Κορονοϊός: 124 κρούσματα σήμερα 5/8 στην Ελλάδα - Στους 210 οι νεκροί

Κορονοϊός: 124 κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ σήμερα 5/8 στην Ελλάδα, αριθμός πολύ υψηλός – Στους 210 οι νεκροί στην χώρα

Κορονοϊός: 124 κρούσματα σήμερα 5/8 στην Ελλάδα

Η  ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα σήμερα 5/8 στην Ελλάδα: Σήμερα ανακοινώνουμε 124 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4973, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες.

1349 (27.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2479 (49.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 3 (23.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 69.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 210 θανάτους συνολικά στη χώρα. 67 (31.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Σε επιφυλακή οι υγειονομικές αρχές, τα δεδομένα και τα επόμενα βήματα

Μια … ανάσα πριν από ένα δεύτερο επιδημικό κύμα στη χώρα μας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για την Covid-19, Σωτήρης Τσιόδρας, αποτύπωσε χθες ευκρινώς την κατάσταση όπως διαμορφώνεται τις τελευταίες εβδομάδες στην Ελλάδα, τι ακολουθεί από εδώ και στο εξής και πώς η χώρα θα αποφύγει τα «χειρότερα».

Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι ο Δεκαπενταύγουστος αποτελεί «ορόσημο» για τα δύο σενάρια: Το «κακό», δηλαδή την επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών με ορατό τον κίνδυνο δεύτερου και σοβαρού κύματος, και το καλύτερο, δηλαδή τη διατήρηση της επιδημίας σε μια σταθερή «τροχιά» μέσω πιστής τήρησης πρωτίστως των αποστάσεων και συμπληρωματικά της χρήσης της μάσκας.

Τρία είναι, άλλωστε, τα σίγουρα δεδομένα: Ο ιός είναι πολύ μεταδοτικός, δεν περιορίζεται το καλοκαίρι και δεν υπάρχει ανοσία στον πληθυσμό ώστε να είναι προστατευμένος. Υπολογίζεται ότι ποσοστό μικρότερο του 1% έχει νοσήσει.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας έδωσε κατατοπιστικές πληροφορίες προς τους πολίτες όσον αφορά στη μάσκα. «Οπωσδήποτε η χρήση της είναι ιδιαίτερα δύσκολη με τις ζεστές θερμοκρασίες και πρέπει να γίνεται σωστά.

Κορονοϊός: 124 κρούσματα σήμερα 5/8 στην Ελλάδα

Τα επιστημονικά δεδομένα όμως την καθιερώνουν και την επιβάλλουν, ιδιαίτερα όταν δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις ακόμα και σε εξωτερικό χώρο. Ιδιαίτερα σε εκδηλώσεις που συναντιόμαστε με ανθρώπους εκτός του στενού μας κύκλου», ανέφερε, φέρνοντας το παράδειγμα 68 πόλεων της βόρειας Γαλλίας, όπου η μάσκα έγινε υποχρεωτική και σε ανοιχτούς χώρους που συγκεντρώνονται πολλοί άνθρωποι, όπως πάρκα και πλατείες.

Το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτική σε τέτοιους χώρους και στην Ελλάδα δεν αποκλείεται. Πρόκειται, άλλωστε, για ένα σενάριο που εξετάζεται και για το διάστημα του Δεκαπενταύγουστου σε τοπικές εκδηλώσεις, όπως είναι οι περιφορές των εικόνων.

«Πλέον το μήνυμα έχει αλλάξει. Θυμάστε, σας έλεγα το “Φοράμε τη μάσκα να προστατεύσουμε τους άλλους από τον εαυτό μας”. Πλέον το μήνυμα σε όλη την επιστημονική κοινότητα σε παγκόσμιο επίπεδο γίνεται ότι “Φοράω τη μάσκα και προστατεύω και τον άλλον από εμένα αλλά και εμένα από τον άλλον”. Άρα το μήνυμα είναι διπλό. Είναι διπλή η προστασία της μάσκας», επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας.

Το οριακό «R» στο «1»

Με γρήγορο ρυθμό, μέσα σε δύο εβδομάδες, ο δείκτης μεταδοτικότητας «R» ανέβηκε στο 1 που είναι το όριο … συναγερμού κατά τους ειδικούς. Πριν από δύο εβδομάδες, και με βάση την τελευταία έκθεση του παρατηρητηρίου Covid-19 της ελληνικής κυβέρνησης, ο δείκτης μετάδοσης ήταν στο 0,4.

«Όταν είναι πάνω από το 1, η επιδημία αυξάνεται. Όσο πιο πάνω από το 1 είναι τόσο πιο απότομη είναι η αύξηση.

Όταν είναι στο 1 σημαίνει ότι διατηρείται, συνεχίζεται. Ευτυχώς που δεν είναι πάνω από 1 αλλά μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα πάνω από 1 αν δεν προσέξουμε. Και το ότι έχει φτάσει στο 1 δεν είναι καλό γιατί διατηρείται, συνεχίζεται η επιδημία. Κάθε νέο περιστατικό προσθέτει ένα λιθαράκι».

Τα εγχώρια κρούσματα είναι αυτά που ανησυχούν τους επιστήμονες, καθώς ο αριθμός τους διαρκώς ανεβαίνει. Για παράδειγμα, την περίοδο 31 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου σε 113 κρούσματα με πλήρη δεδομένα στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, μόνο το 10% ήταν εισαγόμενα και τα υπόλοιπα εγχώρια.

Κορονοϊός: 124 κρούσματα σήμερα 5/8 στην Ελλάδα