Ελληνική ΑΟΖ: Η συμφωνία με την Αίγυπτο άνοιξε την όρεξη στην Τουρκία - Φραστικοί λεονταρισμοί και διεκδικήσεις παρά τις ελληνικές υποχωρήσεις

Ελληνική ΑΟΖ: Η συμφωνία με την Αίγυπτο άνοιξε την όρεξη στην Τουρκία – Φραστικοί λεονταρισμοί και διεκδικήσεις παρά τις ελληνικές υποχωρήσεις

Ελληνική ΑΟΖ: Θα τα πούμε στο “μέτωπο” και στο “τραπέζι της διαπραγμάτευσης”, σημείωσαν Τούρκοι αξιωματούχοι, σε μια ακόμη επίδειξη λεκτικών λεονταρισμών τους, μετά την ανακοίνωση της υπογραφής συμφωνίας για τη -μερική, μόνον- οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Ελλάδας με την Αίγυπτο.

Παρ’ ότι, η Αθήνα προέβη σε μεγάλες υποχωρήσεις απέναντι στο Κάϊρο, μεγαλύτερες, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ακόμα και από αυτές που ζητούσε η Αίγυπτος στο παρελθόν από την Ελλάδα, κόβοντας στη μέση μέχρι και τη Ρόδο, κάτι που αποτελούσε πάγιο στόχο της Αγκυρας,

η Τουρκία συνεχίζει να πιέζει την Ελλάδα, προκειμένου να εδραιώσει τις βλέψεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Ρόδου, Κρήτης, Καστελόριζου, Κύπρου και Αιγύπτου.

Ελληνική ΑΟΖ: Απληστία δείχνει η Άγκυρα

Η συμφωνία για την ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου, ως όλα δείχνουν, άνοιξε κι’ άλλο την όρεξη της Τουρκίας. ‘Η, τουλάχιστον, αυτό θέλει να δείξει η Αγκυρα.

Ετσι, προχώρησε κιόλας σε νέες -“συμβολικές” ή ουσιαστικές, μένει να αποδειχτεί- κινήσεις – σφήνα προς την Ελλάδα.

Ειδικότερα:

-Εξέδωσε νέα προκλητική Navtex για ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού της, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.

-Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να ακυρώνει την έναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου, ο οποίος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 24 Αυγούστου 2020.

Καθίσταται εμφανές ότι στην Αγκυρα δεν αρκεί, ούτε το κόψιμο στη μέση της Ρόδου, ούτε η εξαίρεση του Καστελόριζου από τις συζητήσεις της Αθήνας με Κάϊρο. Ζητάει κι’ άλλα. Και είναι ηλίου φαεινότερο ότι θα συνεχίσει να τα διεκδικεί.

Αυτό, άλλωστε, φαίνεται ότι εννοούσε με την ανακοίνωσή του και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο, ανάμεσα στα άλλα, ανέφερε ότι η “άποψή μας θα γίνει γνωστή και στο μέτωπο και στο τραπέζι” της διαπραγμάτευσης.

Έρχεται νέα κλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά;

Ολα αυτά, εφόσον επιβεβαιωθούν, δεν αποκλείουν νέα κλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά εν μέσω θέρους και δεύτερου κύματος του κορονοϊού.

Ανεξαρτήτως εάν υλοποιηθούν ή όχι οι τουρκικές απειλές, είτε με αποστολή τουρκικών ερευνητικών και πολεμικών σκαφών σε “ευαίσθητες” θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας, είτε με προκλήσεις στον Εβρο και τα ελληνικά νησιά, η Αθήνα είναι υποχρεωμένη σήμερα κιόλας να απευθυνθεί στην ΕΕ.

Πολύ περισσότερο, να απαιτήσει να βρίσκονται άπαντες σε εγρήγορση, προκειμένου να συγκληθεί άμεσα η Σύνοδος των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών με μόνο θέμα την Τουρκία και κυρώσεις σε βάρος της.

Ως γνωστόν, μετά την δημοσιοποίηση της πρόθεσης της Ελλάδας και της Τουρκίας να ξεκινήσουν διάλογο, πάγωσαν οι διαδικασίες στην ΕΕ, που προέβλεπαν ότι το θέμα της Τουρκίας θα συζητηθεί, όχι τον Σεπτέμβριο, αλλά τον Αύγουστο.

Ελληνική ΑΟΖ: Η συμφωνία με την Αίγυπτο άνοιξε την όρεξη στην Τουρκία