Ελλάδα - Τουρκία: «Αγκυροβολεί» στη Μεσόγειο το Oruc Reis Νέα τουρκική NAVTEX για το Oruc Reis Ελλάδα - Τουρκία: Από το Oruc Reis σε διαπραγμάτευση

ΕλλάδαΤουρκία: Από το Oruc Reis και την αντιπαράθεση, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, και στο βάθος Χάγη

Ελλάδα – Τουρκία: Από το Oruc Reis σε διαπραγμάτευση

Ως μονόδρομο, ουσιαστικά, περιγράφουν οι Βενιζέλος, Μπακογιάννη και Ροζάκης, την κατάληξη των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Στην αρθρογραφία τους, προτού εκδηλωθεί η νέα κρίση με την έξοδο του “Oruc Reis“, όταν ακόμα ήταν ορατή η έναρξη των διερευνητικών επαφών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, τις οποίες η Αγκυρα πάγωσε μετά την ανακοίνωση της ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνίας για την ΑΟΖ,

και οι τρεις, με τις όποιες διαφοροποιήσεις μεταξύ τους, αναφέρονται στην προοπτική επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών.

Μπακογιάννη, Ελλάδα - Τουρκία: Από το Oruc Reis σε διαπραγμάτευση
Ελλάδα – Τουρκία: Από το Oruc Reis σε διαπραγμάτευση
Ελλάδα – Τουρκία: Από το Oruc Reis σε διαπραγμάτευση

Ελλάδα – Τουρκία: Ο Μητσοτάκης θα τα λύσει (!)

Ιδιαιτέρως ένθερμη ένθερμη εμφανίζεται η πρώην υπουργός Εξωτερικών, και αδελφή του πρωθυπουργού, κ.Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία μάλιστα, όχι μόνον θεωρεί ότι μπορούν να επιλυθούν τα ελληνοτουρκικά, αλλά τονίζει ότι η μόνη κυβέρνηση που μπορεί να το κάνει, είναι αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ειδικότερα, σε άρθρο της στην εφημερίδα “Καθημερινή της Κυριακής”, αναφέρει ότι:

-“Στο ερώτημα αν υπάρχει κυβέρνηση στην Ελλάδα η οποία μπορεί να επιδιώξει επιτυχώς πολιτική επίλυση των θεμάτων της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ με την Τουρκία, η απάντηση είναι «ναι, υπάρχει». Και είναι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη“.

-“Τώρα είναι η ώρα να επιδιώξουμε την επίλυση αυτών των θεμάτων, ή τουλάχιστον να συμφωνήσουμε ότι θα προσφύγουμε στη Χάγη”.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι η κ. Ν. Μπακογιάννη συγκεντρώνει πυρά εναντίον της ακόμα και από στελέχη εντός της κυβερνώσας παράταξης, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχει χαρακτηριστεί ως “λαγός” του Κυριάκου Μητσοτάκη,

καθώς και ότι εκφράζει ανοικτά της προθέσεις και τα σχέδια της κυβέρνησης, κάτι που αδυνατεί να πει δημοσίως ο πρωθυπουργός. Ουσιαστικά, δηλαδή, την εμφανίζουν ως “αντ’ αυτού”.

Ως γνωστόν, η κ.Μπακογιάννη είναι από τους πρώτους που, σε ανύποπτο χρονικό διάστημα, μήνες πριν, μίλησε για την Χάγη. Είχε προηγηθεί ο αναπληρωτής σύμβουλος ασφαλείας του πρωθυπουργού, κ.Θάνος Ντόκος, ο οποίος έκανε λόγο για καζάν – καζάν (win win) συμφωνία συνεκμετάλλευσης με την Τουρκία.

Ο κ.Ντόκος, επίσης έχει χαρακτηριστεί ως “προπομπός” ορισμένων εκ των κυβερνητικών σχεδίων στα ελληνοτουρκικά.

Απαντώντας, επίσης, εάν είναι εφικτή μια πολιτική λύση τώρα, η κ.Μπακογιάννη σημειώνει ότι “η επιβάρυνση του κλίματος, ιδιαίτερα μετά την ανακήρυξη τόσο της Μονής της Χώρας όσο και της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, καθιστά αναγκαίες και κάποιες κινήσεις καλής θέλησης από πλευράς Τουρκίας, όπως για παράδειγμα την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης”.

