28 αυγούστου Ελλάδα Τουρκία Ελληνοτουρκικά: Κυβερνητική διγλωσσία και μυστική διπλωματία - Σκληρή γλώσσα από τη μια, μυστική διπλωματία «συνδιαλλαγής» από την άλλη Ελλάδα - Τουρκία: Οι δηλώσεις «Μπριζίτ Μπαρντό» στα εθνικά θέματα
eurokinissi

ΕλλάδαΤουρκία: Άρχισαν τα «συντροφικά» μαχαιρώματα στην κυβέρνηση την ώρα που ξεκινάει ο ελληνοτουρκικός διάλογος και ψήνεται συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

ΕλλάδαΤουρκία:  Τη στιγμή που, εν μέσω θέρους και κορονοϊού, ξεκινάει ο ελληνοτουρκικός διάλογος και φημολογείται ακόμα και συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, ως δείγμα επισφράγισης του διαλόγου, στην “Δεξιά πολυκατοικία” μαίνονται ομηρικές μάχες.

Είτε λεκτικές, μόνο και μόνο για τα μάτια του κόσμου, είτε πράγματικές, διότι ένα σημαντικό τμήμα της βάσης της ΝΔ δεν βλέπει με καλό μάτι τον τρόπο που ξεκινάει ο ελληνοτουρκικός διάλογος, ενώ διάχυτη είναι η ανησυχία περί υποχωρητικότητας της ελληνικής πλευράς.

Σύμφωνα με τον βρετανικό, Economist, η έναρξη του διαλόγου θα γίνει -και- συμβολικά σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ του Ελληνα πρωθυπουργού, κ.Κυριάκου Μητσοτάκη, και του Τούρκου προέδρου, κ.Ταγίπ Ερντογάν.

Βέβαια, όταν προ ετών, είχε επισκεφτεί την Ελλάδα ο κ.Τ.Ερντογάν, η ΝΔ, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε στηλιτεύσει με τα μελανώτερα χρώματα την απόφαση της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να προσκαλέσει τον Τούρκο πρόεδρο. Τώρα, αντίθετα, είναι όλα μέλι γάλα.

Μέλι – γάλα, βέβαια, μπορεί να είναι ως προς την εικόνα που θέλει να καλλιεργήσει η κυβέρνηση δημόσια. Μέλι – γάλα μπορεί να είναι ακόμα και ως προς την σιωπηρή συναίνεση που δείχνει ο ΣΥΡΙΖΑ προς τους κυβερνητικούς χειρισμούς στα ελληνοτοτουρκικά. Δεν είναι, όμως, μέλι – γάλα και εντός της ΝΔ.

Ελλάδα – Τουρκία: Άρχισαν τα «συντροφικά» μαχαιρώματα στην κυβέρνηση

Την περασμένη Κυριακή, μέσα στην ίδια εφημερίδα, την “Καθημερινή“, σε ένα άρθρο, ο κ.Α.Διακόπουλος υπεραμυνόταν της έναρξης του ελληνοτουρκικού διαλόγου, και σε διπλανό άρθρο του, σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού , Αντώνη Σαμαρά, ζητούσε “Καμία συνθηκολόγηση με κράτος – ταραξία!”, όπως ήταν άλλωστε και ο τίτλος του κειμένου του.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ.Α.Διακόπουλο, αλλά σαφώς επικριτική με τις θέσεις του κ.Α.Σαμαρά και των “κύκλων” του, εμφανίζεται και η πρώην υπουργός Εξωτερικών, και αδελφή του πρωθυπουργού, κ.Ντόρα Μπακογιάννη.

Πρόσφατα, σε συνέντευξή της στην “Οικονομική Επιθεώρηση”, όταν ερωτήθη “πως μπορεί να προκύψει εθνικό μέτωπο, όταν σε ένα κομμάτι κυριαρχεί η αντίληψη «δεν συνομιλούμε με πειρατές»; Συναντιούνται αυτές οι αντιλήψεις;”, η ίδια απάντησε: “Δεν συναντιούνται αυτές οι αντιλήψεις”.

