Πολεμικό Μουσείο: Πυρά αποστράτων κατά ΥΕΘΑ – Αρχηγού ΓΕΕΘΑ για την  αντικατάσταση της -κατά κοινή ομολογία, πετυχημένης- διοίκησης

Πολύ περισσότερο να τοποθετήσει ως επικεφαλής στο Πολεμικό Μουσείο έναν πολιτευτή της Νέας Δημοκρατίας, για τον οποίο, όταν ήδη από πέρυσι είχε ακουστεί ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας σκόπευε να τον τοποθετήσει σε αυτή τη θέση, είχαν εκφραστεί εντονότατες διαφωνίες ακόμα και από απόστρατους, οι οποίοι πρόσκειται στο “κυβερνητικό στρατόπεδο“.

Πολεμικό Μουσείο: Πυρά αποστράτων κατά ΥΕΘΑ – Αρχηγού ΓΕΕΘΑ

Οι μαζικές διαμαρτυρίες, ως επι το πλείστον αποστράτων, στο διαδίκτυο και κυρίως στα social media εκτιμάται ότι εκφράζουν τη μεγάλη δυσαρέσκεια που προκάλεσε, τόσο στους κόλπους των εν αποστρατεία, όσο και μεταξύ των εν ενεργεία, η αντικατάσταση της διοίκησης του Πολεμικού Μουσείου και του προέδρου της, αντιναύαρχου, ε.α., κ.Αθανάσιου Παναγόπουλου.

Ιδιαιτέρως καυστικά είναι τα σχόλια, όχι μόνον επειδή ο απερχόμενος πρόεδρος έχει αποσπάσει θετικές κριτικές για το έργο του, αλλά κυρίως επειδή το πρόσωπο που επελέγη, είναι ένας πολιτευτής, σε αντίθεση με την “παραδοσιακή πρακτική” να τοποθετείται στη θέσή αυτή συνήθως απόστρατο στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Εκτός της κριτικής που ασκείται στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας γι’ αυτή την απόφαση, επικρίνεται και η ηγεσία του ΓΕΕΘΑ για προσπάθεια σπίλωσης (!) της απερχόμενης διοίκησης του Πολεμικού Μουσείου. Του Μουσείου που ήδη μετράει 45 χρόνια ζωής.

Κεραυνοί από τον ναύαρχο Κωστή Γκορτζή για το Πολεμικό Μουσείο

Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του ναυάρχου κ.Κωστή Γκορτζή, ο οποίος, σχολιάζοντας το ΦΕΚ για το Πολεμικό Μουσείο στον προσωπικό λογαριασμό του, στο Facebook, αναφέρει τα εξής:

“Με το σχετικό Φύλλο της Κυβερνήσεως ανακαλείται το ΔΣ του Πολεμικού Μουσείου, μετά από ΕΔΕ που διαπίστωσε “λειτουργικές αμέλειες” (που βεβαίως δεν έχουν ποινικές συνέπειες αλλά … λύνουν τα χέρια για εκδίωξη ανεπιθύμητων άσχετα με τις επιδόσεις τους) και νέος Πρόεδρος τοποθετείται ο πρώην Γραμματέας Τουρισμού επί Σαμαρα, αλλά έκτοτε επιπέσας στην αφάνεια, πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας (και παρά λίγο του ΛΑΟΣ το 2011), Αναστάσιος Λιάσκος.

Τα προσόντα του νέου Προέδρου:

Ίδρυσε ένα -κατ’ αυτόν- Ιστορικό-Εθνικό Μουσείο στο Κοντοδεσπότι του Δήμου Μεσσαπίων-Διρφύων.

Το 2003 εντάχθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού (όχι θα του ξέφευγε … χοντρές οι επιδοτήσεις και τα “προγράμματα”) και εγκαινιάστηκε από τον τότε ΠτΔ, Κων.Στεφανόπουλο (τέτοιας σημασίας ήταν για την ιστορία του Έθνους…).

