Κοροϊδεύουν στρατιωτικούς με την αποζημίωση μεταναστευτικών ροών

Κοροϊδεύουν τους στρατιωτικούς για την αποζημίωση μεταναστευτικών ροών – Μπαλάκι μεταξύ των υπουργείων η ερώτηση και δημοσίευμα στο κρατικό ΑΠΕ

Προσδοκίες στα στελέχη ότι θα αποζημιωθούν, μετά το φιάσκο της αποζημίωσης που δόθηκε σε ορισμένους και όχι σε όλους για τον περασμένο Μάρτιο, καλλιέργησε δημοσίευμα που αναρτήθηκε στο κρατικό Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων με τίτλο «ΥΕΘΑ: Καταβολή αποζημίωσης στα στελέχη του Στρατού Ξηράς για τις υπηρεσίες αποτροπής των μεταναστευτικών ροών».

Το κείμενο αναπαρήχθη από όλα τα ΜΜΕ, δίχως τον παραμικρό έλεγχο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προσδοκίες στα στελέχη για μια αμοιβή για τις υπηρεσίες που προσέφεραν έως τον Ιούλιο.

Ωστόσο, τόσο το περιεχόμενο, όσο και τα συνοδευτικά έγγραφα, αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει τέτοια προοπτική, τουλάχιστον προς το παρόν.

Τι αναφέρει λοιπόν το περίφημο κείμενο της απάντησης του υπουργού Εθνικής Άμυνας;

Συνοπτικά η απάντηση αναφέρει ότι το ΓΕΣ έχει κάνει αίτημα να του δοθεί οικονομική ενίσχυση για να δώσει χρήματα στα στελέχη, το οποίο όμως ΔΕΝ έχει εγκριθεί. Τα 5 εκ. ευρώ που είχαν εγκριθεί, έχουν ήδη δοθεί στα στελέχη.

Το νέο αίτημα ήδη έχει προωθηθεί προς το καθ’ ύλη αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών, ώστε να εγκριθεί η σχετική ενίσχυση.

Πιο συγκεκριμένα, η απάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, αναφέρει:

Στους προϋπολογισμούς των Γενικών Επιτελείων, για το τρέχον οικονομικό έτος, κατανεμήθηκαν 5 εκ. ευρώ στους αντίστοιχους κωδικούς για τις Δαπάνες Μεταναστευτικών Ροών.

Σε κάθε περίπτωση, η αποζημίωση των υπηρεσιών που εκτελούν τα στελέχη του Στρατού Ξηράς (ΣΞ), στο πλαίσιο της επιπλέον ενίσχυσης των μέτρων επιτήρησης και ασφάλειας των συνόρων, συναρτάται από την επάρκεια των εγγεγραμμένων πιστώσεων στους οικείους κωδικούς του Προϋπολογισμού του ΓΕΣ και την πλήρωση των προϋποθέσεων του άρθρου 3 του Π.Δ. 200/1993 (Α΄75).

Για αυτό το λόγο, προκειμένου να καταβληθεί η υπόψη αποζημίωση μέχρι και τον μήνα Ιούλιο 2020, το ΓΕΣ αιτήθηκε την περαιτέρω ενίσχυση του προϋπολογισμού του, λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόκειται για έκτακτη δαπάνη που δεν είχε προβλεφθεί κατά τον αρχικό σχεδιασμό.

Το συγκεκριμένο αίτημα εξετάστηκε αρμοδίως, από τις Οικονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, και ήδη έχει προωθηθεί προς το καθ’ ύλη αρμόδιο και συνερωτώμενο Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να εγκριθεί η σχετική ενίσχυση.

Πέραν των προαναφερθέντων, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, αναγνωρίζοντας τις ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες πηγάζουν από την αποστολή του και την ανάγκη διατήρησης υψηλού επιπέδου επιχειρησιακής ετοιμότητας του, λαμβάνει κάθε αναγκαίο διοικητικό μέτρο, προς την κατεύθυνση της μέριμνας υπέρ του προσωπικού.

Κοροϊδεύουν στρατιωτικούς για την αποζημίωση

Ο εμπαιγμός των στρατιωτικών, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ενώ το υπουργείο Εθνικής Άμυνας μιλάει για αίτημα ενίσχυσης του προϋπολογισμού του ΓΕΣ από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνοντας ότι αυτό παίρνει τελικά τις αποφάσεις, το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών απαντά ότι δεν είναι δικό του θέμα αλλά θέμα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ουσιαστικά δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο και στη μέση βάζουν τους στρατιωτικούς, ειδικά τους χαμηλόβαθμούς που ελπίζουν να πάρουν έστω και λίγα ευρώ, από αυτά που τους στερεί η πολιτεία με τον άλλο μεγάλο εμπαίγμό της νυχτερινής αποζημίωσης που αρνείται να καταβάλει.

Δείτε την απάντηση του υπουργείου Οικονομικών. Πάντως, τόσο ο κ. Σκυλακάκης όσο και ο κ. Παναγιωτόπουλος ανήκουν στην ίδια κυβέρνηση. Θα μπορούσαν να είχαν συνεννοθεί για  μια απάντηση που δεν θα εμπαίζει τα στελέχη.

Κοροϊδεύουν στρατιωτικούς με την αποζημίωση μεταναστευτικών ροών
Κοροϊδεύουν στρατιωτικούς με την αποζημίωση μεταναστευτικών ροών