Ελλάδα – Τουρκία

Και σε άλλο σημείο της συνέντευξής της, ανέφερε: “Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο πολιτικές πραγματικότητες. Η πρώτη είναι ότι οι υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις πρέπει να έχουν ενιαία γραμμή. Άνευ αυτής, καμία κυβέρνηση δεν θα βάλει το κεφάλι της στον ντορβά. Η δεύτερη είναι ότι αυτά που μπορείς να συμφωνήσεις θα τα συμφωνήσεις και τα υπόλοιπα θα επιλέξεις να τα αποφασίσει η Χάγη. Δεν έχω ακούσει κανέναν να μου φέρει εναλλακτική πρόταση. Ωραία, αρνούμαστε , την επόμενη ημέρα τι θα γίνει ;”

Από τη μεριά του, ωστόσο, ο σύμβουλος του κ.Α.Σαμαρά, Χ. Λαζαρίδης, έγραφε: “Ο διάλογος είναι ρουτίνα της εξωτερικής πολιτικής. Αλλά σήμερα μας εμφανίζουν ως αθώο διάλογο κάτι εντελώς διαφορετικό.

Να συρθούμε σε διαπραγματεύσεις παραχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων δικών μας υπό καθεστώς αλλεπάλληλων εκβιασμών της Τουρκίας. Ομως καμία χώρα δεν συζητάει με πειρατές. Αν το κάνει μεταξύ άλλων χάνει και συμμάχους πλέον. Δηλαδή χάνει τη στήριξη άλλων χωρών που έχουν αποφασίσει κι αυτές να αντισταθούν σε παρόμοιους εκβιασμούς από τον ίδιο πειρατή” .

Αντίθετα, ο κ.Α.Διακόπουλος αφού ανέφερε ότι “είμαστε σε πρώιμο στάδιο και οι διερευνητικές δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει” (!), σημείωνε ότι “από πλευράς μας επιθυμούμε αυτό να γίνει το ταχύτερο δυνατόν γιατί n Ελλάδα δεν έχει τίποτα να φοβηθεί”.

Και κατέληγε (όπως και η κ.Ν.Μπακογιάννη) στην “ενδιαφέρουσα” διαπίστωση: “Οπου συμφωνήσουμε, οριοθετούμε και όπου διαφωνήσουμε το παραπέμπουμε στη Χάγη”. Βέβαια, ο ίδιος, ως σύμβουλος του πρωθυπουργού εξάλλου, θα έπρεπε να ξέρει ότι για να πάμε στη Χάγη, χρειάζεται και η συνυπογραφή της Τουρκίας.

Επιπλέον, παρ’ ότι η Αθήνα -λεκτικά τουλάχιστον- επιμένει ότι το μόνο που συζητά είναι η υφαλοκρηπίδα – ΑΟΖ, δεν γνωρίζει ότι η Τουρκία θέλει να βάλει πακέτο άλλων θεμάτων -που “αγγίζουν” και τη Συνθήκη της Λωζάννης- στο τραπέζι; Τι από όλα αυτά θα συμφωνήσει να συζητήσει η Αθήνα και σε ποια θα συμφωνήσει -αν συμφωνήσει- να πάει στη Χάγη;

Ελλάδα – Τουρκία

Από τους λεκτικούς παλλικαρισμούς και τους αφορισμούς της για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τα ελληνοτουρκικά, όσο ήταν στην αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία, τώρα που εδώ και ένα χρόνο είναι κυβέρνηση, δείχνει το εντελώς αντίθετο πρόσωπο.

Βαφτίζει το κρέας, ψάρι, και προσπαθεί να δικαιολογήσει ακόμα και το γεγονός ότι, ενώ η Τουρκία προέβαινε στην άκρως προκλητική ενέργεια της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, η Αθήνα ορθώς έπραττε που κατέβαζε την προσβολή αμάσητη και καθόταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, στο Βερολίνο.

Αυτό ακριβώς, εξάλλου, προσπάθησε να δικαιολογήσει και ο κ.Α Διακόπουλος, στο άρθρο του, στην «Καθημερινή», γράφοντας: “Με τη συμμετοχή της Ελλάδας στην τριμερή (σ.σ. Βερολίνο), παρότι n Τουρκία είχε και προσφάτως αναγγείλει τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αφαιρέθηκε κάθε πρόσχημα απόδοσης συνυπευθυνότητας στην Ελλάδα σε πιθανή κλιμάκωση. Η αξιοπιστία μας επιβεβαιώθηκε και απέδωσε” (!) .

Ελλάδα – Τουρκία: Άρχισαν τα «συντροφικά» μαχαιρώματα στην κυβέρνηση