Έκτοτε λειτουργεί συνεχώς, προσφέροντας ξεναγήσεις σε χιλιάδες …επισκέπτες” όπως αναγράφεται στην ιστοσελίδα του. Όπου ορίζεται, βεβαίως, ότι οι επισκέψεις απαιτούν …ραντεβού για να ανοίξει το Μουσείο που λειτουργεί … συνεχώς. http://liaskosmuseum.gr/history/

Μικρός ο Δήμος Μεσσαπίων-Διρφύων και με τα ραντεβού λίγοι μαθαίνουν την ύπαρξη του Μουσείου και του ιδρυτή του για να μετασχηματιστεί η αναγνωρισιμότητα σε εκλογή, να ‘ σου και το δεύτερο “Μουσείο” το 2018. Το “Ιστορικό Πολεμικό Μουσείο” https://historywarmuseum.gr/ στεγάζεται στον …αύλειο χώρο του ξενοδοχείου Galaxy Beach Resort, ιδιοκτησίας της κυρίας του κυρίου, η οποία τυγχάνει και αυτή πολιτευτής της Ν.Δ.

“Πρόκειται για ένα μεταμοντέρνο μουσείο, όπου ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να «ζήσει» και να «νιώσει» τη νεότερη ιστορία, μέσα από πιστές αναπαραστάσεις σκηνών πραγματικού πολεμικού περιβάλλοντος, από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Πόλεμο της Κορέας και τον Πόλεμο του Βιετνάμ, που ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια του”, λέει το … προσπέκτους του ΞενοδοχοΜουσείου και γελούν και τα πετεινά του ουρανού με αυτά τα “τρισδιάστατα” που απεικονίζονται ως αναπαραστάσεις μαχών που θυμίζουν λούνα παρκ επιπέδου πανηγυριού Άνω Πουθενίτσας … Για το αληθές παρατίθενται και οι φωτογραφίες.

Με αυτά τα απίθανα προσόντα, ο νέος Πρόεδρος θα αναβαθμίσει το Πολεμικό Μουσείο, πιθανότατα θα το εκσυγχρονίσει με πρότυπο το ξενοχοΜουσείου της συζύγου του στον Λαγανά, πιθανότατα θα πρέπει να το επισκεπτόμαστε με … ραντεβού.

Αυτό που είναι εξοργιστικό είναι ότι για να βολευτεί ο πολιτευτάκιας τους που το 2011, κατά το σύνολο του Τύπου, συζητούσε να … μετακομίσει στον ΛΑΟΣ, αλλά μάλλον τον πήρε χαμπάρι ο Καρατζαφέρης, ή το έκανε για να εκβιάσει τη ΝΔ μπας και έχανε τέτοιο διαμάντι ικανοτήτων, σπιλώνονται με διαδικασίες παρακράτους άξια στελέχη που έχουν διαχρονικά αποδείξει την ηθική και ικανότητά τους. Σπιλώνονται οι ανεπιθύμητοι με στημένες ΕΔΕ για να απαλλαγούν από την παρουσία τους. Ντροπή και αίσχος, αυτό το κράτος δεν θα πάει ποτέ μπροστά”.

Χαρακτηριστικά του κλίματος της έντονης δυσαρέσκειας είναι τα σχόλια, τα οποία έκαναν κάτω από αναρτήσεις απόστρατοι. Ιδού ορισμένα εξ’ αυτών:

-“Μα πρέπει να βολευτούν και κάποιοι που δεν βγήκαν βουλευτές. Εξάλλου η βουλή δίπλα είναι …”

-“Από ότι διαβάζω, η εισήγηση αντικατάστασης του Δ.Σ είναι του Α/ΓΕΕΘΑ, αλλά προσωπικά αδυνατώ να κατανοήσω γιατί τέτοιος “πόλεμος” κοντά ενάμιση χρόνο τώρα για μια θέση διοριζόμενου-άμισθου προέδρου”.

“Η εισήγηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ είναι δια το τυπικόν, λυπηρό κι αυτό, αυτός διατάχτηκε να διατάξει ΕΔΕ, δεν έχω ξανακούσει πόρισμα “λειτουργικές αμέλειες” χωρίς παραπομπές στη Δικαιοσύνη, η αρχική “διαταγή” είναι πολιτική … Και άμισθη είναι μέχρι τώρα. Το τι θα επιδοτηθεί το 2021 να δούμε …”

“Η ΕΔΕ έγινε εσκεμμένα για να αποπεμφθεί το άξιο συμβουλίου του μουσείου. Πιστεύω ότι το φαιδρο ψευδές σκεπτικό θα κατά πέσει σε δικαστήριο”.

