Πιέσεις μόνο σε Ελλάδα - Κύπρο ο Γερμανός ΥΠΕΞ - Δεν πάει Τουρκία Κυρώσεις ΕΕ στην Τουρκία: Η Ελλάδα δεν απαιτεί αλλά εύχεται!

Κυρώσεις ΕΕ στην Τουρκία: Η Ελλάδα δεν απαιτεί αλλά εύχεται! – Τι προκύπτει από τις δηλώσεις Δένδια και Χάικο Μάας ενόψει της συνόδου υπουργών ΥΠΕΞ της ΕΕ

Την επιθυμία της Αθήνας να παρουσιαστεί στην προγραμματισμένη εδώ και καιρό άτυπη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στο Βερολίνο, την Πέμπτη 27/8 κατάλογος με κυρώσειςστην Τουρκία, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σήμερα, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάϊκο Μάας.

Κυρώσεις ΕΕ στην Τουρκία: Η Ελλάδα δεν απαιτεί αλλά εύχεται!

“Προσβλέπουμε στην παρουσίαση καταλόγου κυρώσεων, που έχει υποχρέωση να καταρτίσει ο ύπατος Εκπρόσωπος, ο κύριος Μπορέλ, και να παρουσιάσει στο επικείμενο άτυπο συμβούλιο στο Gymnich”, είπε χαρακτηριστικά ο Ν.Δένδιας.

Ως είναι εμφανές, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών δεν δήλωσε ότι η Ελλάδα θέλει να αποφασιστεί η επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Αγκυρας για την επιθετικότητά της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και εσχάτως νοτίως της Κρήτης, εντός του παντελώς αυθαίρετου συμφώνου της Αγκυρας με την κυβέρνηση – μαριονέτα της Τρίπολης της Λιβύης.

Απλά εξέφρασε την “ευχή” ότι η Αθήνα θα ήθελε να δει τον κατάλογο των κυρώσεων που θα πρέπει να έχει καραρτίσει ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος.

Αυτή η δήλωση και μόνον του υπουργού Εξωτερικών, αφήνει σαφώς να φανεί ότι στην άτυπη Σύνοδο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ, είναι αμφίβολο κατά πόσον θα υπάρξουν έμπρακτα μέτρα κατά της Τουρκίας, και μάλιστα σκληρά.

Πόσο μάλλον, όταν είναι γνωστή η απροθυμία αρκετών Ευρωπαίων εταίρων για κάτι τέτοιο, και ιδιαίτερα του Βερολίνου, το οποίο ευχαρίστως θα ήθελε να απαλλαγεί από την “σπαζοκεφαλιά” των ελληνοτουρκικών, στρώνοντας το τραπέζι της διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα.

Τραπέζι, ωστόσο, το οποίο θέλουν να “στρώσουν”, υπό το κράτος της πίεσης και των τουρκικών κανονιοφόρων.

Ως εκ τούτου, φαίνεται ότι η εμφάνιση ενδεχόμενου καταλόγου κυρώσεων, θα χρησιμοποιηθεί μάλλον ως μήνυμα – προειδοποίηση προς την Αγκυρα, ενόψει της Συνόδου Κορυφής με θέμα την Τουρκία, στο τέλος του Σεπτεμβρίου.

Κάτι που ουσιαστικά επιβεβαίωσε και ο Ν.Δένδιας, λέγοντας πως οι κάτι τέτοιο θα καταστήσει σαφές “ότι η συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα, εάν συνεχιστεί, θα επιφέρει συνέπειες”.

Ωστόσο, με δεδομένη την κλιμάκωση των επιθετικών κινήσεων της Αγκυρας στην περιοχή, είναι αμφίβολο εάν η ΕΕ θα καταφέρνει για όλο αυτό το διάστημα να παίζει τον ρόλο του επιτήδειου “πυροσβέστη“, ακροβατώντας, από τη μια στη γραμμή του να μην τα σπάσει με την Αγκυρα, και από την άλλη να κραδαίνει την “απειλή” των κυρώσεων.

Μένει, βέβαια, να φανεί αν ο κατάλογος των κυρώσεων που ενδεχομένως παρουσιαστεί, θα περιλαμβάνει σκληρά μέτρα για την Τουρκία ή θα είναι απλώς κυρώσεις για τα μάτια του κόσμου.

Πολύ περισσότερο, μένει να φανεί εάν το σημείο τερματισμού σε αυτή την κούρσα των τελευταίων εβδομάδων και μηνών θα είναι το made in Germany τραπέζι των ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων ή μια κλιμάκωση της έντασης, που όσο “ελεγχόμενη” κι’ αν είναι, μπορεί να έχει απρόβλεπτες … περιπλοκές.

Οπως ανέφερε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, στο Συμβούλιο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ “θα συζητηθεί και το θέμα της Τουρκίας”. Κάτι που σημαίνει ότι η Τουρκία δεν θα είναι το αποκλειστικό θέμα της συνεδρίασης.

Μένει να φανεί εάν το θέμα θα είναι ψηλά στην ατζέντα και πολύ περισσότερο πρώτο, ή θα γίνουν και πάλι προσπάθειες υποβάθμισής του, όπως προ εβδομάδων στο έκτακτο Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ.

Ο Ν.Δένδιας, τέλος, ανέφερε ότι η ΕΕ πρέπει να δείξει ότι “είναι έτοιμη και πρόθυμη να υπερασπιστεί τα σύνορα της, θαλάσσια και χερσαία”. Κάτι που ηχεί ως ευχολόγιο, δίχως έμπρακτα μέτρα αποτροπής της τουρκικής επιθετικότητας στην περιοχή.