ΑΟΖ: «Παζάρι» Τουρκίας για συμφωνία με Αίγυπτο Αίγυπτος - Τουρκία: Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης

ΑΟΖ: «Παζάρι» Τουρκίας για συμφωνία με Αίγυπτο – Ξεκίνησαν συνομιλίες και προσφέρει μια μεγάλη περιοχή για μερική οριοθέτηση ΑΟΖ, γράφει η Hurriyet

Η Τουρκία προσφέρει στην Αίγυπτο θαλάσσια περιοχή μεγέθους όσο τρεις φορές η έκταση της Κύπρου, για να υπογράψουν συμφωνία για ΑΟΖ, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο.

Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως προσπάθεια της Τουρκίας να μπει «σφήνα» στην συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με την Αίγυπτο για την μερική οριοθέτηση ΑΟΖ.

Το σχετικό δημοσίευμα της τουρκικής Hurriyet υπενθυμίζει ότι πρόσφατα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην «μαραθώνια» συνέντευξη του στο CNN Turk ανέφερε πως ανάμεσα σε Τουρκία και Αίγυπτο «υπάρχουν συνομιλίες σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών. Είπαμε στην Αίγυπτο, “μπορούμε να υπογράψουμε μία συμφωνία όπως αυτή με τη Λιβύη”».

Κατά τον συντάκτη του άρθρου «η προτεινόμενη συμφωνία δημιουργεί μια θαλάσσια περιοχή για την Αίγυπτο ίση με το μέγεθος τριών νησιών της Κύπρου. Ειπώθηκε (σσ. από την Τουρκία στην Αίγυπτο) πως αν συμφωνήσετε μαζί μας για τις θαλάσσιες ζώνες, θα προσθέσετε αυτή την περιοχή στην οικονομία σας», αναφέρει η Hurriyet.

Πάντα κατά το ίδιο δημοσίευμα, τη συμφωνία προσπαθούν να «μπλοκάρουν» τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δίνοντας μεγάλα ποσά στην Αίγυπτο λειτουργώντας επίσης παρασκηνιακά προκειμένου το Κάιρο να μην υποκύψει στην Τουρκία.