“Αντί να τους πουν χίλια ευχαριστώ στα μέλη του ΔΣ του Πολεμικού Μουσείου (γιατί νομίζω ως τώρα άμισθι είναι οι θέσεις αυτές) κάνουν ΕΔΕ και ανακαλύπτουν λειτουργικές αμέλειες! Τι να πει κανείς. Νομίζουν ότι οι ψηφοφόροι τρώνε κουτόχορτο;”

“Οι αρμόδιοι, σε όλα τα επίπεδα, θα έπρεπε να ντρέπονται για αυτή τη μεθόδευση. Είναι δυνατόν, σύσσωμο το ΔΣ να εκτελούσε τα καθήκοντά του πλημμελώς; Ντροπή!”

-“Ντροπή τέτοια αντιμετώπιση. Το πολεμικό μουσείο είχε γίνει πρότυπο. Με όραμα και δουλειά από το ΔΣ και τον κ.Ναυάρχο”.

-“Θα έπρεπε ήδη να είχαν παραιτηθεί όλοι οι διορισμένοι Αξιωμακοί, αν δεν θέλουν να λερώσουν τις επωμίδες τους”.

Πυρά και από το Ναύαρχο Καραμαλίκη

Επικριτικός είναι και ο πρώην αρχηγός ΓΕΝ ναύαρχος, κ.Γιώργος Καραμαλίκης, ο οποίος γράφει στον προσωπικό λογαριασμό του, στο Facebook:

“Η αντικατάσταση του Δ.Σ του Πολεμικού Μουσείου, υπό την εξαιρετικά επιτυχημένη προεδρία του Αντιναύαρχου ε.α., Αθ.Παναγόπουλου, δεν αποτελεί κίνηση εμπιστοσύνης και σεβασμού προς τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.

Η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ αποφάσισε για πρώτη φορά στην ιστορία, και μάλιστα σε αυτή τη συγκυρία, να μην τοποθετείται Ανώτατος απόστρατος Αξιωματικός επικεφαλής στη διοίκηση του Πολεμικού Μουσείου, αλλά πολιτικό πρόσωπο.

Θα μπορούσε κάποιος να επιχειρηματολογήσει υπέρ αυτής της πρόβλεψης, αν η θητεία του απερχόμενου Δ.Σ και ειδικότερα του προέδρου του, δεν ήταν τόσο επιτυχημένη.

Η κίνηση αυτή αδικεί και το νέο πρόεδρο (που έχει σχετική εμπειρία νομίζω) και οδηγεί σε συνειρμούς που δεν θα έπρεπε”.

Να σημειωθεί ότι πέρυσι, όταν είχαν γίνει γνωστές οι προθέσεις της ηγεσίας του υπουργείου Αμυνας να αντικαταστήσει τον κ.Παναγόπουλο, ο στρατηγός, κ.Κωνσταντίνος Λουκόπουλος είχε καυτηριάσει με μια εξαιρετικά ειρωνική ανάρτηση την επιλογή του πολιτευτή της ΝΔ, κ.Αναστάσιου Λιάσκου, στη θέση του προέδρου του Πολεμικού Μουσείου, μετά την τροπολογία Παναγιωτόπουλου στην Βουλή.

Ο κ. Λουκόπουλος, ο οποίος στηρίζει ανοιχτά την κυβέρνηση και εν γένει την φιλελεύθερη παράταξη, έχοντας μάλιστα σημαντική συμβολή μέσω του Liberal στην επικοινωνιακή πολιτική της γαλάζιας παράταξης, έριχνε φαρμάκι για την επιλογή του Αναστάσιου Λιάσκου.

Πολεμικό Μουσείο: Πυρά αποστράτων κατά ΥΕΘΑ – Αρχηγού ΓΕΕΘΑ

This post was published on 2 Αυγούστου, 2020 9:24 ΜΜ