Τσαβούσογλου: Η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου μας συμφέρει -Τα πλοία μας πάνε εκεί Τσαβούσογλου σε Αθήνα για Κρήτη: Μην επιχειρήσετε να μας σταματήσετε

Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Η συμφωνία ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου μας συμφέρει – Η Ελλάδα υποχώρησε σε κυριαρχικά δικαιώματα – Τα πλοία μας πάνε στην περιοχή

Τσαβούσογλου: Η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου μας συμφέρει

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως «η Συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία, όπως κι αυτή (με την Αίγυπτο) ενισχύουν τις θέσεις μας πως τα νησιά δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα. Στο Ιόνιο δεν ξεκίνησαν την υφαλοκρηπίδα από τα νησιά»

Σε δηλώσεις προς τους Τούρκους δημοσιογράφους ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Ελλάδα και όχι την Αίγυπτο για τη συμφωνία καθορισμού υφαλοκρηπίδας λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Σύμφωνα με πληροφορίες μας τα θαλάσσια σύνορα που καθορίζει το Κάιρο δεν παραβιάζουν την υφαλοκρηπίδα μας. Όμως είναι ξεκάθαρο πως ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας από την πλευρά της Ελλάδας παραβιάζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα».

Ο ίδιος, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Μανώλης Κωστίδης στο ethnos.gr, τόνισε πως «με την εντολή του προέδρου μας τα πλοία μας κατευθύνονται στην περιοχή».

Ο Τσαβούσογλου μίλησε για την τουρκική άποψη σχετικά με την συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, «έτσι όπως φαίνεται έχουν γίνει υποχωρήσεις από τα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών και της Κρήτης κι αυτό ουσιαστικά ενισχύει τις θέσεις μας.

Αυτή η συμφωνία (σ.σ. Ελλάδας -Αιγύπτου) μας συμφέρει ,διότι κανένας δεν μπορεί να μας πει πως προκαλούμε ένταση. Κανένας δεν μπορεί να πει να μην πάμε στις περιοχές αυτές. Κανένας δεν μπορεί να πει οτιδήποτε στις έρευνες και γεωτρήσεις που θα κάνει η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο. Και όλοι είδαν πως η Ελλάδα δεν θέλει διάλογο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως «η Συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία, όπως κι αυτή (με την Αίγυπτο) ενισχύουν τις θέσεις μας πως τα νησιά δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα. Στο Ιόνιο δεν ξεκίνησαν την υφαλοκρηπίδα από τα νησιά».

Ελλάδα Τουρκία: Πού βρίσκεται ο τουρκικός στόλος και το Oruc Reis

Ο τουρκικός στόλος έχει ήδη εξέλθει του Ακσάζ από χθες. Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής προς δευτέρα 10 Αυγούστου, τουρκικά πολεμικά πήγαν στην Αττάλεια και παρέλαβαν το ερευνητικό Oruc Reis και τα συνοδευτικά του πλοία.

Την ώρα του απόπλου τόσο το Oruc Reis όσο και τα συνοδευτικά του πλοία έπαψαν να εκπέμπουν σήμα εντοπισμού τους κι έτσι δεν είναι ορατά από το Marine Traffic, όπου το έβλεπαν οι περισσότεροι.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές τα ξημερώματα της Δευτέρας 10 Αυγούστου ο τουρκικός στολίσκος είχε φθάσει  σε περιοχή νοτιοανατολικά του Καστελόριζου, δυτικά της Κύπρου και πλέουν προς την περιοχή ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο.

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη οι Ένοπλες Δυνάμεις

Ελλάδα – ΤουρκίαΜε το δάχτυλο στη σκανδάλη βρίσκονται κυριολεκτικά από σήμερα 10 Αυγούστου οι Ένοπλες Δυνάμεις. Ολονύχτια κινητοποίηση για την επιστροφή όλων των στελεχών στα στρατόπεδα έγινε με διαταγή των Γενικών Επιτελείων.

Όλη του νύχτα οι μονάδες τηλεφωνούσαν στα στελέχη να επιστρέψουν. Και το ξημέρωμα βρήκε όλες τις μονάδες σε πλήρη ετοιμότητα. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

ΚΥΣΕΑ σήμερα 10/8 υπό τον πρωθυπουργό

ΚΥΣΕΑ σήμερα 10/8 υπό τον πρωθυπουργό για Ελλάδα – Τουρκία – Κεντρικό θέμα η τουρκική προκλητικότητα – Οδηγούμαστε σε θερμό επεισόδιο; ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΕΔΩ