Πτήση αμερικανικού B-52 Stratofortress  Ποιος κέρδισε εντυπώσεις; Ελλάδα ή Τουρκία; Τι προκύπτει από τη σύγκριση των αναρτήσεων ΓΕΕΘΑ και τουρκικού Επιτελείου

Γράφει η Ιωάννα Ηλιάδη

Το γεγονός ότι η ελληνική φωνή δεν ακούγεται στον κόσμο και το γεγονός ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις χάνουν το παιχνίδι της επιρροής της κοινής γνώμης, έχουμε γράψει πολλές φορές και με την ευκαιρία της πτήσης του αμερικανικού βομβαρδιστικού B-52 Stratofortress, αυτό γίνεται εύκολα κατανοητό.

Η πτήση του αμερικανικού βομβαρδιστικού B-52 έγινε πάνω από 20 χώρες, μεταξύ των οποιων η Ελλάδα και η Τουρκία.  Δεδομένης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία επιθυμούν να επηρρεάσουν την κοινή γνώμη ώστε να την έχουν με το μέρος της.

Ας δούμε τι κάνουν και εάν το επιτυγχάνουν.

Ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ για την πτήση του B-52 στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ έγινε μόνο στα ελληνικά (δηλαδή απευθύνεται μόνο στο εσωτερικό κοινό), συνοδεύτεται από 4 φωτογραφίες και αναφέρει:

Την Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020, 4 αεροσκάφη (Α/Φ) F-16 BLK 52+ συνόδευσαν 1 Αμερικανικό Στρατηγικό Βομβαρδιστικό τύπου Β-52 στο πλαίσιο της δραστηριότητας ALLIED SKY, επιδεικνύοντας τους ισχυρούς συμμαχικούς δεσμούς των Κρατών Μελών του ΝΑΤΟ.

Τα ελληνικά μαχητικά συνόδευσαν το Αμερικανικό Α/Φ Β-52, πραγματοποιώντας πτήση εντός των FIR Αθηνών με έναρξη της αποστολής Νότια ΧΙΟΥ και πετώντας άνωθεν των Κυκλάδων, της Πελοποννήσου, των Επτανήσων, της Ηπείρου, της Στερεάς Ελλάδας, της Εύβοιας, των Σποράδων και της Μακεδονίας.

Στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αεροπορικής Αστυνόμευσης της Χώρας μας με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, τα Ελληνικά Α/Φ συνόδευσαν το Αμερικανικό Βομβαρδιστικό και κατά τη διάρκεια της πτήσης του στο FIR της γείτονος χώρας.
Στην αγγλική έκδοση της ιστοσελίδας του ΓΕΕΘΑ, στην περιοχή ανακοινώσεις, ο χρόνος έχει σταματήσει στις 14 Αυγούστου.

ΓΕΕΘΑ: αναχαιτίσαμε τουρκικά F-16 που συνόδευαν παράνομα το B-52

Το B-52 στο Αιγαίο, με τουρκικά F-16 λέει η Τουρκία

 

Το τουρκικό Επιτελείο από την πλευρά του, έβγαλε μια ανακοίνωση στα τουρκικά και μια στα αγγλικά.

Σύμφωνα με αυτήν τα τουρκικά αεροσκάφη όχι μόνο συνόδευσαν το αμερικανικό βομβαρδιστικό B-52 στην πτήση του πάνω από το Αιγαίο, αλλά έγινε και εναέριος ανεφοδιασμός από τα δυο τουρκικά KC-135R, τα οποία έσπευσαν να του παρέχουν καύσιμο.

Το κείμενο συνοδεύεται από 9 φωτογραφίες και ένα βίντεο από τη στιγμή του εναέριου ανεφοδιασμού.

Η ανακοίνωση τόσο στα αγγλικά όσο και στα τουρκικά, αναδημοσιεύτηκε από τον λογαριασμό του τουρκικού Επιτελείου σε όλα τα social media.

Πτήση B-52: Ποιος κέρδισε εντυπώσεις; Ελλάδα ή Τουρκία

Προκειμένου να εξετάσουμε το θέμα της επιρροής της κοινής γνώμης, και πιο συγκεκριμένα της παγκόσμιας κοινής γνώμης, (γιατί η ελληνική έχει ήδη «ταϊστεί» επαρκώς από μεγάλους τίτλους για τα ελληνικά F-16 που συνόδευσαν το αμερικανικό B-52, και μετά τελεία), συγκρίναμε τις δημοσιεύσεις που έκαναν Ελλάδα και Τουρκία στο Twitter.

