Ελλάδα - Κύπρος και Τουρκία στο τραπέζι για τα ενεργειακά Ελλάδας-Κύπρος-Ισραήλ-ΗΠΑ συζητούν για υδρογονάνθρακες στην Αθήνα

Στο τραπέζι για τα ενεργειακά Ελλάδα – Κύπρος και Τουρκία – Θα αναλάβει η κυβέρνηση πρωτοβουλία για την Ανατολική Μεσόγειο; Με ποιους όρους;

Την ίδια στιγμή που, με τις πειρατικές κινήσεις της, η Τουρκία προσπαθεί να “μαρκάρει” τις θαλάσσιες περιοχές, τις οποίες διεκδικεί, έρχεται να προτείνει τη σύγκληση Διάσκεψης των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου με κύριο αντικείμενο το ενεργειακό.

Ως γνωστόν, η Τουρκία έχει μείνει ολοκληρωτικά εκτός ενεργειακού παιχνιδιού, και τώρα, ακόμα και με ακραίους, τραμπούκικους τρόπους, προσπαθεί να κερδίσει το χαμένο έδαφος, ούτως ώστε να πάρει ένα μερίδιο της ενεργειακής πίττας.

Στο τραπέζι για τα ενεργειακά Ελλάδα – Κύπρος και Τουρκία

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, “Βραδυνή της Κυριακής”, υπάρχει εισήγηση στον πρωθυπουργό να αποδεχθεί ακόμη και να προτείνει ο ίδιος την πραγματοποίηση μιας διάσκεψης των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου,

προκειμένου να τεθούν όλα τα ζητήματα που αφορούν την κυριαρχία των κρατών και δικαιώματα εκμετάλλευσης στη θάλασσα στο τραπέζι και να αναζητηθούν λύσεις

Η ιδέα περί της σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, συμπληρώνει η εφημερίδα, εκφράστηκε και από τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ δεν βρίσκει αντίθετους τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς, αφού άπαντες δηλώνουν ότι επιθυμούν να βρεθεί κοινά αποδεκτή φόρμουλα.

Εάν ισχύουν οι πληροφορίες της εφημερίδας περί ελληνικής πρωτοβουλίας, η κυβέρνηση επιβάλλεται να δώσει σαφείς και επαρκείς διευκρινίσεις, με ποιο σκεπτικό θα ήθελε να διοργανώσει μια τέτοια Διάσκεψη, και, βέβαια, με ποιους όρους για τις χώρες που θα μετάσχουν.

Σε ανύποπτο χρόνο, τον Απρίλιο του 2019, το think tank ευρωατλαντικών θεμάτων, German Marshall Fund of the United States (GMF) δημοσίευσε μια ανάλυση με τίτλο “The Implications of Eastern Mediterranean Gas for Turkey”, με αντικείμενο τις γεωπολιτικές εξελίξεις από τις ενεργειακές ανακαλύψεις στην Αν. Μεσόγειο – Κύπρο, οι οποίες, όπως ανέφερε, αυξάνουν τον ανταγωνισμό, περιθωριοποιούν την Τουρκία και δύνανται να δημιουργήσουν νέες συγκρούσεις στην περιοχή.

Ενεργειακά: Τι μπορεί να φέρει συγκρούσεις στην περιοχή

Μεταξύ των άλλων αρκετά ενδιαφερόντων σημείων της έκθεσης, οι αναλυτές:

-Παρατηρούσαν ότι “οι ενεργειακοί πόροι στην Ανατολική Μεσόγειο θα έχουν βαθιές επιπτώσεις στην περιφερειακή γεωπολιτική και οικονομική ισορροπία”.

-Επισήμαιναν “την περιθωριοποίηση της Τουρκίας στην περιοχή, την οποία εντείνει και η σύσταση τον Ιανουάριο (2019) στο Κάιρο του Eastern Mediterranean Gas Forum,

όπου συμμετέχουν Κύπρος, της Ελλάδα, Ισραήλ, Αίγυπτος, Ιταλία, Ιορδανία και Παλαιστινιακή Αρχή, μιας δυνητικά σημαντικής πρωτοβουλίας για την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας και ανάπτυξης στα ενεργειακά”.

