Ελλάδα - Τουρκία: Διάλογο μόνο για υφαλοκρηπίδα λέει ο Δημ. Βίτσας

ΕλλάδαΤουρκία: Διάλογο μόνο για υφαλοκρηπίδα λέει ο Δημ. Βίτσας – Ζητάει επίσης να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Άγκυρα

Θα πρέπει να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας με την άλλη πλευρά, όμως θα πρέπει να είναι καθαρές οι θέσεις της χώρας μας, υποστήριξε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στο κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του «BLUE SKY». Εμείς λειτουργούμε με βάση το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες.

Ελλάδα – Τουρκία: Διάλογο μόνο για υφαλοκρηπίδα

Δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε βήμα πίσω στα κυριαρχικά μας δικαιώματα και στην εδαφική κυριαρχία της χώρας μας. Διάλογο με την Τουρκία μπορούμε να κάνουμε μόνο στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Δυστυχώς η Τουρκία κάνει διάφορες κινήσεις, βάζει συνεχώς ζητήματα πάνω στο τραπέζι, γκριζάρει ζώνες κλπ.

Εμείς θα πρέπει να προβούμε σε διεθνή εκστρατεία, να ενημερώσουμε τη διεθνή κοινή γνώμη για τις θέσεις μας αλλά και τους κινδύνους από την πολιτική του Ερντογάν για την Ελλάδα, την Κύπρο αλλά και τον Τούρκικο λαό.

Πρέπει να χαράξουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική, μέσα από την σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, τη δημιουργία του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας και αξιοποιώντας τη θέση μας στην ΕΕ.

Όλα αυτά που λέμε εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ, έχουν παγιωθεί σαν Ελληνικές θέσεις τις οποίες και υποστηρίζουμε.Ο αιφνιδιασμός των τελευταίων ημερών από την πλευρά της κυβέρνησης, βγάζει ένα ζήτημα έγκαιρης και σωστής πληροφόρησης και δείχνει ότι προσπαθεί να χειριστεί το ζήτημα μόνη της, πράγμα που είναι τελείως λάθος.

Να απαιτήσουμε από τους συμμάχους μας να επιβάλουν κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία και να εκφράσουν την οργή και την αποφασιστικότητά τους.Το μόνο που δεν θέλουμε είναι να υπάρξει μια ανάφλεξη στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Η κυβέρνηση Ερντογάν τη μια βγάζει το Oruc Reis και την άλλη βγάζει το Barbaros και κλιμακώνει την ένταση με την Κύπρο.
Είναι σημαντικό να προχωρήσουν οι συζητήσεις με την Αίγυπτο, έστω και για μερικό καθορισμό ΑΟΖ νότια της Κρήτης.

Σχετικά με το ζήτημα του κορωνοϊού

Ο κόσμος πρέπει να ακούει τους ειδικούς και όχι τους ανεύθυνους.
Να απαιτήσουμε περισσότερα test και συγχρόνως μια γενναία επένδυση στην υγεία, τόσο όσο αφορά τις υποδομές και όσο αφορά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Ακόμα οι γιατροί δεν έχουν πληρωθεί τα δεδουλευμένα της προηγούμενης περιόδου.
Το λάθος ήταν ότι η κυβέρνηση δούλεψε κυρίως επικοινωνιακά και ο κόσμος πίστεψε ότι η υπόθεση του κορωνοϊού είχε λήξει.

Ακόμα είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Η ιστορία θα λήξει όταν βρεθεί θεραπεία και εμβόλιο.

Ελλάδα – Τουρκία: Διάλογο μόνο για υφαλοκρηπίδα