Ελλάδα: Δεν θέλουμε να επιβληθούν τώρα κυρώσεις στην Τουρκία ΑΟΖ Ελλάδα - Κύπρος Στις καλένδες η ΑΟΖ Ελλάδας - Κύπρου; Πώς ερμηνεύονται οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια αναφορικά με το εθνικό αυτό θέμα Δένδιας: Η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ φέρνει ειρήνη

Στις καλένδες η ΑΟΖ Ελλάδα – Κύπρος; Πώς ερμηνεύονται οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια αναφορικά με το εθνικό αυτό θέμα

ΑΟΖ Ελλάδα – Κύπρος: Μέσα σε αυτό το σκηνικό που διαμορφώνεται από τα κάθε λογής παιχνίδια παρασκηνίου και προσκηνίου που παίζονται στην περιοχή μας, τις τουρκικές προκλήσεις ακριβώς στα σημεία που άφησε εκτός οριοθέτησης η ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία,

τις τουρκικές “εισβολές” στην κυπριακή ΑΟΖ, και με δεδομένο τον έως τώρα ευρωπαϊκό “ωχαδελφισμό” και την απουσία των ΗΠΑ από την περιοχή, εγέρθηκε και πάλι θέμα ΑΟΖ Ελλάδας – Κύπρου.

Δεν είναι, βέβαια, λίγοι εκείνοι, εντός και εκτός κυβέρνησης, οι οποίοι αντιδρούν σε κάτι τέτοιο, ενώ εμφανής είναι η απροθυμία για ένα τόσο σοβαρό βήμα.

Πρόσφατα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είπε και πάλι ότι “όταν έρθει η ώρα, και όταν κριθεί επωφελές”, θα προχωρήσει η Ελλάδα στην οριοθέτηση με την Κύπρο. Λόγια που, ούτε λίγο ούτε πολύ, ακούγονται ως παραπομπή του θέματος στις ελληνικές καλένδες.

Ελλάδα και Κύπρος -ανέφερε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “τα Νέα”- βρίσκονται σε διαρκή συντονισμό και υπάρχει συναντίληψη για τα θέματα που μας απασχολούν.

Η συμφωνία οριοθέτησης με την Αίγυπτο κάθε άλλο παρά υπονομεύει τον στόχο μιας μελλοντικής οριοθέτησης με την Κύπρο. Μάλιστα, έμειναν εκτός της οριοθέτησης τμήματα ακτών της ελληνικής επικράτειας που θα αξιοποιηθούν στο μέλλον, κατά τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης οριοθέτησης προς τα ανατολικά και προς τα δυτικά.

Είμαι βέβαιος, λοιπόν, ότι όταν έρθει η ώρα και όταν κριθεί αμοιβαία επωφελές, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε με την Κυπριακή Δημοκρατία προς αυτήν την κατεύθυνση ώστε να πετύχουμε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία”.

Οσον αφορά τη συμφωνία με την Αίγυπτο, ο ίδιος αφού είπε ότι “είναι μία συμφωνία πολλαπλών σταδίων, η οποία κρατά ανοικτή την πόρτα για περαιτέρω οριοθέτηση με την Αίγυπτο, την Κύπρο, την Τουρκία,

αλλά και τη Λιβύη στα δυτικά, όταν οι εσωτερικές συνθήκες στη χώρα το επιτρέψουν”, τόνισε ότι η ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία “είναι αποτέλεσμα 15 ετών διαπραγματεύσεων”.

Πάντως, ουδείς αρμόδιος κυβερνητικός παράγων έχει εξηγήσει έως τώρα γιατί, αφού επί σειρά τόσων πολλών ετών η Ελλάδα διαπραγματευόταν με την Αίγυπτο, ουδείς Ελληνας υπουργών των Εξωτερικών την τελευταία δεκαπενταετία έσπευσε να υπογράψει συμφωνία με το Κάϊρο.

Εφταιγαν, άραγε, όλοι οι προηγούμενοι υπουργοί Εξωτερικών, είναι διαφορετικοί οι όροι της τωρινής συμφωνίας από εκείνες που πρότεινε η αιγυπτιακή πλευρά εδώ και 15 έτη, ή, εν τέλει, όπως κάποιοι κατηγορούν την κυβέρνηση, υπό το κράτος της πίεσης στα ελληνοτουρκικά, υπέγραψε ό,τι αρνούνταν να υπογράψουν υπουργοί Εξωτερικών τα προηγούμενα χρόνια, με αρκετές υποχωρήσεις της Ελλάδας έναντι της Αιγύπτου;