Η Ελληνική δημοσίευση από τον λογαριασμό του ΓΕΕΘΑ με 10.600 ακολούθους, είναι στα ελληνικά, και συνοδεύτεται από ένα περίεργο hashtag, (#greattoflywiththeUnitedStates) το οποίο φανερώνει ότι αυτός που το έγραψε είναι παντελώς άσχετος με τα social media, καθώς δεν γνωρίζει καν τις βασικές τους λειτουργίες: Κανένας άλλος δεν το έχει χρησιμοποιήσει, που σημαίνει ότι κανένας δεν πρόκειται να το αναζητήσει ή να το δει.

Συνοδεύεται από ένα μόνο link με μια φωτογραφία.

Πτήση B-52: Ποιος κέρδισε εντυπώσεις; Ελλάδα ή Τουρκία
Πτήση B-52: Ποιος κέρδισε εντυπώσεις; Ελλάδα ή Τουρκία

Η τουρκικές δημοσιεύσεις στο Twitter για το συγκεκριμένο θέμα είναι δυο. Μια στα τουρκικά, η οποία προφανώς απευθύνεται στο εσωτερικό κοινό και μια στα αγγλικά, η οποία απευθύνεται στην παγκόσμια κοινή γνώμη.

Θα παραλείψουμε την ανάρτηση που είναι στα τουρκικά καθώς μας ενδιαφέρει το θέμα της επιρροής της κοινής γνώμης σε παγκόσμιο επίπεδο. Ας εξετάσουμε λοιπόν την ανάρτηση στα αγγλικά.

Την ώρα που αποτυπώσαμε το στιγμιότυπο της οθόνης, είχε ήση 1700 likes και 282 retweets, τα οποία πολλαπλασιάζονται με ταχείς ρυθμούς, αφού το τουρκικό Επιτελείο ακολουθούν στο Twitter πάνω 1.500.00 άτομα.

Αυτό από μόνο του ως στοιχείο, συγκριτικά με τις 10.600 του ΓΕΕΘΑ, δείχνει ποιος επηρρεάζει τα πράγματα.

Η τουρκική ανάρτηση απεικόνιζε τη στιγμή που το αμερικανικό βομβαρδιστικό B-52 συνδέεται με το τουρκικό KC-135R  για να ανεφοδιαστεί. Παράλληλα, στο video  εμφανίζονται και τα τουρκικά F-16 που συνόδευσαν το αμερικανικό βομβαρδιστικό.

Πτήση B-52: Ποιος κέρδισε εντυπώσεις; Ελλάδα ή Τουρκία
Πτήση B-52: Ποιος κέρδισε εντυπώσεις; Ελλάδα ή Τουρκία

Από τα στοιχεία προφανώς προκύπτει ότι η παγκόσμια κοινή γνώμη ενημερώθηκε ότι στο Αιγαίο η τουρκική αεροπορία ανεφοδίασε το B-52 στον αέρα, ενώ τα τουρκικά αεροσκάφη το συνόδευσαν στο Αιγαίο.

Την εικόνα του ΓΕΕΘΑ για τα ελληνικά F-16 θα την δουν οι Έλληνες καταλάβουν ενδεχομένως μόνο όσοι μιλούν ελληνικά.

Όλος ο υπόλοιπος πλανήτης έχει δει και αναπαράγει την τουρκική άποψη. Και όταν θα έρθει η ώρα για τον ελληνοτουρκικό διάλογο, μαντέψτε ποια άποψη θα στηρίζουν. Του υπαρκτού ή του -σχεδόν- ανύπαρκτου;

Κατά τα άλλα, η επικοινωνιακή πολιτική της Ελλάδας εξαντλείται στο να στήνει θέματα στα ελληνικά media για την τουρκική προκλητικότητα, κυρίως για εσωτερική κατανάλωση και για μερικά κλικς παραπάνω, την ώρα που η Τουρκία με χθεσινό της βίντεο στα αγγλικά, κατήγγειλε παγκοσμίως την Ελλάδα για παρενόχληση των αεροσκαφών της. Και χωρίς να υπάρχει απάντηση…. τουλάχιστον σε κατανοητή στο ευρύ κοινό γλώσσα.

Οι ερασιτεχνισμοί του ΓΕΕΘΑ και του ΥΠΕΘΑ με τους δεκάδες δημοσιογράφους και στελέχη στη Διεύθυνση Ενημέρωσης, συνεχίζονται… ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ: Η τραγωδία της ενημέρωσης σε ΥΠΕΘΑ – ΓΕΕΘΑ