Τουρκία: Απειλεί ο Τσαβούσογλου - Άνθρακες η διαμεσολάβηση Μάας

Τουρκία: Απειλεί ο Τσαβούσογλου – Άνθρακες η διαμεσολάβηση του Γερμανού ΥΠΕΞ Χάικο Μάας – Η Ελλάδα “να μην θέσει τον εαυτό της σε κίνδυνο”

 

Στο ίδιο απειλητικό μηκος κύματος -με τον Ερντογάν- κατά της Ελλάδας, κινήθηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, όλα δείχνουν ότι η διαμεσολαβητική προσπάθεια της Γερμανίας μάλλον ναυαγεί.

Σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, “Αναντολού”, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάϊκο Μάας, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα την Αθήνα και την Αγκυρα,

στο πλαίσιο μιας διαμεσολαβητικής προσπάθειας του Βερολίνου, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, αφού δήλωσε ότι η Τουρκία θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο”, προέβη σε μια έμμεση πλην σαφή απειλή σε βάρος της χώρας μας “να μην κάνει λάθη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα ότι η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει την «μαξιμαλιστική της προσέγγιση» και τις προϋποθέσεις για να ξεκινήσει ο διάλογος για τους υπεράκτιους πόρους στην Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα αναμένει από την ΕΕ να ενεργήσει ως «έντιμος και αντικειμενικός» μεσολαβητής.

«Είμαστε ανοιχτοί σε συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις», δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας στην Άγκυρα.

«Όμως, όταν μια πλευρά ξεκινά να θέτει προϋποθέσεις, τότε υπάρχουν πολλά πράγματα που θα προτείνουμε και εμείς. Πριν από οτιδήποτε άλλο, η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει τη μαξιμαλιστική της προσέγγιση», πρόσθεσε.

Ο Μ.Τσαβούσογλου είπε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να τσιμπήσει το δόλωμα “ορισμένων χωρών” στην Ανατολική Μεσόγειο, εννοώντας πιθανώς το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τη Γαλλία, ούτως ώστε, όπως ανέφερε, “να μην θέσει τον εαυτό της σε κίνδυνο”.

Κατά τα λοιπά, κινήθηκε στο γνωστό μήκος κύματος των τουρκικών ισχυρισμών, σύμφωνα με τους οποίους για την πρόσφατη κλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο ευθύνεται η Ελλάδα και η Κύπρος (ελληνοκυπριακή διοίκηση, την ονομάζει), και όχι η Τουρκία, καθως και ότι η Τουρκία θα προστατεύσει τα συμφέροντά της.

Σύμφωνα με το “Αναντολού”, κατά τις επαφές τους, οι δυο ΥΠΕΞ συζήτησαν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, το θέμα του COVID-19, και τις εξελίξεις στη Λιβύη.