Σπεύδει, πάντως, να διευκρινίσει ότι “ούτε η Αγία Σοφία ούτε η Χάλκη είναι θέματα διμερή”, πλην όμως, “είναι και τα δύο αποφάσεις μέγιστου πολιτικού συμβολισμού”.

Ουδείς γνωρίζει εάν η κ.Μπακογιάννη, με αυτά τα λόγια της, επιθυμεί να στείλει μήνυμα καλής θέλησης στα απέναντι παράλια. Οπως και να’ χει, μετά τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, κάθε άλλο παρά αποκλείεται το ενδεχόμενο να προβεί ο Τ. Ερντογάν στη συμβολική κίνηση του ανοίγματος της Σχολής της Χάλκης.

Εξάλλου, η παράδοση της Παναγιάς Σουμελά, μετά την ανακαίνισή της, με πανηγυρικούς τόνους εκ μέρους του, δείχνει ότι ο ίδιος θέλει να καλλιεργήσει διεθνώς το προφίλ του ηγέτη που προωθεί την ανεξιθρησκία, τα θρησκευτικά και ανθρώπινα δικαιώματα (!).

Φεύγει ο Βενιζέλος από το ΚΙΝΑΛ: Ουρά τουΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελος Βενιζέλος, 11 Σεπτεμβρίου
Ευάγγελος Βενιζέλος – ΕλλάδαΤουρκία: Από το Oruc Reis σε διαπραγμάτευση

Ελλάδα – Τουρκία: Χωρίς στρατηγική η κυβέρνηση

Από τη μεριά του, ωστόσο, ο κ.Ευάγγελος Βενιζέλος, σε άρθρο του, επίσης στην “καθημερινή της Κυριακής”, εμφανίζεται, ως έναν βαθμό, επιφυλακτικός έναντι της κυβέρνησης, για την οποία λέγει ότι δεν έχει στρατηγική.

Αναλυτικότερα, σημειώνει ότι “συνολική στρατηγική δεν φαίνεται να υπάρχειόταν μία εβδομάδα πριν δηλώνεις έτοιμος να υπερασπιστείς στρατιωτικά έναντι της Τουρκίας την πλήρη επήρεια του νησιωτικού συγκροτήματος Καστελλόριζου

και μάλιστα σχεδόν στο απώτατο γεωγραφικά σημείο, και μία εβδομάδα μετά αφήνεις το νησιωτικό συγκρότημα Καστελλόριζου εκτός της συμφωνίας οριοθέτησης με την Αίγυπτο“.

Και καταλήγει: “Ελπίζω ότι τώρα καθίσταται συνείδηση η επείγουσα ανάγκη να υπάρξει αυτή η συνολική στρατηγική και ας θεωρήσουμε τη συμφωνία με την Αίγυπτο ένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή”.

Οσον αφορά την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία για τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ, αναφέρει ότι:

-“Η τμηματική οριοθέτηση είναι αιγυπτιακή προτίμηση και ελληνικός συμβιβασμός. Η Ελλάδα δεν θα δεχόταν προφανώς μια τμηματική οριοθέτηση με την Τουρκία που θα σταματούσε δυτικά του 28ου μεσημβρινού”.

-“Η Αίγυπτος δεν θέλησε να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, θέλησε όμως να αντιταχθεί στο τουρκολιβυκό «μνημόνιο»”.

Επιπλέον, παρατηρεί ότι “τόσο η Ιταλία όσο και η Αίγυπτος συνήψαν τις πρόσφατες συμφωνίες με την Ελλάδα έχοντας χωρικά ύδατα δώδεκα ναυτικών μιλίων, ενώ η Ελλάδα έξι ν.μ. Μόνο η Τουρκία έχει επίσης χωρικά ύδατα έξι ν.μ. στην περιοχή”.