-Σημείωναν με νόημα ότι “στο Forum δεν συμμετέχουν σημαντικές περιφερειακές χώρες όπως η Τουρκία, ο Λίβανος και η Συρία“, αλλά τόνιζαν πως “εάν το Forum πετύχει να ενισχύσει τη συνεργασία για την εγκαθίδρυση μιας περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου, τότε το περιφερειακό ενεργειακό κέντρο βάρους θα κινηθεί προς την Αίγυπτο”.

-Εξηγούσαν ότι “η Τουρκία δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως η Ελλάδα και αμφισβητεί την έκταση της ΑΟΖ της Κύπρου και παρεμποδίζει με το ναυτικό της τις γεωτρήσεις ξένων εταιρειών σε περιοχές που αμφισβητεί”.

-Υπογράμμιζαν ότι “ο ανταγωνισμός για την εκμετάλλευση των νέο-ανακαλυφθέντων πόρων γύρω από την Κύπρο μπορεί να δημιουργήσει νέες συγκρούσεις αντί να διευκολύνει την επίλυση των υφιστάμενων.

-Τόνιζαν ότι “οι ΗΠΑ και η ΕΕ πρέπει να κατορθώσουν να βρουν μια κοινή θέση, διαδραματίζοντας πιο ενεργό ρόλο, για να μειώσουν τις πιθανότητες για νέες εντάσεις σχετικά με τους ενεργειακούς πόρους στην περιοχή”.

-Εφιστούσαν την προσοχή ότι “χωρίς μια συνολική και συντονισμένη προσέγγιση από την ΕΕ και τα ενδιαφερόμενα μέρη, (Ελλάδα, Κύπρος, Τουρκία)  οι συγκρούσεις θα συνεχίσουν να υπονομεύουν όλες τις προσπάθειες για την προώθηση της ειρήνης και της οικονομικής ανάπτυξης”.

-Ανέφεραν ως “δύο μείζονες εξελίξεις στην περιοχή”, το 2019, την “ανακάλυψη από την ExxonMobil του τρίτου μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου νοτίως της Κύπρου και τη δημιουργία ενός περιφερειακού ενεργειακού Forum στο Κάιρο, τον Ιανουάριο του 2019”.

Κατά τις εκτιμήσεις τους, αυτές “θα έχουν σημαντικές γεωστρατηγικές και ενεργειακές επιπτώσεις, με νέες περιφερειακές δυναμικές αλλά και ένταση των ανταγωνισμών για την εκμετάλλευση των νέων πόρων, που μάλλον θα δημιουργήσουν νέες συγκρούσεις στην περιοχή, παρά να διευκολύνουν την επίλυση των υφιστάμενων διαφορών ή θα οδηγήσουν σε περισσότερη συνεργασία και ευημερία”.

-Εκτιμούσαν ότι “πολιτικοί και γεωπολιτικοί παράγοντες θα περιορίσουν την ενεργειακή συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία και τον ρόλο που θα ήθελε να αναλάβει η Τουρκία ως ενεργειακός κόμβος”.

-Συμπέραιναν ότι στην Τουρκία “η αυξανόμενη ανάγκη για εισαγωγές φυσικού αερίου, η υψηλή εξάρτηση της από μη διαφοροποιημένες πηγές από τη Ρωσία, καθώς και από αναξιόπιστες εισαγωγές από το Ιράν,

αλλά και οι τρέχουσες συγκρουσιακές σχέσεις της με όλες σχεδόν τις ενδιαφερόμενες χώρες -όπως την Κύπρο, την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Αίγυπτο– μάλλον θα την εμποδίσουν να καταστεί ο κύριος ενεργειακός κόμβος της περιοχής”.