Αρχίζει Ελληνοτουρκικός διάλογος: Ασυντόνιστη «ορχήστρα» η κυβέρνηση Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα: Στην ατζέντα και τα ελληνοτουρκικά

Ανοίγει ελληνοτουρκικός διάλογος – Ασυντόνιστη ορχήστρα η κυβέρνηση στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής – Σύρεται από το Βερολίνο και άλλες ισχυρές πρωτεύουσες

Ελληνοτουρκικός διάλογος: Ενώ, εν μέσω της νέας διαφαινόμενης κορονο-κρίσης, και του επικοινωνιακού θορύβου που προκαλείται από αυτό, η κυβέρνηση βομβαρδίζει με συνεχείς διαρροές, σύμφωνα με τις οποίες, οσονούπω, πιθανώς στις 24 Αυγούστου, ξεκινάει ο ελληνοτουρκικός διάλογος για τις διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες,

η ηγεσία της χώρας μοιάζει με ασυντόνιστη ορχήστρα στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, που σύρεται πίσω από τα γεγονότα, ενώ άγεται και φέρεται από τους όποιους σχεδιασμούς γίνονται από το Βερολίνο και άλλες ισχυρές Δυτικές πρωτεύουσες.

Πως να εξηγηθεί, άλλωστε, ότι, ενώ μόλις στο μέσον του Ιουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών, κ.Νίκος Δένδιας, διεκήρυττε ότι δεν θα περίμενε καν να συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας τον Σεπτέμβριο, αλλά θα καλούσε μέσα στον Αύγουστο, ενδεχομένως ακόμα και νωρίτερα εντός του θέρους τους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της Τουρκίας και τις πιθανές κυρώσεις σε βάρος της, τώρα έχει καταπιεί τη γλώσσα του.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, δηλαδή, την ώρα που ο αρμόδιος υπουργός εμφανιζόταν να υψώνει τους λεκτικούς τόνους σε βάρος της Τουρκίας και να καλεί σε αλληλεγγύη τα υπόλοιπα κράτη – μέλη, η κυβέρνηση συμφωνούσε με την Αγκυρα την επανέναρξη των διερευνητικών συζητήσεων με την Τουρκία για τις ελληνοτουρκικές διαφορές.

Ουσιαστικά, δηλαδή, με αυτή τη συμφωνία, η οποία επετεύχθη κατά τη “μυστική” συνάντηση Ελλάδας – Τουρκίας στο Βερολίνο, με γερμανική διαμεσολάβηση, αν όχι επιβολή, το “πιστόλι στο τραπέζι” που είχε η Ελλάδα μετετράπη σε άσφαιρη “απειλή”.

Τι θα επικαλεστεί η Αθήνα τώρα έναντι των Ευρωπαίων εταίρων της, όταν άπαντες γνωρίζουν ότι έχει ξεκινήσει διάλογο με την Αγκυρα; Με την έναρξη του διαλόγου, επίσης, ως είναι αναμενόμενο φεύγει από την ατζέντα των ευρωπαϊκών συζητήσεων το “ενοχλητικό” θέμα της Τουρκίας, και, όπως όλα δείχνουν, δεν πρόκειται να συζητηθεί ούτε τον Σεπτέμβριο, οπότε είχε προγραμματιστεί.

Ελληνοτουρκικός διάλογος: Παραφωνίες και “μυστική διπλωματία”

Ελληνοτουρκικός διάλογος: Ταυτόχρονα, οι “παραφωνίες” εκ μέρους αρμοδίων κυβερνητικών στελεχών επιβεβαιώνουν την εικόνα κυβέρνησης – ασυντόνιστης ορχήστρας στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και δη στα ελληντουρκικά. Πολύ περισσότερο, αφήνει έντονες υποψίες ότι οι ουσιαστικές κινήσεις που γίνονται μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, είναι ερήμην του υπουργείου Εξωτερικών, ή στην καλύτερη περίπτωση, η ηγεσία του τις πληροφορείται με μεγάλη καθυστέρηση και μερικώς.

Να σημειωθεί ότι, μόλις στις 14 Ιουλίου 2020, ο υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό, “Σταρ”, εκινείτο σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος από τις μεθοδεύσεις του μεγάρου Μαξίμου και άλλων “κέντρων” εντός της κυβέρνησης, με στόχο την έναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Ο ίδιος, λοιπόν, έλεγε τότε: “Θα υπάρξει η νέα συζήτηση (σ.σ. στην ΕΕ για την Τουρκία), η οποία θα γίνει τον Αύγουστο. Όχι τον Σεπτέμβριο στο τακτικό Συμβούλιο, όπως ήταν η κατ’ αρχήν εισήγηση, αλλά τον Αύγουστο, ώστε να μπορέσουμε το γρηγορότερο δυνατό να έχουμε καταλήξει σε ένα συμπέρασμα, σε ένα προσχεδιασμό των ευρωπαϊκών αντιδράσεων σε περίπτωση τουρκικής παραβατικότητας.

Επίσης, προειδοποίησα τους συναδέλφους μου για να μην τους φέρω άρον – άρον από τις διακοπές τους χωρίς να το ξέρουν, ότι, αν υπάρξει ζήτημα στο μεσοδιάστημα, θα ζητήσω την σύγκληση έκτακτου Συμβουλίου μέσα στο καλοκαίρι”.

Αν κρίνει κανείς από αυτή τη δήλωση, το υπουργείο Εξωτερικών μάλλον είχε μεσάνυκτα για το τι είχε συμφωνηθεί στο παρασκήνιο μεταξύ μεγάρου Μαξίμου και προεδρικού μεγάρου στην Αγκυρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, διαμορφώνεται το κατάλληλο έδαφος για συνάντηση των αντιπροσωπειών εντός της τελευταίας εβδομάδας του Αυγούστου σε τουρκικό έδαφος