Γερμανία Μέρκελ ελληνοτουρκικός διάλογος

Με οικοδέσποινα τη Μέρκελ ο ελληνοτουρκικός διάλογος – Μόνο το τραπέζομάντιλο, τα στρούντελ και το τσάϊ δεν έχει βάλει ακόμα στο τραπέζι η Αγκέλα

Σήμερα, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο δεν έγινε για την Τουρκία, αλλά για τη Λευκορωσία, η Γερμανίδα καγκελάριος δεν θα μπορούσε να εκφραστεί πιο ανοικτά ως προς τη σφοδρή επιθυμία του Βερολίνου να κάτσει η Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Κι’ αυτό τη στιγμή που η γείτων έχει εισβάλει, με πολεμικά πλοία της και ερευνητικό σκάφος της, σε ευρωπαϊκή θαλάσσια περιοχή.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις έως τώρα πληροφορίες, η Α.Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, επισήμανε ότι πρέπει να ξαναρχίσει ο ελληνοτουρκικός διάλογος που είχε σταματήσει το 2016.

Ετσι, γενικώς και αορίστως, δίχως τουλάχιστον, όπως φαίνεται από τη μέχρι στιγμής ειδησεογραφία, να απευθύνει την παραμικρή προειδοποίηση προς την Τουρκία, καθώς και να απαιτήσει να σταματήσει το προκλητικό έμπα-έβγα στην ελληνική ΑΟΖ.

Αραγε, ποια στάση κράτησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επίσης μετείχε στην τηλεδιάσκεψη, όταν η Α.Μέρκελ εξέφρασε αυτές τις απόψεις;

Να σημειωθεί ότι προ εβδομάδων, με γερμανική διαμεσολάβηση, συναντήθηκαν στο Βερολίνο οι εκπρόσωποι του Ελληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου, όπου συμφώνησαν να επανεκκινήσουν οι διερευνητικές διαπραγματεύσεις Αθήνας – Αγκυρας.

Μάλιστα κατά πληροφορίες, είχαν οριστεί για τις 25 Αυγούστου, αλλά η Αγκυρα με πρόσχημα την υπογραφή της ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνίας για την ΑΟΖ, την ακύρωσαν. Εκτοτε, ως γνωστόν, ξεκίνησε τις έρευνες ακριβώς στις θαλάσσιες περιοχές, τις οποίες διεκδικεί.

Τώρα, ξαναγίνονται προσπάθειες, προκειμένου να αλλάξει στάση η Αγκυρα. Κάτι, ωστόσο, που δεν θεωρείται και τόσο βέβαιον.

Να σημειωθεί ότι ιδιαίτερα σημαντικό θεωρείται το διάστημα από τις 28 Αυγούστου, οπότε συγκαλείται το προγραμματισμένο εδώ και καιρό Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (Gymnish), έως τις 25 Σεπτεμβρίου, οπότε, σε επίπεδο κορυφής της ΕΕ, θα συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας.

Ως γνωστόν, η θέση του Βερολίνου είναι ότι πρέπει να ξεκινήσει μια εφόλης της ύλης ευρω-τουρκική διαπραγμάτευση, όπου, εκτός των άλλων, θα τεθεί το μείζον θέμα της ανανέωσης της Τελωνειακής Ενωσης.

Εως το τέλος Σεπτεμβρίου, ωστόσο, και ανάλογα με τις αποφάσεις που πρόκειται να ληφθούν στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ, παραμένει άγνωστο εάν η Τουρκία θα κλιμακώσει περαιτέρω τις προκλήσεις της, ή θα προβεί σε κάποιο μονομερές “μορατόριουμ”.

Κατά τα λοιπά, αν ρίξει κανείς μια ματιά στους λογαριασμούς όλων των παραγόντων της Κομισιόν, θα δει ότι δεν υπάρχει σήμερα η παραμικρή αναφορά στα ελληνοτουρκικά και τις τουρκικές προκλήσεις, αλλά αντίθετα άπαντες αναφέρονται κυρίως στην έκκρυθμη κατάσταση στη Λευκορωσία, και στο πραξικόπημα στο Μαλί.

Η Α.Μέρκελ, πάντως, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, φέρεται να

  • εξέφρασε την ανησυχία της για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο,
  • σημείωσε ότι “θέλουμε αποκλιμάκωση της κατάστασης,
  • εξέφρασε την αλληλεγγύη της προς Ελλάδα και Κύπρο,
  • τόνισε πως η Γερμανία ενεργοποιείται προς την κατεύθυνση της έναρξης του διαλόγου για τις … διαφωνίες (!) που υπάρχουν στη χάραξη των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας,
  • επισήμανε ότι πρέπει να ξαναρχίσει ο διάλογος που είχε σταματήσει το 2016,
  • και παρέπεμψε στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, στο τέλος Σεπτεμβρίου, οπότε, όπως είπε, η Σύνοδος θα εμβαθύνει στις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία.