Το Bloomberg στο άρθρο του για την ένταση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία αναφέρεται στον ρόλο της Άνγκελα Μέρκελ για κατευνασμό της διαμάχης. Kemal Reis: Έφυγε από το Oruc Reis - Παραμένει η φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ Ελλάδα - Τουρκία: Οι ΧΑΡΤΕΣ και η κοινή γνώμη - Αδέρφια χάνουμε

ΕλλάδαΤουρκία: Οι ΧΑΡΤΕΣ και η παγκόσμια κοινή γνώμη – Η οργανωμένη τουρκική εκστρατεία και η ανύπαρκτη ελληνική – Αδέρφια χάνουμε

Ελλάδα – Τουρκία: Οι ΧΑΡΤΕΣ και η παγκόσμια κοινή γνώμη

Γράφει η Ιωάννα Ηλιάδη

«O πόλεμος στο Βιετνάμ χάθηκε μέσα στα σαλόνια των αμερικανικών νοικοκυριών, όχι στο πεδίο της μάχης» υποστηρίζει ο επικοινωνιολόγος Μάρσαλ Μακλούαν. Κάτι ανάλογο πλέον συμβαίνει και στον 21ο αιώνα, την εποχή των δικτύων.

Ο πληροφοριακός πόλεμος, είναι ένα μέρος κάθε σύγκρουσης και εξελίσσεται στο διαδίκτυο μέσω των social media. Και δυστυχώς σε αυτό τον πόλεμο, χάνουμε.

Η Τουρκία, μετά τις διαδηλώσεις του Gezi Parki to 2013 και τη δαιμονοποίηση των social media, αλλά ιδιαίτερα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος όπου ο Τούρκος πρόεδρος έβγαλε διάγγελμα μέσω των social media με τη χρήση ενός κινητού τηλεφώνου, άλλαξε πλήρως τη στρατηγική της. Οργανώθηκε και πλέον είναι εμφανές ότι είναι σε θέση να διεξάγει πληροφοριακές επιχειρήσεις παράλληλα με τις στρατιωτικές.

Τα πρώτα δείγματα της ικανότητάς της να διεξάγει πληροφοριακές επιχειρήσεις στο διαδίκτυο όπου βρίσκεται η παγκόσμια κοινή γνώμη, την είδαμε στην Συρία, παράλληλα με τις δυο τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Είχαμε όμως πάρει και μια γεύση στο Αιγαίο με τις ασκήσεις «Γαλάζια πατρίδα» (Mavi Vatan) που είχαν παράλληλα και επικοινωνιακό σκέλος στα social media με εντυπωσιακές φωτογραφίες και video. Τότε στην Ελλάδα καταγγέλλαμε την τουρκική μονταζιέρα, όμως δεν υπήρχε ανάλογη ενημέρωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης.

Γιατί το Oruc Reis έκλεισε το σήμα του

Χθες το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis έκλεισε την εκπομπή σήματος από το λιμάνι της Αττάλειας και την άνοιξε όταν έφθασε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Οι λόγοι που το έκανε, προφανώς δεν ήταν για την ασφάλειά του, καθώς περιστοιχίζεται από τουρκικά πολεμικά. Ο λόγος ήταν καθαρά επικοινωνιακός, καθώς ήθελε να ελέγξει πλήρως τις εικόνες που θα έφθαναν στην κοινή γνώμη. Και δυστυχώς για την Ελλάδα, το πέτυχε.

Στην κοινή γνώμη δεν έφθασαν εικόνες της διαδρομής που ακολούθησε το πλοίο, αλλά οι εικόνες που έβγαλε το τουρκικό υπουργείο, σε μια από τις οποίες μάλιστα είναι εμφανές ότι έχει ποντίσει καλώδια.

Χθες τη νύχτα η Τουρκία μέσω επίσημου λογαριασμού μέλους της κυβέρνησης στο Twitter, τροφοδότησε την παγκόσμια κοινή γνώμη με τους χαρτες που αντανακλούν πλήρως τις τουρκικές απόψεις.

Ελλάδα - Τουρκία: Οι ΧΑΡΤΕΣ και η κοινή γνώμη - Αδέρφια χάνουμε Oruc Reis: Νέα πρόκληση ΧΑΡΤΗΣ ερευνών - Πάει για Κρήτη
ΕλλάδαΤουρκία: Οι ΧΑΡΤΕΣ και η κοινή γνώμη – Αδέρφια χάνουμε

«Ο χάρτης αυτός με τις διάφορες ζώνες των τουρκικών διεκδικήσεων κυκλοφόρησε από στέλεχος του υπουργείου εξωτερικών της Τουρκίας, με επεξηγηματικό σημείωμα για την καθ’ ισχυρισμό συμβατότητα των ενεργειών της Τουρκίας με το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία το κάνει αυτό εδώ και καιρό.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο χάρτης αυτός αποτυπώνει πλήρως τις θαλάσσιες ζώνες/ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκειμένου να δείξει η Τουρκία πως επικαλύπτει με τις δικές τις διεκδικήσεις και δύναμη επιβολής το θαλάσσιο χώρο της Κύπρου. Κάθε γραμμή στον χάρτη αυτό έχει τη σημασία του», αναφέρει χαρακτηριστικά ο διεθνολόγος καθηγητής Γιώργος Κέντας.

Είναι εμφανής μάλιστα η χρήση του infographic στα αγγλικά, ακριβώς επειδή απευθύνεται όχι στο εσωτερικό μέτωπο της Τουρκίας, αλλά στην διεθνή κοινότητα, την οποία και θέλει να πείσει για το δίκαιο των ερευνών του Oruc Reis.

Σύσσωμος ο ελληνικός Τύπος κατήγγειλες χθες την τουρκική προπαγάνδα με τις φωτογραφίες του Oruc Reis και ενδεχομένως και σήμερα με τον Χάρτη. Όμως η Ελλάδα αποδεικνύεται ότι δεν έχει να παρουσιάσει κάτι ανάλογο. 

«Πότε η Ελλάδα θα παρουσιάσει επίσημα χάρτες με τις θέσεις και τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο; Η Κυπριακή Δημοκρατία το έχει πράξει.

Έχει ετοιμάσει και παρουσιάζει διεθνώς μια ολοκληρωμένη παρουσίαση με τις θέσεις της για το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και τις θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο», επισημαίνει ο κ. Γ. Κέντας.

Ελλάδα – Τουρκία: Αδέρφια χάνουμε

Όπως παλαιότερα έχει δηλώσει ισραηλινός αξιωματούχος κατά τη διάρκεια σύγκρουσης με τη Χαμάς, «ο πόλεμος μαίνεται σε τρία μέτωπα: στα πεδία των μαχών, στα κοινωνικά δίκτυα και στον κυβερνοχώρο». 

Και δυστυχώς, όλα δείχνουν ότι στην περίπτωση της κρίσης που βιώνουμε σήμερα Ελλάδα και Τουρκία, στο πεδίο της επικοινωνίας η Ελλάδα είναι αυτή που χάνει.

Μήπως πρέπει να κάνουμε κάτι άμεσα αντί μόνο να καταγγέλλουμε εσωτερικά την τουρκική προπαγάνδα; Ποτέ κανένας δεν «αγάπησε» κάποιον που γκρινιάζει.

Μήπως πρέπει να αναδιοργανωθούμε τάχιστα ώστε να είμαστε υπολογίσιμοι και να περνάμε τις θέσεις μας ισότιμα στον αόρατο μα πραγματικό πόλεμο που διεξάγεται στα social media και στόχο έχει την παγκόσμια κοινή γνώμη;