Φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ vs Kemal Reis: Γιατί γέρνει το βαπόρι; Είδαμε το VIDEO του τουρκικού υπουργείου, ρωτήσαμε και μάθαμε!

Ένα video με την φρεγάτα Kemal Reis έδωσε χθες στη δημοσιότητα το τουρκικό υπουργείο άμυνας, προκειμένου να δώσει τέλος στις φήμες για τις ζημιές που έπαθε το τουρκικό πλοίο όταν συνάντησε την ελληνική φρεγάτα, όχι όπως σχεδιάζε, αλλά όπως η ικανότητα ελιγμνών του κυβερνήτη αντιπλοίαρχου Σαλιάρη δημιούργησε.

Αυτό που πέτυχε όμως ήταν το ακριβώς αντίθετο, καθώς όλοι είδαν λίγα δευτερόλεπτα πριν κλείσει το video τη φρεγάτα να γέρνει αριστερά. Το θέμα προφανώς ήταν να δείξει ότι όσα ακούγονταν για βλάβη στον άξονα δεν έχουν βάση. Πράγματι, όπως το Armyvoice.gr έχει ήδη εξηγήσει, η φρεγάτα Kemal Reis επιχείρησε να εμβολίσει τη φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ.

Όμως ο κυβερνήτης έκανε ανάποδα για να αποφύγει τον εμβολισμό και την ώρα που η τουρκική φρεγάτα περνούσε στην πλώρη του, την ακούμπησε στη δεξιά μάσκα. Σύμφωνα με πληροφορίες το χτύπημα είναι κάτω από την ίσαλο γραμμή.

Δείτε ενδεικτικά τις 3 φάσεις της «επακούμβησης» στο σκίτσο που ακολουθεί και πλήρες ρεπορτάζ εδω 

Φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ vs Kemal Reis: Γιατί γέρνει το βαπόρι; VIDEO

Αυτό σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα η όποια ζημιά προκλήθηκε στο τουρκικό πλοίο, έγινε ψηλά, δηλαδή πάνω κάτω στην ίσαλο γραμμή, στο ύψος της πρύμνης, με αποτέλεσμα να μπάσει νερά.

Δείξαμε το βίντεο σε ειδικούς για να μας πουν γιατί φαίνεται να γέρνει το καράβι αφού φαίνεται να ακολουθεί ευθεία πορεία και να μην στρίβει.

Τέτοια απότομη κίνηση δείχνει ότι έχει πάρει νερό ψηλά μας είπαν. Ο κυβερνήτης προφανώς για να ισορροπήσει, από την είσοδο των υδάτων, μετέφερε τη «σαβούρα» (τα νερά δηλαδή που υπάρχουν στο καράβι και δεν χρησιμοποιούνται), από την αριστερή πλευρά.

Η μεταφορά της «σαβούρας» είναι πολύ συνηθισμένη για ένα καράβι, καθώς το βοηθάει να ισορροπήσει.

Το σενάριο λοιπόν μετά τη συνάντηση του Kemal Reis με την ...πλώρη του ΛΗΜΝΟΣ είναι ότι πήρε νερά πρύμνα δεξιά και έριξε τη σαβούρα πλώρα αριστερά για να ισορροπήσει.

Έτσι στη συγκεκριμένη στιγμή που φάνηκε στο video να γέρνει, μάλλον επιβεβαιώνει το περιστατικό. Το πιο πιθανό είναι ότι από τις ροπές που δημιουργήθηκαν με τη μεταφορά της «σαβούρας» στην αριστερή του πλευρά, ξεπέρασε το όριο της ταλάντωσης και του έκανε απότομη κλίση αριστερά.

Θα ήταν πιο πειστικό το video εάν το τουρκικό υπουργείο έδειχνε τη δεξιά πλευρά του Kemal Reis, όπου θα φαινόταν η ζημιά από την «επακούμβηση».