών των ΕΔ να ερμηνεύεται κάθε φορά κατά το δοκούν από διαφορετικούς υπηρεσιακούς παράγοντες, για τους δικούς τους λόγους κάθε φορά.
  • Επειδή βάσει της κατά έννοια ερμηνείας του άρθρου 37 του Ν.4494/2017, οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ Τάξεως 1992, προδήλως, δικαιούνται προαγωγής καθόσον έχουν ενταχθεί στις διατάξεις του ν. 2439/1996.
  • Επειδή στις 04-06-2020, σε απάντηση της ερώτησης 6736/22-05-2020, μας γνωστοποιήσατε ότι για το εν λόγω θέμα υφίσταται νομοτεχνική επεξεργασία για πρόταση νομοθετικής ρύθμισης θεραπείας.

Ερωτάσθε κε Υπουργέ:

  • Προτίθεστε να τροποποιήσετε άμεσα το άρθρ. 37 του Ν.4494/2017 με το οποίο οι εν λόγω Αξιωματικοί προελεύσεως ΑΣΣΥ Τάξεως 1992 (καταταγέντες 1990) περιλήφθηκαν στις διατάξεις του Ν.2439/1996, με τρόπο που να επιλύει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί για τους αποφοίτους των Ανωτάτων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) Τάξεως 1992;

Ο ερωτών Βουλευτής
Βασίλης Κεγκέρογλου

Δείτε το έγγραφο όπως κατατέθηκε στην Βουλή, κάνοντας κλικ ΕΔΩ

This post was published on 28 Σεπτεμβρίου, 2020 10:16 ΜΜ