Τέλος, και ο ίδιος επιμένει στη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών, γράφοντας ότι:

-“Ακόμη όμως και αν συναφθούν συμφωνίες οριοθέτησης με όλες τις άλλες γειτνιάζουσες χώρες, ακόμη και με τη Λιβύη, χωρίς συμφωνία με την Τουρκία ή χωρίς προσφυγή στα μέσα που προβλέπει η Διεθνής Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας (ΔΣΔΘ),

δηλαδή συνδιαλλαγή, διαιτησία ή δικαστική κρίση (κατά προτίμηση ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης), δεν μπορεί να υπάρξει οριοθέτηση των δύο κρίσιμων θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας”.

-“Χωρίς οριοθέτηση τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα δεν κατοχυρώνονται πλήρως και δεν μπορούν να ασκηθούν σε όλη τους την ένταση”.

-“Η μακρά καθυστέρηση στο ζήτημα αυτό έχει αφήσει αδρανή τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, με αποτέλεσμα τώρα πλέον, λόγω των ριζικών αλλαγών στη διεθνή αγορά ενέργειας και στην ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική, τα ορυκτά καύσιμα να τείνουν να χάσουν την αξία τους”.

Χρήστος Ροζάκης Ελλάδα - Τουρκία: Από το Oruc Reis σε διαπραγμάτευση
ΕλλάδαΤουρκία: Από το Oruc Reis σε διαπραγμάτευση

Τουρκικά παιχνίδια στο Καστελόριζο

Ο καθηγητής και μέχρι πρότινος μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών, κ.Χρήστος Ροζάκης, ο οποίος πρόσφατα συγκέντρωσε πλήθος επικρίσεων, εξαιτίας της αναφοράς του για κάποιες ελληνικές “μαξιμαλιστικές” θέσεις,

σε άρθρο του, στην “Καθημερινή της Κυριακής”, επέστησε την προσοχή της Αθήνας, σε περίπτωση που ανοίξει ο ελληνοτουρκικός διάλογος, στις τακτικές που ακολουθεί η Αγκυρα σε ορισμένους νευραλγικής σημασίας τομείς.

Ειδικότερα, ο ίδιος, αναφερόμενος -και- στο Καστελόριζο, όπου εξάλλου αυτές τις ημέρες έχει εστιάσει την πίεσή της η Τουρκία, σημείωσε: “Ενα κρίσιμο σημείο που επιζητεί λύση είναι το θέμα της γεωγραφικής έκτασης των διερευνητικών:

η Τουρκία επιχειρεί να περιορίσει τις συζητήσεις στο Αιγαίο, και να επιβάλει σε ένα δεύτερο, ύστερο στάδιο τον διάλογο για την Ανατολική Μεσόγειο“.

Αφού παρατηρεί, λοιπόν, ότι “αυτό θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις για το Καστελόριζο, το οποίο θα εξεταστεί μεμονωμένα από τα υπόλοιπα αιγαιακά νησιά“, καταλήγει ότι “η πρέπουσα λύση είναι, κατά τη γνώμη μου, η ενιαία αντιμετώπιση όλου του ελλαδικού χώρου, ώστε να υπάρχει ευχέρεια διαπραγμάτευσης και αμοιβαίων συμβιβασμών“.

Ο κ.Ροζάκης, ακόμα, θεωρεί ότι “η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει με πολλή προσοχή να εντοπίσει τα σημεία εκείνα που θεωρεί ότι έχουν προτεραιότητα στους σχεδιασμούς της και ανάλογα να πράξει. Χωρίς, πάντως, να θεωρεί ότι όλα θα καταλήξουν ευοίωνα”.

Εξάλλου, αναφέρει ο ίδιος, ακόμα “κι’ αν οι διερευνητικές καταλήξουν θετικά για την Ελλάδα, υπάρχει πάντοτε ο σκόπελος των κυρίως διαπραγματεύσεων, όπου εκεί τα πράγματα δείχνουν αδιέξοδα, ειδικότερα λόγω των διαμετρικά αντίθετων θέσεων των δύο μερών σε θέματα ουσίας”.

Και καταλήγει: “Εν προκειμένω μόνο το Διεθνές Δικαστήριο δείχνει να είναι σε θέση να δώσει μια οριστική λύση στα διαφαινόμενα αδιέξοδα”.